Vlindermee 2017

Vlindertelling 2017 achter de rug. De atalanta heeft gewonnen, het is de meest getelde vlinder dit jaar. Landelijk, maar ook bij ons in de tuin.
Zon is wel erg belangrijk. We waren vandaag tegen 1 uur aan het tellen, allerlei vlinders op de vlinderstruiken. Toen schoof er een dikke wolk voor de zon, een opeens een stuk minder gefladder. Het viel me wel op dat er verschillende rafelige vlinders waren, beetje versleten, stukjes uit de vlinders. De stortbuien van afgelopen dagen helpen de vlinders niet echt.

Kleine vos met stukje uit de vleugel
Aurelia met iets meer gehakkelede vleugel dan normaal.

Onze telling:
Atalanta: 8
Kleine Vos: 6
Klein koolwitje: 6
Dagpauwoog: 4
Muntvlindertje: 3
Citroenvlinder: 2
Groot koolwitje: 2
Gehakkelde aurelia: 1
Boomblauwtje: 1

Vreemd Vlinder-gedrag

Met de camera in aanslag sta ik bij de grote vlinderstruik. Paarse pluimen bloeien op ooghoogte, maar ook nog een meter hoger. De late middagzon schijnt op de pluimen en er vliegt en zoemt van alles. Kleine vos zie ik weer vliegen, twee zelfs. Om elkaar heen vlinderend. Ik kijk nog eens goed, en zie dat de achterste van de twee geen kleine vos is, maar een gehakkelde aurelia. Bijna even groot, iets meer oranje. Beide vlinders strijken neer op een pluim vlak voor me.

Dat is ook raar, het lijkt erop dat de aurelia met de vos probeert te paren. Hij springt steeds ‘achterop’. En even later zitten ze zij aan zij op de pluim. Bijzonder gedrag.

Zij aan zij
Voor de kleine vos, achter de gehakkelde aurelia of ‘komma-vlinder’. Zie de witte komma op de onderkant van de vleugel.

Even verder gezocht: het is in ieder geval geen poging tot paren; dat doen vlinders namelijk met de achterkanten naar elkaar toe. En het ‘past’ alleen maar met vlinders van dezelfde soort. De aurelia is wel een territoriale vlinder, die andere aurelia’s weg jaagt. Misschien probeert deze aurelia ook andere vlinders de verjagen. Maar dan is het wel weer gek dat ze zo rustig naast elkaar zitten. Kortom: vlindergedrag-mysterie.

Potter

Schapen op De Stier van Potter

Een van de beroemdste schilderijen in het Mauritshuis, en het boegbeeld van de Hollandse naturalistische schilderkunst, is De Stier uit 1647. Geschilderd door Paulus Potter. Heel bijzonder in die tijd was dat een schilderij – van dit grote formaat- zo’n gewoon onderwerp had als een stier. Daarnaast een koe, wat schapen, een herder. Verbazingwekkend hoe fijn het detail is, zoals de krulletjes in de schapenvacht, en de vliegen op de rug van de stier. In de lucht een leeuwerik en op de voorgrond, een kikker.

Kikker op schilderij De Stier van Paulus Potter
Kikker op het terras van Eddy en Tineke

Vlinderstichting

Aurelia in voortuin op rode spoorbloem
Eens een andere invalshoek: recht van achter. 1 juli, voortuin.

Een van de digitale nieuwsbrieven waarop ik geabonneerd ben is die van de vlinderstichting. Daarmee blijf ik op de hoogte van vlinderactiviteiten, zoals de nationale tuinvlindertelling van 4, 5 en 6 augustus. Uiteraard gaan wij weer mee tellen.
Verder lees ik in de nieuwsbrief allerlei vlinder-nieuwtjes. Zoals het feit dat in juni extreem veel atalanta’s geteld werden, of over de verspreiding van de gehakkelde aurelia in Nederland. Die hebben wij dit jaar al weer veel gezien in onze tuin. Inmiddels zijn we goed geworden in het vaststellen van de verschillende soorten vlinders in de tuin. daarbij helpt het om veel planten te hebben die vlinders lekker vinden, zodat ze even gaan zitten en je ze beter kunt bekijken.

Wat lastig blijft is het eerst maar vinden van de rupsen, en later determineren welke het is. Vaak blijft het bij ‘groene rups’ of ‘ bruine rups’. En ondanks de tips in de nieuwsbrief is het vinden van vlinder-eitjes helemaal een vak apart. Misschien moet ik een keer een expert in onze tuin uitnodigen…. Dus als je je aangesproken voelt, kom vooral een keer langs.

Who dunnit: copy cat? Slotaflevering.

Nou dachten we de dader te hebben. Kort geleden, terwijl we gewoon op het terras zaten, liep Suzanne over het gras en begon, op klaarlichte dag op het gras te poepen. De brutaliteit. De graspoeper ontmaskerd!

Da dagen erna stuurden we haar steeds weg als ze in de tuin kwam. Niet gewenst. En toen begon de grindpoeper zijn/haar snode daden uit te voeren. Niet zo gek dat we Suzanne ook van deze misdaad betichten. Of was hier toch sprake van een copy-cat?

Van de week zag Eddy -op de camera- ineens een nieuwe speler. Op het filmpje verscheen Davy Crockett , die voor de camera langsliep en zich verdacht ophield. Davy lijkt onschuldig, met zijn mooie blauwe ogen.

Toen Davy niet doorliep en aan de andere kant van de oprit verscheen ging Eddy kijken. Niet te geloven, daar zat de poes-als-een-bontmuts pontificaal midden op het pad te kakken…..  Op heterdaad betrapt.
Hoesjj, wegwezen.

BLOG GEMIST?
Aflevering 1: de graspoeper
Aflevering 2: verdachte nr 1: Flock
Aflevering 3: de grindpoeper
Aflevering 4: verdachte nr 2: Suzanne
Aflevering 5: de camera loopt!

Hommelplezier

Lila of roze of lilaroze? Allemaal tegelijk

De veronicastrums staan volop te bloeien. Bijna anderhalve meter hoog, als ze rechtop zouden staan. Maar meestal gaan ze -min of meer bevallig- scheefhangen, waardoor de maximale hoogte iets lager is. Maakt de hommels en bijen en vlinders niets uit. Ze rennen rondjes over de aren met kleine bloempjes en vliegen bedrijvig van aar naar aar.

Lekkere nectar voor deze hommel
Hommels, bijen, weekschildkevers, allerlei zespotigen doen zich tegoed

Koevinkje

Deze bruine vlinder vliegt niet lang, een week of twee. Ik zie hem ook niet elk jaar. Dit jaar waren ze weer te vinden in de tuin. Alleen lastig te fotograferen, ik heb een hele serie onscherpe foto’s, en een redelijk scherp (tikkie harde belichting).
Het gaat over het koevinkje. Deze vlinder is namelijk een nogal wilde heen-en-weer-vlieger. Zit nooit eens stil, een soort ADHDertje. En als ie gaat stilzitten… dan meestal een beetje in de schaduw aan de onderkant van een blad. Tja een donkerbruine vlinder op een beschaduwd plekje, levert ook niet bepaald mooie foto’s op.

Grappig koevlinder-weetje:
Mevrouw koevlinder zet haar eitjes niet af aan de onderzijde van een blad of plantenstengel, maar laat de eitjes tijdens de vlucht gewoon in het hoge gras vallen.

Who dunnit : verdachte 2, Suzanne

 

Dit is een beetje een onduidelijk geval. Deze kat duikt de laatste maanden steeds vaker in onze tuin op. Een beetje een onzijdig type, met een wat woeste blik in de ogen. Aanvankelijk noemden we haar ” Crazy Eyes”, naar een karakter uit de NetFlix serie ” Orange is the New black”. In de loop van de TV-serie is haar bijnaam ” Crazy Eyes” veranderd en wordt haar echte naam “Suzanne” gebruikt. Zo zijn we deze kat allengs ook gaan noemen. Volgens buurman Jan woont deze kat een paar huizen verder op. Vroeger kwam ze ook veel bij hem in de tuin, maar sinds daar een hek omheen staat om Buddy, de hond, binnen te houden, loopt Suzan achterlangs: een tuin verder, naar ons.

Waarom op de verdachtenlijst?
– Suzanne is op verschillende tijdstippen op de verschillende plaatsen delict gesignaleerd.
– Houdt zich urenlang verdacht op onder of op de picknicktafel
– Haar vaste woon of verblijfplaats moet nog vastgesteld worden.
– Ook is niet zeker of het een zij is (Suzanne) of misschien toch een hij.
– Verdacht!

Verdachte 2: Suzanne, ligt hier heel lief te slapen, of is het een dwaalspoor?
Karakter Suzanne uit ” Orange is the new black”, gespeeld door Uzo Aduba
Is dit de (schuldige) blik van de dader?

BLOG GEMIST?
Aflevering 1: de graspoeper
Aflevering 2: verdachte nr 1: Flock
Aflevering 3: de grindpoeper