Reprise

Als kadootje aan het begin van de herfst, de herbloei van een aantal planten die hun hoofdbloei eerder in de zomer hebben.
Even waan je je in de hoogzomer.
Zelfs een merel fluit een beetje voor zich uit.

Een verbascum
Een hertshooi
Al overdekt met rozenbotteltjes, perst de Ghislaine de Feligonde er toch nog een trosje rozen uit
Een geranium

Aan de roodkleurende bessen en bottels.
Aan de vele spinnenwebben.
Aan de dauwdruppeltjes ’s morgens op alles in de tuin.
Zie je dat de herfst niet ver is.

Vurige duizendknoop

Een paar jaar geleden een kleine stukje van een persicaria met rood blad meegekregen van Eef. Het is de Persicaria microcephala ‘Red Dragon’ of vurige duizendknoop.
Ik las ergens dat hoewel het geslacht van de persicaria’s strikt genomen niet meer bij de polygonums=duizendknopen hoort.

De red dragon in volle zon
Red dragon wordt meer green dragon als ie wat meer schaduw heeft

 

Zeer makkelijk te vermeerderen als de plant goed aan de groei is. Knip een paar stengels af, net onder een knoop. Zet ze in een glas water (of vaas; de red dragon is ook decoratief in een bos gemengde bloemen). Al na korte tijd groeit er een massa worteltjes uit de stek en kun je die zo oppotten.

De bloeiwijze van de deze persicaria is een trosje hele kleine witte bloempjes, vanaf half juni tot in september.  Toch vind ik het blad de meeste sierwaarde hebben, heel donkerrood  met een fraaie tekening in de volle zon, iets meer donker groene tinten in een beetje schaduw of wat dieper in de plant. Het is een enthousiaste groeier, wordt 70-80 cm hoog. De plantenstengels groeien steeds een knoopje verder en worden steeds langer, gaan daarbij over omringende planten heen hangen. Dus niet naast tere plantjes zetten en gewoon deel van overtollige stengels afknippen.Na de eerste vorst stort de rode draak in.

Kabbes 2: triloba

Nieuwe aanwinst met bloei in de nazomer. Een rudbeckia triloba. De onderste bladeren zijn drielobbig, triloba, ach so. Gekocht op haar uiterlijk.
Een vrolijke plant met gele bloemen en een donker hart. Hoger dan de rudbeckia nitida, 90 cm tot 1,5 meter en flink vertakt. Bloeitijd van juli tot september.

Toen ik nog wat meer informatie opzocht zag ik pas dat de plant tweejarig is of een kortlevende vaste plant. En matig winterhard is, maar dat heeft vooral met natte wintervoetjes te maken. Ik laat het kaartje er in ieder geval bijstaan.

Deze rudbeckia zaait zich prima uit, lees ik. En ergens anders staat: uitgebloeide bloemhoofden verwijderen als je niet wilt dat de plant zich uitzaait. Niet afknippen dus. De uitgebloeide bloemhoofdjes hebben veel sierwaarde, zeker met een beetje rijp in de winter.

Om risico te spreiden zal ik wel een beetje zaad verzamelen. Zaaien in september-februari in potten of in koude bak. Verspenen, verpotten en koel opkweken. In het najaar, als de plant voldoende ontwikkeld is, uitplanten. Kiemt langzaam en onregelmatig, als temperatuur lager dan 5 graden is, soms pas in het voorjaar na zaaien in najaar. Dus bakje niet weggooien. Geduld.

Zaaien ter plaatse kan ook, vanaf augustus. Geef zaad dan een koudebehandeling in de koelkast.

Stormschade 13 september 2017

’s Morgens was het nog rustig, maar flinke storm aangekondigd voor later op de dag. Ik zat op mijn werk en kreeg een mailtje van het thuisfront, rond 11 uur ’s morgens. Stormschade. Een van de twee stammen van de fluweelboom in de zijborder was omgevallen. De boomkruin hing half schuin in de heg, richting buurman Reint.

Om een uur of 4 kwam een tweede bericht: stormschade 2. De kleinbladige wilg tussen ons en buurman Jan – aan de andere kant- kon de wind niet aan. Een van de twee stammen was afgebroken en de boom was tegen ons huis aangezakt met de fluffy kruin. Hing op het hoekje van de dakgoot te balanceren. Geen schade aan huis of dakgoot, wel aan de boom. Toen ik later ging kijken bleek op ongeveer een meter hoog de zijstam te zijn afgescheurd, ingescheurd. Altijd een zwak punt, een gespleten stam. Een ‘plakoksel’ zoals onze imker Doeke het noemde.

Wilg rust op dakgoot
Plakoksel

Zaterdag ochtend hebben we met hulp van de buren de twee omgevallen dellen in stukjes gehakt. De dikke takken en stammen op de takkenwal, het dunne spul op een enorme berg. Om later een keer te verhakselen.

Nieuwe Hortensia’s

Na de zeer natte dagen afgelopen week, was het vandaag, zondag prima weer. Vanmorgen heerlijk op terras gezeten en met Eddy de scrypto puzzel uit de NRC opgelost. Kopje cappuccino erbij, lekker ontspannen.

Na de lunch, de tuin in gedoken. Ik ben begonnen om buxussen weg te halen. Stukje bij beetje. Vorige week een klein stukje heg (was aangetast), vandaag een grote bolvormige buxus in stukjes geknipt. Op zich een prima gezonde struik, maar het wordt allemaal zo groot (en veel werk wat betreft snoeien). Het uitspitten van de stronken is even lastig, maar ook die zijn er uit.
In het vrijgekomen stuk flink wat compost toegevoegd en toen twee bijzondere struikjes geplant. Het zijn de mooi aangeslagen stekken van twee hortensia’s uit de tuin van mijn moeder, een rode en een witte.
Ze staan vlak naast ons terras, en dat ze mooi mogen groeien!

Hortensia’s van Ma
De rechter hortensia heeft een bloemknop. Dan kunnen we zienof dit de rode of de witte is.

 

Kabbes 1: Marietje

Bij bezoekje aan open dag in de Jakobstuin stond ook Brian Kabbes daar met een plantenkraampje. Heb er twee gekocht.

De eerste is een kleine herfstaster. Vrij laag 40-50 cm, grote bloem en bijna verstopt hartje, zo gevuld is de bloem.  Ik dacht: ik onthoud de naam wel: iets met ‘Ballard’.
Maar als je even gaat zoeken op internet kom je een meerdere asters nova belgii “xxx Ballard” tegen. Gelukkig heb ik er een kaartje met de naam bijgekregen. In eerste instantie dacht ik dat er ‘Hillary Ballard’ op stond (nou eigenlijk ‘ illary Ballard’). Die soort is niet te vinden op internet. In tweede instantie las ik ‘Mary Ballard’. Ook die komt niet voor. Maar aster nova belgii ‘Marie Ballard’ wel. Die is op heel veel plekken te vinden. Zal dus wel een Marietje zijn.

Aster nova belgii ‘Marie Ballard’

Nog niet gevonden wie ‘Ballard’ eigenlijk is. Tips welkom.

 

Kanaal of sloot?

Afgelopen week zijn de werkertjes begonnen in ons stuk van de straat een grote geul te graven. Leidingen worden vervangen. Voor het begon te regenen was de geul ruim een meter diep.
En nu is ie voor de helft volgelopen met water en vallen er grote brokken zand en aarde van de steile zijkanten in.
De vrijgelegde leidingen zijn weer onder een flinke laag water (en modder) verdwenen. Benieuwd of ze er nu een pomp bij gaan zetten, want wachten op mooi droog weer…. kan erg lang duren.

Aan de rechterkant onze voortuin; rechtsonder zie je nog net een grote rode steen aan het begin van onze oprit. Via een houten plaat kunnen we nu de tuin verlaten. Deze foto heb ik vanaf die plaat genomen.
Vanuit de slaapkamer