Cotswolds: Kiftsgate

De tuin waar een roos naar genoemd is, Kiftsgate Court gardens. De roos Rosa filipes ‘Kiftsgate’ bloeit met trossen witte bloemen en is een echt monster. De eigenaren van Kiftsgate Court Garden claimen dat hun roos de grootste rozenstruik in Europa is. Zou best kunnen. De dame die ons ontving gaf ons de ‘uitdaging’om de roos te vinden. Hint 1: in een boom. Hint 2: hij bloeit niet, het is nu derde week juni en de roos bloeit pas half juli… Kiftsgate roos is een doornroosje roos, als je even niet kijkt is jet huis (of kasteel) begroeid.


Een tuin met moderne onderdelen en klassieke elementen. Wist je dat Kiftsgate hemelsbreed maar 250 yards (we zijn in Engeland) van Hidcote verwijderd ligt. Alleen ligt Hidcote op een plateau en Kiftsgate net aan de rand van het plateau. Dat betekent dat er forse hoogteverschillen zijn, en met een tikje regen zoals deze dag, kunnen de steile paadjes flink glad zijn. Goed oppassen dus, op weg naar beneden. Daar beneden in de diepte lag een halfronde vijver, met prachtig uitzicht op het landschap.

Het was een beetje nat deze middag, om te voorkomen dat de graspaden kapotgetrapt werden door de vele bezoekers waren sommige stukken afgesloten. Een moeilijk stuk, onder dikke schaduw van bomen bleek zelfs kunstgras te hebben!

Cotswolds: Hidcote

De naam van deze tuin ken ik van verschillende tuinprogramma’s en van een heel bekende lavendel cultivar, lavendula angistifolia ‘Hidcote’, of ook wel de gewone lavendel, die wij ook in de tuin hebben staan. Waar de tuin precies ligt wist ik niet, nu wel.
In de Cotswolds, vlakbij het leuke plaatsje Chipping Campden , ligt Hidcote Manor Gardens.

Ruim 10 hectare, in fasen aangelegd tussen 1907 en 1938 door Lawrence Johnston, die veel van de planten zelf verzamelde. In 1948 schonk hij de tuinen aan de National Trust. Mooi dat we drie uur de tijd hadden in deze tuin, zo veel te zien. Met gebruik van veel taxus- , hulst-, en beukenhagen is Hidcote verdeeld in vele tuinkamers. Tuinkamers met vijvers, een witte tuin, overal doorkijkjes.

Ze maken in de tuin weinig gebruik van naambordjes, maar je kunt een foto maken van een plant en een mail-met-foto, en waar de plant in de tuin staat opsturen. Heb ik gedaan voor een plant met gekke ronde knoppen. Als ik geen antwoord krijg, wijd ik er een blogje aan, misschien weten jullie lezers het.

Cotswolds: Muurfijnstraal

In bijna elke tuin die we bezochten in de Cotswolds stond wel ergens een partij erigeron karvinskianus. Ook wel Mexicaans madeliefje of muurfijnstraal genoemd. Zo’n geweldige plant op een natuurstenen muur of trap. En die heb je bij bosjes in de klassieke Engelse tuinen.

Bij allerlaatste tuin, die we op de terugweg bezochten, was ook een kwekerij. Daar een potje erigeron meegenomen. Die moet ik nu op een stenige plaats zetten, zodat ie zich daar kan uitzaaien. Ben benieuwd of dat nu wel een keer gaat lukken. Al een kaar keer geprobeerd.

Cotswolds: Great Comp Garden

Van 17-22 juni op tuinreis geweest, met tuinvriendin Jitske. Reisdoel: the Cotswolds in Engeland, Shakespeare country. Met de bus, van Kupers Tuinreizen. lange reisdagen, dat wel, heenweg om 5:13 de trein uit Hareb naar opstapplaats Zwolle. Dan Amersfoort, Utrecht, Hazeldonk (bij Breda), Gent, via een omweg vanwege files, naar Calais. Bus op trein en in halfuurtje door de tunnel. Ook aan Engelse kant nog vijf uur rijden. Iets meer zelfs door file rond Londen in spitsuur. Die 5 uur werd onderbroken door het eerste tuinbezoek. Lekker voor de tuinliefhebbers en ook nodig als rustpauze voor de chauffeur. Deze eerste tuin ligt in Kent, bij het plaatsje Sevenoaks, ten zuidoosten van Londen: Great Comp Garden.

Sweeping lawn
1 paardebloem in onberispelijk gazon
tuinruine
salvia’s

7 hectare groot, rondom een 17e eeuw landhuis. Uitgestrekte grasvelden, golvende borders, slingerende bospaden, een ruine, en formele delen. Heel veel salvia’s ook. De curator van de tuinen, William Dyson, heeft ook een salvia-kwekerij, en heeft in 2015 op de Chelsea Flower show gestaan.

Tuinreis Cotswolds

Van 17-22 juni op tuinreis geweest, met tuinvriendin Jitske. Reisdoel: the Cotswolds in Engeland, Shakespeare country. Met de bus, van Kupers Tuinreizen. lange reisdagen, dat wel, heenweg om 5:13 de trein uit Hareb naar opstapplaats Zwolle. Dan Amersfoort, Utrecht, Hazeldonk (bij Breda), Gent, via een omweg vanwege files, naar Calais. Bus op trein en in halfuurtje door de tunnel. Ook aan Engelse kant nog vijf uur rijden. Iets meer zelfs door file rond Londen in spitsuur. Die 5 uur werd onderbroken door het eerste tuinbezoek. Lekker voor de tuinliefhebbers en ook nodig als rustpauze voor de chauffeur.

Vroeg op weg, fraaie grondmist, 5:30
Bus in trein door kanaaltunnel
Tuingroep, 39 deelnemers, plus chauffeur Marcel en steun-en-toeverlaat Francis
De meeuw kijkt toe, Eurotunnel terrein Dover.
Links bus Ivo, rechts bus Marcel, Dover
Alternatieve in Belgie, over steeds kleinere weggetjes, vanwege lange file tussen Gent en antwerpen. Zo rijd je dan ineens over de Kneukelstraat in Knesselare.
In de buurt van Nijkerk, nog anderhalf uur. Iets na middernacht thuis.

Distelvlinder invasie

De distelvlinder is een trekvlinder enzien we hier in de tuin af en toe. Lang niet elk jaar, dat hangt ervan af hoe de wind staat. De vlinders komen uit het Middellandse zee gebied. De vlinderstichting gaf in maart van dit jaar aan dat er misschien een invasie van distelvlinders kon komen. In Israel waren er toen miljoenen aan komen waaien/vliegen. Later ook veel gezien in Roemenie. Toen was de wind zo gedraaid dat ze meer naar het noord oosten van Europa trokken.

Tot vorige week. Toen zagen we opeen verschillende distelvlinders in de tuin. hele drukke vlinders, die je moeilijk goed in beeld kijkt als ze vliegen. Oranjeachtig. Pas als ze een bloem hebben die ze erg lekker vinden en ze gaan zitten kun je ze mooi bekijken. Bij ons is dat de witte spoorbloem, een plant uit Zuid-Europa. Daar zaten er 4. Maximum dat we zagen waren er zes in de tuin.

Op de witte spoorbloem, twee distelvlinders
Op de Deutzia
Met witte knopjes aan de antennes

Hebben jullie ze ook gezien in de tuin? Even goed naar de tekening kijken. Er zijn meerdere oranje vlinders in de tuin.

Hypericum

In een border met veel kleuren valt deze hypericum een beetje weg. Een heel perk vol hypericums vind ik mooi of een struikje apart voor een groene heg. Deze staat bij ons voor de beukenhaag en net achter een oud bankje. In dit seizoen ook erg mooi van dichtbij. Helder kleuren, scherpe lijnen. Het stuifmeel is behoorlijk oranje, kijk maar naar de klompjes van de hommel.

Hommel met oranje klompjes

Nachtelijke ontmoeting

Als ik ’s avonds na het tandenpoetsen nog even alle lichten uitdoe in de kamer is heel vaak het buitenlicht aangefloept. Zo’n felle ledlamp met bewegingsmelder, die dan een paar minuten aanblijft. In het donker binnen loop ik naar de deur om te kijken of ik nog kan zien wie de beweging heeft gemaakt. Meestal zie ik niks.
Maar gisteravond wel. Suzanne, de poes van een paar huizen verder op zit hier heel vaak in de tuin en keek mij verwachtingsvol aan. Tegenover haar een grote egel. Egels zien slecht, maar ruiken prima. Met een boogje liep de egel om Suzanne heen en verdween in het donker. Suzanne bleef me aankijken.

Egel begint omtrekkende beweging
Links loopt de egel over het pad weg

Rozen willie

Vorig weekend even in de tuin van Willie. Een boordevolle tuin, waar van alles groeit. Veel fruitboompjes, maar ook veel rozen. Willie is er dol op en heeft er in de loop van de tijd heel veel verzameld. Bij elke roos vertelde ze de naam. Tja, die ben ik weer vergeten, maar gelukkig heb ik de foto’s nog. Ook bij Willie doen de rozen het dit jaar erg goed.

Deze begint zacht geel en eidigd oud roze, lollig.
Dat is nog eens gevuld…
Willie in ’t groen