Frank en Alice namen mee…

Een flinke lading plantjes verhuisde van Haren naar Houten. Meegenomen door Frank en Alice, toen ze hier eerste paasdag waren. In een krat, en er was nog wat plek naast. Nog niet allemaal in de grond gezet aldaar, maar wel goed bewaterd.

Voorraadje
 • filipendula rubra ‘Venusta’
 • eurphorbia griffithii ‘fire glow’
 • vaste teunisbloemen
 • bonte Japanse zegge (carex morrowii)
 • molinia transparant
 • paar geraniums
 • zomerfijnstraal
 • blauwe knoop
 • appelmunt
 • schildersverdriet

Ingrid nam mee…

Ingrid logeerde hier een nachtje twee weken geleden (wandelweekend) en op de terugweg naar huis nam ze een voorraadje plantjes mee die hier in potjes staan. Vele tientallen, op verschillende plekken in de tuin. Begin van de lente komen er steeds meer bij, dan is het vaak nog koel, en hebben ze niet zoveel water nodig. Als er warmere dagen zijn moet ik ze veel betere in de gaten houden. Voor nood staat er een grote emmer met een paar cm water. Als ik een zieltogend plantje zie wordt die daar meteen ingezet. Ene koele wortletjes halen. Een enkele keer ben ik te laat. Verdroogd.

Plantjes bij Ingrid
 • Filipendula rubra ‘Venusta’
 • Vaste teunisbloem
 • Veronica longifolia
 • Zomerfijnstraal (‘hoge’madelief)
 • Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Inmiddels staan ze in de tuin van Ingrid. Toen we van de week facetime-den liep ze even de tuin in om te laten zien waar ze stonden. Nu nog groen, maar later in de lente en in de zomer met kleur. Naast en tussen plantjes die vorig jaar al de verhuizing van hier naar daar hebben beleefd.

Groninger Landschappen (2)

Afgelopen weekend twee etappes van de Pronkjewailroute door Zuidelijke helft van provincie Groningen gewandeld. In goed gezelschap!.
Etappes van Wedde-Vlagtwedde- Bourtange en Bourtange Sellingen. We hadden de winterjas weer uit de kast gehhaald, 8-10 graden. Overnachten in de vesting Bourtagnge was bijzonder leuk.

Op pad
Dal van de Ruiten Aa
Toegang Vesting Bourtange
Op de vestingwal
Ruiten Aa
Bos bij Sellingen

De Witte Wolk

Tijdens onze wandeling van Slochteren naar Scheemda kwamen we lang de tuin van de Witte Wolk. Aan de rand van Nieuw Scheemda, op de grens met buurdorpje ’t Waar.
Een uitnodigend bordje Open Tuin (alle dagen van ’t jaar) nodigde ons naar binnen. Rondje door de tuin: een oaar borders vlak rondom het huis, naar achter toe bosachtiger. Met een labyrinth aan houtsnipperpaadjes. Kleur volop, in dit seizoen van de vele tulpen, knalrood. Deze kleur vonden we ook terug in hekjes, bankjes en tuinstoelen her en der. Mooi afstekend tegen het frisse lentegroen.
Mooie tuin om nog eens te gaan kijken, misschien met Groei& Bloei of WildePlantenKring excursie.

Ode aan Ramses

Leuk effect, spiegel tegen de muur

Eilandborder en keramische varkens

Knalrood; en lastig mooi op de foto te krijgen.

Hadden we bij onze speurtocht naar de stempel [ vogelhuisje onder de grote es bij de ronde mutser] het stempelkastje gevonden…. zit de stempel er niet in.

Mannen in witte pakken

Wat doen ze daar in het bos?

Dag voor Pasen in de Hortus Haren.
Prachtig weer, veel bezoekers.
Er lopen al een tijdje reeen door de Hortus en ook deze keer zagen we ze. Eerst 1 en later, aan de achterkant van de rotstuin twee.
De zee van kievitsbloemen in de Laarmantuin was al een beetje over het hoogtepunt heen. Zo ook de lichtgele slanke sleutelbloemen.
Maar er zit nog genoeg aan te komen.
De Chinese tuin is prachtig in het voorjaar, veel bleoiende struiken en bomen.  Fraai uitlopende (Japanse) esdoorns. Feestje om er weer even door heen te wandelen.

Imkercursus bij de bijenstal in Hortus Haren

Kabbes

De spreker wordt aangekondigd

Afgelopen woensdagavond leuke Groei&Bloei tuinlezing over nieuwe planten door Brian Kabbes. Brian is kweker, zijn kwekerij ligt  in Suameer, en hij kweekt, zoals hij het zegt, ‘planten die het doen’. Hij wil geen ziekelijke of zwakke plantjes. De lezing gaat over nieuwe vaste planten. Brian begint met:

Nieuw is niet altijd beter
Nieuw is niet altijd nieuw

Zo zijn allerlei zonnehoeden die in nieuwe kleuren op de markt gebracht worden en enthousiast worden aangekondigd vaak veel zwakker dan de oudere soorten. Zo ook bij de zeeuwse knopen, er worden steeds donkerder soorten aangeboden, die echter beduidend korter leven en minder goed groeien. Soms denken mensen dat van zo’n donker exemplaar ‘de kleur terugloopt’ naar het oorspronkelijke vuilwit. Meestal is het gewoon een zaailing van de donkere die de eigen kleur weer inneemt en gewoon veel sneller en beter groeit dan de doorgekweekte donkerpaarse. Bij ons in de tuin is het me nooit gelukt zeeuwse knopen over te houden, ze verdwijnen gewoon. Ook de oersterke vuilwitte.

Soms worden planten op de markt gebracht met klinkende namen. Bij nadere inspectie blijken het planten te zijn die al lang bestonden -een beetje uit beeld zijn geraakt- en (op)nieuw op de markt worden gebracht. Met de sticker ‘nieuw’, omdat sommige mensen daarvoor vallen.

In de pauze vroeg ik of Brian even wilde poseren voor de (dia) van zijn tuin. Zodat het leek alsof ie in de tuin stond. Het leek zo’n leuk idee. Maar zo valt er natuurlijk een dikke schaduw, heeft Brian allemaal plantjes op zijn gezicht geprojecteerd en zijn ogen dicht vanwege het felle licht van de beamer.

Drie lootjes gekocht, 298 en 299 bleken winnende loten te zijn: twee plantjes die Brian had meegenomen. Het derde plantje kreeg ik van een Groentjelezeres en tuinliefhebster, die ook een plantje won, maar recent verhuisd is naar een appartement met balkon. Niet meer zo veel plek.

Lichte twijfel of ik de planten in de volle grond zal zetten of in een bak. Lobelia en slakken gaan niet goes samen. Brian geeft aan weinig last van slakken te hebben. Hmmm.

Elfenbloem ‘Eef’

Elfenbloem, epimedium

Vers blad van de elfenbloem

Dit is de gewone elfenbloem. Zachtgele klokjes aan stevige stengeltjes. Het oude blad van vorig jaar had ik op tijd afgeknipt, voordat de bloemen omhoog kwamen, anders is het zo’n gepriegel. Het nieuwe blad komt inmiddels op, oranjegroen gemarmerd. Later wordt het blad meer effen groen en zo’n 30 cm hoog. De bloempjes verdwijnen dan weer.

Epimedium bij Eef in de tuin

Elfenbloem ‘Eef’, een toevallige variatie, oranje ipv lichtgeel

Bij Eef zag ik ook een grote pol van deze epimedium, met aan de rand een stengel met bloemen in een andere kleur: oranje. Ik adviseerde Eef er een draadje omheen te doen en na de bloei eventueel apart te zetten en verder op te kweken. Een spontane mutatie? Ik noem hem elfenbloem ‘Eef’.

Voorjaarsplantenruil 2019

Deze keer weer bij Eef in Noordlaren. Grote tuin, die dicht bij huis bestaat uit borders met gekweekte en wilde planten door elkaar heen. Verder naar achter wordt het  bos, ongeveer 1 hectare groot en 30 jaar oud, rondom een grote vijver. Nu weer met water gevuld, maar vorige zomer helemaal drooggevallen. Er kwamen toen de meest wonderlijke planten in groeien, vertelt Eef. Omdat het niet de bedoeling is dat de vijver dichtgroeit heeft Eef alles met de bosmaaier afgemaaid, en nu flinke lappen landbouwplastic neergelegd om het aangewaaide spul tegen te houden. In het bosstuk en rond de vijver alleen inheemse planten.

Het is wel eens warmer geweest op 13 april, in de vroege ochtend nul graden en toen ik op de fiets ging maar 3, met een koude ooostenwind. De ruil deden we achter het huis, in de windschaduw. Met af en toe zon en grote koppen hete koffie en thee was het prima te doen.

Heenweg: paar wortelstokken darmera peltata, zak vol knolletjes kleine oranje crocosmia, paar knollen crocosmia lucifer, stukje molinia transparant, bos irissen sibirica,  en bijenplantje voor Eef, soort scabiosabolletje.

Terug: weer een keer proberen, een herfstanemoon van Michiel ( langs tuinpad naar verre schuur, net na de laatste afslag naar links), voorjaarslathyrus van Eef (in potje gezet, paar sliertjes met veel moeite tussen de tegels uit gepeuterd), een stukje Briza media / groot trilgras (in potje) en 2 stukjes alpensla/ cicerbita alpina van Roos (net aan overkant van vijver, rechts van buxus/ligusterbol en vijver-overloopgeultje’) , een zaailing van een gekweekte pinksterbloem (wordt ca 40 cm hoog, in pot gezet), een potje muskuskruid, klein bodembedekkertje, van Machteld (langs dwarspad achter bij stukje dwarsbeukenhaag, tussen speenkruid), een echte koekoeksbloem (in tweede kweekbed, net achter irissen) en stukje prachtframboos van Annelies (staat nog in een emmer).

Magnolia

Kort maar overweldigend is de bloei van de magnolia’s.
Van kleine struiken, tot kolossale bomen. In deze tijd van het jaar zie je de witte, zachtroze, en soms bijna paarse bomen, volop in bloei voordat het blad verschijnt. Na een paar weken is het over, en regenen de grote bloembladeren omlaag.
De rest van het jaar vooral blad en soms vreemde vruchten.

Eind maart, begin april

Maar voor nu even: genieten van de bloemen. Deze zijn op ooghoogte, een straat verderop aan de Vondellaan.

Welke het precies is weet ik  niet, als ik wat plaatjes bekijk op internet dan lijkt het op een magnolia soulangeana.