Boterbloemen

Een veld vol boterbloemen, waar staan deze?
In het weiland tussen Zuidwolde en Bedum, waar de tureluur luid piepend op zijn paal ons probeert weg te jagen van zijn nest?
Of het paarrdenweilandje iets verderop, waar deze zwaluw ons aankijkt?
Nee, gewoon in onze achtertuin, in het ‘derde kweekbed’, voor akeleien en damastbloemen.

Tuinclub Marnestek

Regelmatig doe ik mee met Open Tuinen Weekend van Groei & BLoei. OP 16 mei kreeg ik voor het eerst een tuinclub op bezoek. 10 dames van tuinclub Marnestek, een club die 33 jaar geleden is opgericht. De dames noemden vergeleken zich toen met stekjes, ze moesten nog veel leren van planten en tuinieren. Na 33 jaar is dat prima gelukt!
De club ging eerst naar een tuin een stukje verderop in de straat, bij Jan en Tineke. Tegen half 4 kwamen ze bij ons (en Jan en Tineke kwamen even mee). Geanimeerde gesprekken en uitwisselen van tips en trucks.

De dames van de tuinclub
Nog even op de foto
Bloemenbos van formaat

De dames brachten een prachtige bos bloemen mee, samengesteld uit hun verschillende tuinen. Prachtig. Die staat nog in de serre mooi te wezen. Met ruit, brem, fluitenkruid, geum, gele lis, berkentakjes, hostabladeren, persicriabloemen, takje brem, alliums, gebroken hartjes, prachtig geveerd bijna zwart blad (?), blauwe smeerwortel, astrantia, akeleien, paar takjes groen, sneeuwbal.

Nachtschone

Mirabilis jalapa is de wetenschappelijke naam. Nachtschone is de Nederlandse naam. Dat licht niet aan de wortelknol, die ziet er niet bepaald mooi uit. De bloemen, dat moet ik noch gaan zien. Waarschijnlijk is het vooral de geur, die tegen de avond goed los komt. Dus in de buurt van terras zetten.
De plant wordt meestal als eenjarige gebruikt en is makkelijk te zaaien. Sommige mensen graven aan het eind van het seizoen de bruine wortel op, laten hem in turf overwinteren en potten hem volgend jaar weer op.
Voor de prijs hoef je niet zo ingewikkeld te doen. Vijf wortels, samen voor 2,50. Aangeschaft op de liefhebbersdagen bij De Kleine Plantage in eenrum. Allerlei zomerbollen en knollen. Stand van bloembollenkwekerij hein Meeuwissen. De kleur? Afwachten. Kan vanillegeel, wit of cyclaamkleurig zijn.Twee wortels in grote potten gedaan, de andere drie op verschillende plekken in het eerste bed links van het tuinpad, vlak bij het terras.  Ben benieuwd. Ook of de slakken ze lusten….

Geen schorseneren maar mirabilis jalapa
Tunnelkas De kleine Plantage

Ooit heb ik ze gezaaid, maar planten werden slungelig en kwamen nauwelijks aan het bloeien. Dus ook weinig geur.

Muziek

Na een zeldzaam zonnige dag begin mei
zit ze in de achtertuin op het terras.
De zwartkop zingt,
zing uit volle borst,
in het bosje bij de vijver.
Links en rechts, wat verder weg,
zingen de merelmannen.
Dit is mijn plek! ga weg!
zeggen ze tegen de andere merels.
Voor mensenoren is het muziek.

Merelvrouw komt ondertussen even een paar miertjes pikken op het tuinpad. Rechts nog klein stukje van terrasstoel.

Voorjaarsplantenruil 2018

Wat wordt er zoal geruild: aslook, campanula, geranium, kaardebol, herfstframboos.

DE halfjaarlijkse plantenruil van de wildeplantentuinkring Haren, inmiddels een werkgroep van de IVN geworden, werd dit keer bij ons in de tuin gehouden. Het was prachtig weer op zaterdag 21 april, en dat weas te merken aan de opkomst. Een tuinliefhebber of dertig kwam, soms met, soms zonder plantjes in de de tuin rondkijken.
Rondkuieren, op een bankje zitten, kopje koffie, praatje bij een plantje, ruilen.

Emmertje goed vast houden
Kopje koffie en zakjes zaad

Leuk dat nu de aankondiging in het IVN blaadje staat er ook andere, nieuwe mensen komen. Bijvoorbeeld Christa en Rene, die hebben een hele grote tuin, maar zijn er nu pas aan toe om iets in de tuin te gaan doen. Ze hebben nog weinig tuin en plantenkennis, maar dat komt vanzelf. De tuin van Christa en Rene is groot, maar verwaarloosd en overgroeid. Ze gaven aan dat ze gingen beginnen met alle grote struiken en bomen- veel coniferen- te verwijderen. Toen ik adviseerde niet meteen alles weg te halen, maar eerst goed te kijken wat er zoals stond, vroegen ze of ik een keer kwam kijken. Tuurlijk! Leuk.

Tulpen van de bollenwinkel

Tulipa kaufmannia ‘concerto’

Tulpen zijn beweeglijke bloemen. Helemaal niet de stijve harken waar ze soms voor worden uitgemaakt. Voor de bloei ziet het er uit als een bos prei. Dan komen de kleurige kommetjes. Afhankelijk van de soort en het weer is het een gesloten kelk, of een bijna openstaande ‘bloem’-bloem, zie hierboven. Ook deze bloemhoofden gaan met de zon mee, en sluiten tegen de avond.

Van boven gezien meer driehoekig dan rond. Toronto is een greigii tulp, rozerood (of koraalrood).
Klein en knal, Tulipa praetens ‘van Tubergen’s variety’.
Diepbruin hart, van de ‘concerto’.