Deze week: drie jaar geleden

Voor het tweede jaar achter elkaar deden we de paddenstoelen wandeling in Hortus Haren. Met bordjes met de namen erbij. Het eerste jaar waren we zo blij om deze aardster te zien. Wel over gelezen, maar tot dan toe nooit ‘live’ gezien. Op 9 november 2014 namen we deze foto. Dit jaar zijn we in oktober, de paddenstoelen waren vroeg, weer gaan kijken. We wisten nog dat de aardsterren van naaldgrond houden, en dat ze ‘ergens langs een klein paadje’ in het arboretum deel van de Hortus staan. Maar geen bordjes in 2017. Geen aardsterren gezien. Of te vroeg, of verkeerde plek? Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Voor een mooi koppel, klik hier.

Lezing: schaduwplanten

Afgelopen dinsdag was er een lezing van de lokale Groei&Bloei afdeling over schaduwplanten. Spreker was Coen Jansen, vaste planten kweker in Dalfsen. Al 32 jaar. Als je Coen al eerder hebt gezien, herken je hem meteen. Een grote (grijze) krullebol. Coen kweekt vast planten en is gespecialiseerd in meer bijzondere soorten. Deze lezing ging over schaduwplanten.

Coen begon meteen met de stelling dat het niet over schaduwplanten ging. Of niet helemaal. De meeste planten die we schaduwplanten noemen, zijn vroege bloeiers, die bloeien voordat struiken of bomen erom heen in het blad zitten. Als de ‘ schaduwplanten’ bloeien is er nog helemaal geen schaduw. En midden in de zomer, als ze uitgebloeid zijn, ja, dan is er wel schaduw.

Een rondje Euphorbia: de euphorbia robbiae is geschikt voor droge donkere schaduw en is een goede bodembedekker. Komt uit Turkije, groeit aan de kust van de Zwarte Zee. Is in hele strenge winters niet winterhard.
Via een euphorbia met grijs blad (dan weet je dat die van zon houdt) komt Coen op de euphorbia correlata, 1 meter hoog, witte hele kleine bloempjes, een prairieplant voor in de zon.
Met een uitweiding naar de Hermannshof in Weinheim. Een ‘must see’ park als je van prairiebeplanting houdt.

Vroege voorjaarsbolletjes kwamen langs. Er zijn 700 soorten sneeuwklokjes, 70 soorten winterakonieten en een heleboel hepatica’s, leverbloempjes. Daar zijn ze in Japan dol op, de nieuwste soorten worden voor 20.000 Euro verhandeld.

Coen was nog lang niet uitgepraat, maar tegen 22:15 toch maar gestopt. Groot deel vabn de meegebrachte planten verkocht.

Oktobertuin

Eind van de zaterdagochtend een bezoekje aan Wim gebracht. In de serre een beetje bijgepraat. Afgesloten met een rondje door de tuin. In de vroege herfst, zit er nog veel blad aan de bomen, de kleine esdoorns beginnen te kleuren, de vruchten van de cornus kousa beginnen te vallen. Paar foto’s gemaakt. In dit zachte herfstlicht zo mooi, dat ik ze gewoon allemaal bij dit blog plak.

Varens van zoon Wouter, zie Groei & Bloei, tijdschrift Oktober 2017.
De kunstwerken van dochter Dorothee.

Een soort wrat

Kijk eens in die boom, zegt Annelies, daar zit een soort wrat. Weet jij wat het is?

Ik had de boom – een magnolia – al eerder gezien in de tuin van Annelies. Toen prachtig in bloei. Nu is het oktober, de boom staat nog volop in blad. De knoppen voor volgend jaar zijn in de maak, ongeveer 2,5 centimeter groot. En dan dus de ‘wrat’. Toen ik aan kwam lopen dacht ik eerst dat het een gal, een vergroeisel van tak of stengel, was. Maar van dichtbij was het helder: een wonderlijk gevormde zaaddoos. Een handjevol zat er in deze boom. Elk weer een beetje anders gevormd. Als je ze nog iets langer laat hangen, dan gaan de zaaddozen open en komen de zaden – rode besachtige zaden van bijna een centimeter groot –  te voorschijn.

De magnolia van Annelies, met beginnende herfstkleur
Bijna 15 centimeter lange magnolia vreugd

Najaarsplantenruil 2017

Najaarsplantenruil oktober 2017
Najaarstuin Annelies
Met kopje koffie, thee en maar liefst drie soorten zelfgebakken taart
Graspad, slingerend door de tuin van Annelies

Brengen
– darmera peltata
– persicaria ‘red dragon’
– witte hoornbloem
– longkruid
– stipa tenuissima
– zenegroen
– iris sibirica
– waterlelies
– wateraardbei

Halen
– melica transsylvanica ‘redspire’
– 3 maartse viooltjes (op heuvel bij appelboom 85)
– carex grayi (knotszegge)
– 1 rozet gevlekt havikskruid, bochtig havikskruid (op heuvel in bloemenwei appelboom 85)
– zaailingen muurbloem (nog oppotten)

Knus

Knus is het woord waar ik het eerst aan denk als ik deze groep paddenstoeltjes zie. Lekker tegen elkaar aan schurkend op een oude boomstam in de Hortus. Bruin oranje zijn ze.

Knus tegen elkaar aan
Lichtgroene pootjes
Gewone zwavelkop?

Hun naam? Eerst maar begonnen te zoeken op bundelzwam. Ze staan immers in een bundeltje. Na wat plaatjes kijken kom ik nu op gewone zwavelkop. Een veel voorkomend, behoorlijk giftig zwammetje. Mooi dat  ik toch niet van plan ben ze te eten. Wat niet helemaal klopt is de kleur van het steeltje: groenig, zie detailfoto. Volgens een omschrijving van de gewone zwavelkop is de steel (zwavel)geel. Hmmm.

 

Maandfoto augustus 2017: grote keizerlibel

Blauwe schittering zweeft door de tuin.
Een hoekige vlucht, die onwerkelijk lijkt.
Een natuurlijke drone, op jacht.

We zien hem niet elk jaar, maar op een middag vloog een grote keizerlibel, een mannetje door onze tuin. We hebben met open mond gekeken. Wat een joekel. En toen was ie weg. Geen foto.

Dezelfde week kreeg ik deze foto van Marco Langbroek. Gemaakt op Schiermonnikoog. Dit is het vrouwtje, die heeft een groen torso.

Jakobstuin

Prachtige dag, zondag 3 september.
Volop zon, aangename temperatuur.
Met een goede vriendin op tuinbezoek.

Deze keer  naar de Jakobstuin in Jistrum, of Eestrum (afhankelijk of je het in het Fries of in het Nederlands spelt). Een riante tuin, vrij recent nog, en aangelegd met Piet Ouddolfs plantwijzen in gedachten. Veel grassen, veel hoge prairieplanten, en op zijn mooist in deze tijd van het jaar. Genieten!
Net als de vele bijen en andere beestjes. En de bezoekers van deze opentuindag.

Golvende graspaden en wuivend gras
Veel heleniums en rudbeckia’s
Bloemen zwevend in een zee van stipa tenuissima
Transparant gras, citoengele vlek op de achtergrond is een lage guldenroede.

Passiflora

Omdat we toch in de buurt van Drachten waren, reden Jitske en ik ook nog langs kwekerij Passiflora. Een kwekerij van vaste planten, waar mensen met een verstandelijke beperking in een prettige omgeving kunnen werken. Het weekend van 2 en 3 september was open tuinen weekend van de afdeling Groei & Bloei Drachten, en ook kwekerij Passiflora deed mee, en was daarmee ook op zondag open. Zeer de moeie waard om te gaan kijken, als je in de buurt woont. En een uitgebreid assortiment (op de website kun je de lijst downloaden).

Ook hier veel prairieplanten, hoogopgaand, met als overweldigende kleur (in deze tijd van het jaar) oranje. In zonnebloemen, in gaillarda’s, in struikvormige-afrikaantjes. Veel grassen ook.

Kleurenspektakel in de grote borders
Zonnebloemen
Tot bijna twee meter hoog, een opvallende hemeldblauwe kleur in deze tijd van het jaar. Salvia uliginosa, bloeit van augustus tot oktober en ook mooi met siergrassen.
En we kregen een zakje zaad (Zaai bloemen uit onze zorgtuin) en in mijn zakje zaten deze ‘boontje’. Verrassing wat het gaat worden.