Whatsapp

13:09 Hoi Jitske, heb een kluit zonnekroon voor je, van Eef, waar we van de zomer waren. Die hele hoge, 3 meter, soort zonnebloem.
Halen of brengen vandaag?

13:29 Ik kom vanmiddag. Eind van de middag.
Nu bij mijn moeder

Ik maak een paar foto’s van haar tuin.

13:42 Daar begon ik mee
13:42. De wijze uil van mijn moeder
13:43 En toen klopte mijn moeder op de deur van de keuken en wees naar
13:43 een ijsvogeltje
13:44 Nog aan het bijkomen op haar hand
13:45 Nu op de steiger voor het huis van mijn moeder.

Spinbalsemien, ongewenste vreemdeling

De naam is springbalsemien of reuzenbalsemien. Vorig jaar flink wat verwijderd, en dit jaar maar een enkele plant. Mooie rooi stengels, en lekker plekje voor deze spin om te zonnen: spinbalsemien.
Maar eigenlijk is dit een overtreding…..

De springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is ongewenst in de EU. De Europese Commissie heeftde springbalsemien toegevoegd aan de zwarte lijst. Op deze lijst staan soorten die niet uit Europa komen en die de oorspronkelijke flora en fauna verdringen of economische schade veroorzaken. Naast de muskusrat (Ondatra zibethicus) en alligatorkruid (Alternanthera philoxeroides) prijkt nu ook de springbalsemien op de lijst van ongewenste vreemdelingen. Alle lidstaten moeten maatregelen nemen om de verspreiding van deze planten- en diersoorten in Europa te voorkomen. Zo mogen ze niet worden ingevoerd, gehouden, verkocht, vervoerd, gereproduceerd of in de natuur vrijgelaten.

Meer weten? Ga naar: https://bijenclub.com/bloemen-voor-bi…
En klik hier voor een filmpje van Astrid, met een ode aan de springbalsemien, gefilmd voordat ze het hele veldje met springbalsemien verwijderde om andere planten een kans te geven.

Buxusrups 2019

Verschillende buxussen in de tuin, waaronder een haagje in de vorm van een rups gesnoeid. Al in 2008 schreef ik een stukje over dit haagje, dat toen aangetast werd door een buxusschimmel. Een van de ‘segmenten’van de rups weggehaald, en het haagje groeide weer mooi uit. In 2015 schreef ik weer een blogje, weer de schimmel in combinatie met markeringen van diverse katten. Ook deze aanslag overleefde het haagje. Maar nu lijkt het dan toch gedaan. De tweede generatie echte rupsen in 2019 hebben de aanval ingezet op de rupsvormige haag. Dat gaat niet meer goed komen. In ongeveer 2-3 weken… Nog even doorknagen en hij is leeg.

Dit najaar ga ik een flink deel van de busxussen verwijderen, wordt een hele klus. Ben nog aan het overwegen of ik een stuk zal laten staan, als experiment. Om te kijken of er een nieuwe evenwicht gaat ontstaan tussen buxusmot en koolmees.

Heeft iemand daar ervaring mee?

Egel en Sprot

Op de radio hoorde ik begin augustus dat de egels het moeilijk hadden. De vrouwtjes waren hoog zwanger of hadden net jongen, maar er was toen weinig te eten. Door de droogte hadden alle sappige rupsen en slakken zich teruggetrokken in de grond en donkere hoekjes. Mooi moment om bij te voeren met kattevoer (geen melk!!!)

Dat valt nog niet mee als je zelf een kat hebt, de buurpoes hier zo ongeveer woont, en er nog verschillende andere katten heel vaak in de tuin zijn. ’s Avonds laat een baje voer op terras, s morgens vroeg was het leeg. Maar door wie?
Op 10 augustus rond negen uur ’s avonds, liep een egeldame over het terras, en was ik op tijd om een paar knabbels neer te leggen. Heerlijk door haar opgepeuzeld. Poes keek -vanachter glas- geinteresseerd toe.

Fruittafeltje

In een krantenbericht in het dagblad van het noorden stond een artikeletje over wespenoverlast op veel plekken in Groningen en Drenthe. En daar stond bij, sla ze niet dood, maar maak een fruittafeltje voor ze. Een schaaltje met rottend fruit, een stukje weg van het terras.
Wespen ruimen namelijk ook heel veel insecten, zoals muggen, op.
Bij ons zijn de wespen nog niet op jacht naar zoetigheid, blijkbaar zijn er nog jonge wespen in het nest te voeren. Ze vliegen af en aan met dode vliegen en andere insecten die op ons terras liggen. En in de nog van het glazen dak van de verrande vangen ze ook regelmatig insecten, die ze dan mee nemen naar hun nest. Wel een beetje oppassen met blote voeten.

Fruittafeltje

Als je een of meerdere fruitbomen in de tuin hebt, appels of pruimen, dan is zo’n fruittafeltje snel gemaakt. Deze heb ik alvast voor ze klaargezet, op een meter of 4 van het terras. Voor als ze last van zoetheidsaandrang krijgen.
Maandfoto juli 2019: painted lady

Minstens 4 verse distelvlinders vliegen op dit moment rond in onze tuin. Een tijdje terug waren er rafelige vlinders te zien, die hier voor nageslacht gezorgd hebben.

Vanessa cardui

En keurig voor de foto, gaat de vlinder, haar naam in ere houdend, op de distel (= kaardebol) zitten poseren. De Engelse naam is painted lady. Als je goed de onderkant van de vleugels bekijkt snap je waarom.

Distelvlinder invasie

De distelvlinder is een trekvlinder enzien we hier in de tuin af en toe. Lang niet elk jaar, dat hangt ervan af hoe de wind staat. De vlinders komen uit het Middellandse zee gebied. De vlinderstichting gaf in maart van dit jaar aan dat er misschien een invasie van distelvlinders kon komen. In Israel waren er toen miljoenen aan komen waaien/vliegen. Later ook veel gezien in Roemenie. Toen was de wind zo gedraaid dat ze meer naar het noord oosten van Europa trokken.

Tot vorige week. Toen zagen we opeen verschillende distelvlinders in de tuin. hele drukke vlinders, die je moeilijk goed in beeld kijkt als ze vliegen. Oranjeachtig. Pas als ze een bloem hebben die ze erg lekker vinden en ze gaan zitten kun je ze mooi bekijken. Bij ons is dat de witte spoorbloem, een plant uit Zuid-Europa. Daar zaten er 4. Maximum dat we zagen waren er zes in de tuin.

Op de witte spoorbloem, twee distelvlinders
Op de Deutzia
Met witte knopjes aan de antennes

Hebben jullie ze ook gezien in de tuin? Even goed naar de tekening kijken. Er zijn meerdere oranje vlinders in de tuin.