Vooruitdenken voor Hommels

Hommels zijn dol op lavendel.

Onze lavendel, eind juni

Wij hebben 1 soort lavendel in de tuin.
Bloeit allemaal tegelijk.
Laatste week juni, eerste helft juli.
Terwijl er verschillende soorten zijn.
Vroegbloeiend en laatbloeiend.

Wat als ik nou een serie verschillende lavendels plant?
Lavendel  in bloei van mei tot oktober.
En in een beetje goed jaar bloeit de vroege lavendel, indien teruggeknipt na de bloei, later in het jaar een tweede keer.

Hommels blij.
Wij blij.

Vlinderlavendel – lavendel stoechas pedunculata – mei
lavendula x intermedia grosso – juni
lavendel angustifolia muntstead – juli
lavendel angustifolia hidcote – augustus
lavendula dentata royal crown – september oktober

Omdat sommige niet (geheel) winterhard zijn, wacht ik  nog even met aanschaf tot het voorjaar. Bijvoorbeeld via de website van directplant, die planten kunnen thuisbezorgen. Je kunt ze ook op een afhaalpunt in de buurt halen. Het dichtstbijzijnde  punt is nog geen half uur fietsen. Heb meteen een herinnering in mijn agenda gezet voor maart 2019, met verwijzing naar dit blogje.

Lydia

Meestal begin ik elk blogje met een foto. Eerst een plaatje, dan er wat tekst omheen bedenken. In voorjaar en zomer is dat super makkelijk: dan een kort rondje door de tuin met fototoestel of telefoon(camera) en ik heb een heleboel bronnen van inspiratie.

Op een natte herfst- of winterdag is dat minder voor de hand liggend. Het is lastiger om snel mooie foto’s te maken, minder kleuren, minder licht. Tuurlijk kun je ook nu mooie foto’s maken, maar dat vereist meer voorbereiding, goede belichting of evt. bijlichten, statief. En dat komt er nu niet zo van.

Het blijft bij een kort tuinrondje. Kraag hoog opgetrokken, handen in mijn warme jaszakken. Een kort tochtje met het schillenbakje naar de composthoop achter in de tuin. Een snelle beweging van de hark om afgevallen blaadjes van het pad in de borders te vegen. Dat is nu ook zo goed als klaar, de bomen zijn vrijwel kaal en de meeste bladeren liggen nu op een grote stapel in een reusachtige plastic zak: bladaarde in wording.

De enkele foto die ik nu maak, heb ik al eerder gemaakt. De knaloranje vuurdoornbesjes. Die langzaam maar gestaag worden weggewerkt door de verzameling merels. Begin 17e eeuw (1) verscheen deze struik in Europese tuinen.

Vuurdoorn, pyracantha coccinea. Aan de vrucht, de sterretjes met 5 punten, zie je dat de vuurdoorn tot de rozenfamilie behoort. Ga maar eens een willekeurige rozenbottel bekijken!
Lydia, midden onder in beeld. Beetje onscherp, want moest snel en zonder te veel beweging om haar niet te verschrikken, mijn telefoon pakken en foto maken. Midden boven, de witte vlek, is een pindacake, waar voornamelijk kleine vogeltjes op komen.

Vanuit een ooghoek zie ik beweging. Op een meter afstand van waar ik zit te schrijven, op de vuurdoorn juist achter het raam zit Lydia, een mereldame. Besje na besje verdwijnt in haar snavel. Alsof ze door heeft dat ik net over haar schrijf…

Vuurdoornweetje van wikipedia
Alice M. Coats, Garden Shrubs and Their Histories (1964) 1992, s.v. “Pyracantha” notes that it does not appear in John Gerard’s Herball of 1597 but was in gardens before 1629, when John Parkinson mentions it, as the “ever greene Hawthorne or prickly Corall tree”.

Meer
hier.

Pindapimpel

De fluweelboom in de achtertuin is een mooi open boompje.
Zelfs als ie in het blad is, is het een mooie plek om een pindasilo aan te hangen. En nu de blaadjes eraf zijn is het helemaal makkelijk voor de vogeltjes. Vaak koolmezen en pimpelmezen. Soms de boomklever of de grote bonte specht.

Vanachter uit de tuin, kijkend richting serre en huis. Zie ook en de nieuwe dakpannen.
En een beetje dichterbij. Ik sta met de telefooncamera, op ongeveer 2 meter afstand.

Geen

Harmonia’s

Af en toe hebben we een Aziatisch lieveheersbeestje in de tuin. Een Harmonia. Iets groter dan onze inheemse veel voorkomende zevenstippel. Een enkele keer vinden we er een binnen. Ik weet dat ze soms in grote aantallen samen overwinteren, maar ik heb er nog nooit zelf zo veel bij elkaar gezien als gister. In het kerkje van Middelbert, Groningen. Net achter de grote kerkdeuren, door een kier naar binnengewandeld. Ze zullen wel een lokstofje afgeven, zodat ze elkaar weten te vinden. Bij het openen van de kerkdeuren zijn er helaas een paar geplet.

Vlindervoer

Op twee plekken in de tuin heb ik wat brandnetels, op de ene plek echt neergezet (ergens uit de berm gestoken), op de andere plek is ie zelf gekomen: tussen de herfstframbozen. Niet helemaal handig, maar a la. Waarom de brandnetels? Voor de vlinders, het is waardplant voor de rupsen van diverse vlinders. Volgens de boekjes dan. Vandaag ben ik ze weer eens goed gaan bekijken of ik rupsen of poppen kon vinden. Nee. Weinig aangeknaagd blad. En ook weinig vlinders.

Voor we op vakantie gingen half augustus had ik alle uitgebloeide buddleija pluimen afgeknipt, en nu paar weken laten, staan ze weer mooi in bloei. Maar weinig insecten bezoek. Hopelijk gaat dat volgend jaar beter.
Vandaag gezien: 1 kleine vuurvlinder, 1 muntvlindertje, 1 atalanta, 1 boomblauwtje, en div koolwitjes (klein en groot).

Oranje klompjes

Honingbij met stuifmeelklompjes op helenium Tura

Dit voorjaar heb ik de pol helenium Tura gedeeld. Afzonderlijke rozetten opgepot en zo had ik er opeens een stuk meer. Normale grootte is 100-120 cm. Vaak blijven ze netjes overeind staan, dit jaar zijn er een paar scheef gezakt in een dikke bui. Drie exemplaren staan nog steeds in hun 9×9 potjes.  Nogal klein potje om een stengel van ruim 1 meter in evenwicht te houden. Toen het zo warm was, in juli, heb ik de bloemstengels gehalveerd, een beetje verlate ‘chelsea chop’. Toen ik er vandaag langs liep zag ik dat er allemaal bloemknoppen aan het ontstaan zijn in de oksels van de bladeren. Mooi, als de eerste lading heleniums uitgebloeid is, krijg ik nog een tweede rond, van de gehalveerde heleniums. Nu nog een plekje vinden om ze in de volle grond te zetten.

Gearriveerd: de kolibri vlinder

We keken er al de hele zomer naar uit. Kolibrivlinders bij ons in de tuin. In warme zomers vliegt ie hier ook rond, en dan zou de vlinder er dit jaar zeker moeten zijn. maanden lang niks. Bij onze wandelingen in Noord- Groningen kwamen we ze op verschillende plaatsen tegen. maar bij ons dus niet.

Kolibrivlinder hangt in de lucht, voor de budleija
Snelle foto, met telefoon, voor ie weer weg is.

Tot vandaag! Ineens hing er een bij de budleija. Drie weken geleden, vlak voor onze vakantie, had ik alle uitgebloeide pluimen afgeknipt. En nu staat ie weer volop in bloei, wel met kleinere pluimen. En een mooi aanbod voor de kolibrivlinder. Die houdt van bloemen met lange halsjes, waar ie fijn met zijn lange long in kan. Een ingebouwd rietje, voor de nectar diep in de bloem.

Op een voetstuk

Achter in de tuin, in het bosperk waar pruim en omgevallen appelboom staan, ligt een stukje boomstam. Ooit was dat het hakblok, waar onze vroegere buurman, Ome Job, zijn hout op kloofde met een bijl. Ik vond het blok in de schuur, en heb eerst geprobeerd er een bijenhotel van te maken.
Dat ging niet goed, het hout was al zo verweerd dat de gaatjes rafelig en vezelig waren. Geen metselbijtje waagde zich er aan. Toen het blok van de standaard viel waarop ik het gezet had, liet ik het daar liggen. En nu is het een mooi voetstuk voor (buur)poes Suzan. Die zit graag in het zonnetje, en op hout. Bingo.

In het ochtendzonnetje
Poetsen

Gearriveerd: de buxus mot

Gezeten op een klein krukje, lekker in de zon.
Op het tuinpad.
Met een krabbertje, de grasjes en paardenstekken tussen de tegels uithalen.
Heel rustig, meditatief bijna.
Zen.

First sighting in our garden: 2 september 2018, 15:18

Al zittend trok ik de over het gras (mos)veldje groeiende geranium maccrorhyzum-scheuten los. Daar fladderde een wit vlindertje, motje eigenlijk tussen uit. Ze ging op de conifeer zitten, en stak daar mooi tegen af. Geen twijfel mogelijk: de buxusmot, de eerste die ik met zekerheid heb gezien in onze tuin. Wat groter dan ik gedacht had. Klaarwakker opeens, en telefoon gepakt, als camera. De mot bleef poseren.

Wit met zwarte rand, 2 cm groot

Een paar weken geleden zag ik een witte mot, maar die fladderde weg, ik kon niet zien of er een zwarte rand op de vleugels zat. Had wel vermoeden, en ging onze buxusheggetjes bekijken. Daar vond ik geen poppen, rupsen of motten. Maar ja, je ziet het pas als je het door hebt.

Nu dus met zekerheid: 1 buxusmot. En dikke kans dat ie niet meer weg gaat. Ach, wilde toch al deel van buxus verwijderen. Ik zal de buxusmot die struik aanwijzen, zodat hij daar gaat zitten. En het haagje kan hij dan met rust laten, dank u.

Zweden: mussen

Van 10-18 augustus gefietst in Zweden.
Langs de westkust van Helsingborg naar Goteborg.
Toeristenseizoen was over, heel rustig.
Hitte was ook over, temperatuur 19-22 graden, meestal droog.
In de stadjes en dorpjes en bij terrasjes kwamen we heel veel mussen.
Om kruimeltjes te vangen.

Hier ben ik…
… hier ga ik weer

In de botanische tuin in Goteborg zagen we er een heleboel..
Tientallen mussen die hingen in de bloeiaren van de sporobolus heteropis, een fluffy grasje. Zo leuk dat we de tweede dag in Goteborg nog even terug gingen om naar de acrobatisch musjes te kijken. Ook in grote perken afrikaantjes zaten ze massaal, de zaden uit de uitgebloeide bloemen te plukken. En op de pergola’s.

Gezellig bijpraten op de pergola
Zoekplaat met mussen, 1 is heel makkelijk te zien. De meeste hangen in het gras eronder.