Geur in de tuin

In de Gardeners World aflevering van 13 september was er een item over planten in de tuin die lekker ruiken. Tuurlijk heb je de rozen, als je geurende hebt tenminste. En zwaar geurend, de eenjarige tabak, of de enorme bloemen van de Brugmansia.

Een paar favorieten bij ons in de tuin

Gewone Teunisbloem (ook wel middelste teunisbloem), Oenothera biennis
  • tweejarige teunisbloem (bloeit eindeloos lang, bloemen gaan ’s avodns open, citroenachtige geur, in het Engels: evening primrose)
  • jasmijn ‘belle etoile’ (licht citrus, erg lekker, vroeg in zomer)
  • sedum (ruikt naar honing, vol met nectar, nazomer)
  • budleija (honingachtig zoet, hoogzomer tot nazomer)
  • vaste judaspenning (heerlijk, vroege zomer)
  • abessijnse gladiool (hemels, zomer)
  • nachtschone (valt wat tegen, ik had sterkere geur verwacht, zomer).
Sedum Herbstfreude

Grasrandje

1 x per jaar steek ik het grasrandje langs het tegelpad af. Met een halvemaanvormig onderdeel aan de gardenastok. De verwijderde reepjes gras zijn bijna 10 cm breed. Een paar heb ik gebruikt om wat rafelige grasrandjes langs de border waar een grote siergraspol staat te repareren. Grond beetje losmaken, beetje aan aandrukken dat de ‘air pockets’ weg zijn, reepje gras neerleggen, aandrukken en riant water geven.

Op de voorgrond een aantal sedums, die ik eerder dit jaar opgepot had. Op de plek nu van de voormalige buxusrups.

Pick Nick

DE oude picknicktafel is van vorige eeuw. Gemaakt door Gert, in 1997. Niet meer echt geschikt als eettafel, met alle splinters (kattenkrab meubilair) en barsten. Wel heeeeeel rustiek.

Dit jaar niet als picknicktafel, met een bank aan elke kant neergezet, maar picknick tafel aan ‘hoofdeinde’ van het terras, en de twee banken aan de zijkanten. Ik gebruik ze nu vooral als plantentafels. Als ik planten in potten direct op het terras zet, moet er altijd een schotel onder, om te voorkomen dat de miertjes die onder het terras wonen, een dependance in een bloempot maken.

Papavers zaaien

Tijdens tuinreus van juni j.l. hebben we veel papavers prachtig in bloei gezien. Hier in de tuin heb ik ze heel soms gehad en ook wel eens proberen te zaaien. Niet veel succes. Ik zaaide meetal in voorjaar. Maar september/oktober schijnt ook een goede zaaitijd te zijn. Dus al in juni had ik in mijn agenda gezet ‘papavers zaaien’. Op een plekje in de voortuin -veel zon- heb ik twee soorten gezaaid op 10 september.

Donkerpaarse papavers Kerkje Coughton – Cotswolds – juni 2019
Bij de bamboe stokjes: papavers gezaaid

Links: onderin eerst een handvol krokusbolletjes. Daarboven lichtbruin , heel fijn zaad van de donkerpaarse papavers uit Coughton court. Niet zeker of het zaad al rijp was, de zaaddozen waren nog helemaal groen.

Bij de bamboestokjes rechts zaad dat er echt als maanzaad uit zag. Op het zakje stond, papaver, waarschijnlijk paars. Dus de kleur is niet helemaal zeker. We gaan het zien volgens jaar.

En nog een paar zaadjes van deze ‘mogelijk paarse’ onder de grote appelboom.


Witte Uitjes

Ik had ze eerst over het hoofd gezien, de nu bloeiende witte uitjes. Ze staan namelijk in de bloembak voor ons huis, tussen de wit bloeiende (witte) spoorbloem. Veel alliums zijn al uitgebloeid in september. Dit witte uitje bloeit nog vrolijk door met half bolronde schermen van witte ster-bloempjes.

Welke soort het is?
Ik weet het niet zeker.
Het lijkt op allium tuberosum, Chinese bieslook of knoflookbieslook. Maar of dat het is… Ik vind tegenstrijdige info over de bloeitijd van allium tuberosum op internet; op de ene website staat mei-juli op een andere juli-september.

Uiteenvallende Miscanthus

Lang stonden ze mooi overeind, de verschillende pollen miscanthus Sinensis, prachtriet. De laatste week zijn er toch een paar uitelkaar gevallen, de halmen alle kanten op. De allergrootste pol, die al tien jaar ongedeeld is geef ik al een paar jaar steun, een dik touw erom heen en vastmaken aan een flinke paal. De sierlijk hangende bladeren verstoppen het touw, en de pol blijft wat compacter. Wel lastig werk, niet doen als het heel nat is, en lange mouwen aan.
Nu zijn ook kleinere pollen uiteengevallen, en zelfs de super stevige miscanthus Malepartus ligt breeduit.

Uiteenvallende Malepartus

In een recente aflevering van Gardeners world vertelde Monty Don dat miscanthus zo’n mooi siergras is dat never, nooit omvalt.
Nou dit jaar dus wel.

Uiteenvallende Sinensis

Op een siergras website vond ik een paar tips tegen uiteenvallen.

  • Zorg voor een zonnige plaats met rondom licht.
  • Plaats de plant niet te nat of te voedselrijk.
  • Steek de plant eens diep rond met een scherpe spa.

Tip 3 zal ik eens proberen, In de zijborder heb ik drie miscanthussen op een rijtje, als ik er nu eens 1 of 2 rond steek …. kan ik (volgend jaar) kijken of dat werkt.

Warme kleur

Net als vorig jaar ook dit jaar een paar van die leuke donkere Akrikanen gezaaid. Ik heb ze vrij lang in kleinen 9×9 potjes gehouden, dan blijven ze vrij klein. Zeker als er onverhoopt toch een slak bij komt. Een paar zijn verdwenen.
Drie weken geleden een paar samen in een grote pot, pontificaal aan de rand van het terras. Prachtig met de stipa tenuissima erachter en de laatste zonnestralen van de dag erlangs.

Bijna egaal donker oranjerood. Klik voor grotere afbeelding.
Klik voor grotere afbeelding.


Volgend jaar nog wat eerder in de grote pot zetten, dan kunnen de planten nog verder uitgroeien. En bloeien tot aan de eerste vorst.

Schapekop of boer?

Het was een moeilijk jaar voor de boerenhortensia. Net in de periode dat de struik volop in bloei stond met haar bolronde schermen was het weer zo’n hete en erg droge periode. Daar houden ze helemaal niet van. In veel tuinen gingen de bloemschermen van friskleurend meteen over naar verdord bruin. De bladeren hingen als natte lapjes slap omlaag. Het blad is inmiddels weer bijgekomen, voor mooie bloemschermen is het weer wachten op volgend jaar. Voor zover de boerenhortensia.

Schapekophortensia in de voortuin

Met de schapekophortensia is het een stuk beter gegaan. Deze heeft stevigere, bijna leerachtige bladeren, die beter tegen de droogte kunnen. Daarbij bloeit de plant een stuk later, nu inmiddels een week of 2. Dat maakt een flink verschil. Wist je trouwens dat deze hortensia reuze makkelijk te stekken is. In het voorjaar kun je de struik fors terugsnoeien, en de houtige stekken zet je op dat moment gewoon in de grond. Kale takken zijn het dan nog, 2-3 knopen diep. Eerste jaar beetje in de gaten houden wat water geven betreft. Ik heb er prima resultaten mee, en op verschillende plaatsen schapenkoppen in de tuin.

Strak in de lak

AFgelopen week was weer een officiele hittegolf week, met minstens 3 dagen boven de dertig graden en de rest boven de vijfentwintig. Voor werk in de tuin was het smorgens nog prima, maar tegen eind van de ochtend rusttijd en/of naar binnen. Eddy heeft drie kanten van onze fietsenschuur weer helemaal mooi opgeknapt, elke ochtend een stukje. Schoonmaken, schuren, poetsen, beitsen. Het ruikt nog helemaal naar verse verf, als de zon op de schuur schijnt.

Glimmend

En de vierde kant, de achterkant? Tja, dat wordt wat lastig. De schuur staat met de achterkant op ongeveer 30 cm van het schappenhektrellis waartegen twee enorme klimrozen groeien. Ik kan net zijwaarts schuifelend in dat tussenstuk komen. Omdraaien of bukken is niet mogelijk. En een kwast om de achterkant te schilderen vanuit die posities is waarschijnlijk te lang… Met een spons kan ik wel de achterkant schoonmaken/ ont-algen. Ik ga het in ieder geval proberen.