Maandfoto januari 2016: fluweelboom

De fluweelboom is in onze tuin een kleine boom, met een elegante open structuur, een soort gewei. In het Engels heet de fluweel boom de ‘stag horn’ sumak. De kale behaarde takken hebben inderdaad wel wat weg van het gewei van een hert, voordat het gewei vervelt dan.

In deze tijd van het jaar beginnen de donkerrode pluimen, die vanaf de nazomer fier rechtop staan aan het uiteinde van takken, om te knakken. Totdat dat gebeurt, is de kleur diep donker rood, prachtig afstekend tegen een blauwe winterlucht. Daarna worden de pluimen bruin en vallen af.fluweelboomjanuari

De wetenschappelijke naam is rhus typhina, en de naam azijnboom lees ik ook regelmatig. Dat zou komen omdat de vruchten zuur smaken. Dat is nieuw voor mij, net als het feit dat er blijkbaar manlijke en vrouwelijke exemplaren bestaan! Dat vraagt om nader speurwerk: welke hebben wij in de tuin? Daarover een volgende keer meer.

Watertuin

Overvloedige regen vannacht en vandaag tot in de middag. een millimeter of 20. Dat is te zien in de tuin. Een paar waterbeelden.

regentuin30jan2
Links de vijver, in het midden (bij poes) een kanaal, en rechts bocht van een riviertje.
regentuin30jan3
Hoe houd ik droge pootjes, denkt Poes
regentuin30jan4
Meestal staat de rivier droog en is een tuinpaadje
regentuin30jan1
Picknicktafel met natte voeten

Davy Crockett

Als je deze foto ziet dan denk je onmiddellijk aan een bontmuts. Zo een met een wasbeerstaart uit de verhalen over pelsjager Davy Crockett.

crocket1

In dit geval een staart met pootjes. Deze woont een eind verderop bij ons in de straat, we weten niet precies waar, maar wel aan de andere kant van een kruispunt. Af en toe wandelt ie in ons deel van de straat en heel soms bij ons in de tuin, tot groot ongenoegen van onze katten overigens. ZE kunnen hem niet uitstaan.

Omdat we niet weten waar ie woont, kennen we ook zijn naam niet, en voor ons heet ie dus gewoon Davy Crockett. Wonderbaarlijk dat ie er nog is, hij steekt constant de straat over, niet zomaar recht, maar heel schuin. Blijft daarbij ook vaak midden op de weg zitten.

crocket4

crocket5

crocket2

crocket6gezicht

Deze foto’s zijn van vanmiddag, toen ik terug kwam wandelen van het boodschappen doen. Zo fotogeniek! Onze twee katten zijn zwart en moeilijk goed op de foto te krijgen (alleen als silhouet gaat goed).

 

Tree following 3: the woodpecker in the willow

Bijdrage voor een Engelstalige site, van bomen-volgers. Het idee erachter is om 12 maanden lang 1 boom te volgen. Wij hebben de grote wilg in de achtertuin gekozen.

Easy to spot in the bare willow tree. This male great spotted woodpecker lives in the tree in the back of our garden. Once you know how they sound, you can hear them a lot: at first I thought a black bird was making a “one-syllable alarm call ” . Again and again.  But it turned out to be the regular sound of the gread spotted woodpecker. And with the feeder filled with peanuts it is also not difficult to spot them. Around mid-januari, I took this foto of a single male. Today I saw a pair together. And last summer we saw a familie of five.  We noticed that for quite a while after fledging the young woodpeckers stayed together. An old, rough stemmed willow tree is a perfect living area for these flamboyant birds. 

spechtinwilg22jan1

spechtinwilg22jan2detail

For the first time this year we heared the drumming sound of the woodpecker. Just once on januari 16th.

See also:
tree following 1
tree following 2

 

Verse jus

Wat is er lekkerder dan een glaasje vers uitgeperst sinaasappelsap op een zondagochtend? 4 of 5 sinaasappels, afhankelijk van de grootte, even persen en twee glaasjes heerlijk sap staan klaar op het aanrecht. Meestal drinken we die staand voor het raam op, nog voor het ontbijt.

sinaaappel2

Vandaag hadden we net een nieuw netje aangebroken en toen ik dat weggooide zag ik op het labeltje staan: behandeld met imazalil.

Imazalil, wat is dat?
Kan ik dat eten?
Mogen de schillen op de composthoop?

compost1

Imazalil blijkt een schimmelwerend middel te zijn dat o.a op kaaskorsten, citrusvruchten en aardappels wordt gebruikt. Het is in hele kleine hoeveelheden toegestaan voor landbouwgebruik. Het is in ieder geval een goed idee als je schil van sinaasappel of citroen raspt voor in het eten, dat je dan de vrucht eerst heel goed schoonboent met warm water. Naast eventueel kleine resten fungiciden, zit er ook meestal een waslaagje op. Dat spoel je er dan ook af. Uit goed geinformeerde bronnen, bv  Sally Brown van de universiteit van Washington lees ik dat de positieve effecten van eigen gemaakte compost ind e tuin veel groter zijn dan een mogelijk negatief effect van minimale hoeveelheden imazalil e.d. Dus ik blijf gewoon de schillen van sinaasappel en banaan op de composthoop gooien.

Dominee Hagelsteen

In Engeland zijn ze helemaal gek van sneeuwklokken. Eind januari en begin februari gaan de liefhebbers op bezoek in tuinen en parken waar veel en veel soorten sneeuwklokjes staan. Speciale tuinreizen worden georganiseerd, ook vanuit Nederland trouwens.

Omdat je sneeuwklokjes bestens plant net na de bloei, is het nu ook een goed moment om bolletjes te bestellen. Na de bloei worden ze dan thuisgestuurd, voor bloei volgend jaar. Een gerenommeerd Brits bollen-bedrijf is Avon Bulbs, met in dit seizoen een groot aanbod aan sneeuwklokjes. Met allerlei bijzondere namen. Reverend Hailstone is zo’n naam. De foto is van Avon.

sneeuwklok reverend hailstone

Wie de beste man is geweest weet ik (nog) niet, wel dat het bolletje gevonden is op Anglesey Abbey. Leuk, daar ben ik wel eens geweest. Het is een elwesii , een hoge sneeuwklok van een cm of dertig hoog. Een pakje van 1 stuks kost 12 pond. Dank u.

Ah, toch gevonden die dominee, met een portret.

Bollen de grond uit kijken

 

Nu de sneeuw smelt in de stralende zon, kijk ik uit naar de bollen. Steken de neuzen van de vroege voorjaarsbollen al boven de grond uit? Ik ga eerst op zoek naar de sneeuwklokjes. In een border met grote bladverliezende heesters moeten de meeste sneeuwklokjes staan. Die zijn inderdaad niet moeilijk te vinden. Groene blaadjes, opgerold als sigaartjes, staan ze in het gelid. Nog geen bloem, wel de belofte van.

Bollen uit de grond kijken … doet u dat ook?

Onder de beukenhaag heb ik vorig jaar een hele hoop sneeuwklokjes geplant, in het groen zoals aanbevolen. Eerst kan ik ze even niet vinden, ze zijn nog niet helemaal door de laag bladeren heen gepiept en worden deels onttrokken aan mijn oog door flinke rozetten glanzende ooievaarsbek, volop groen. Na even doorzoeken vind ik ze. Ze komen nog wel. Winterakonietjes zie ik nog niet.

sneeuwklokjesneus23jan
Neuzen

Kuddes Keepjes

Zondag hebben we meegedaan aan de nationale tuinvogeltelling. Geen Keep te zien, tenminste niet in de tuin. Wel een grote groep vogeltjes, wat verderop in een grote boom. Wittige buikjes, zo van onder. Maar ook met verrekijker niet te zien wat het was. Vinken? Groenlingen?

In deze periode is het nog donkerachtig als ik op de fiets naar mijn werk stap, en is het echt donker als ik terugkom. Door de week dus geen tuinvogels door mij waar te nemen. Maandag kom ik thuis: veel kepen gezien !, zegt Eddy, zo te zien vanuit zijn werkkamer. Dinsdag avond kom ik thuis. Uch kepen, nog veel meer dan gister. En hij heeft een serie foto’s voor mij gemaakt. Duidelijk vinkachtig, grijze kop, oranje borst, roomwitte buik. Vaak in groepen met gewone vinken en groenlingen.

Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Het is de vraag of ze er tegen het weekend nog zullen zijn, als ik bij daglicht thuis ben, de vorst weer verdreven is en het weer bijna 10 graden wordt. Vrijdag zie ik er één. Daarna zijn ze weg.

keep19jan1 keep19jan2 keep19jan3 keep19jan4

Je moet het weten …

Vandaag schoot de temperatuur boven nul en de sneeuw dooit rap. Vijver heeft nog wel veel ijs, ruim 5 cm in het schaduw deel. Met de zon denekn de vogels al voorzichtig aan lente. De koolmezen laten hun ‘fietspomp’ geluid horen. Bij een klein rondje door de tuin zie ik achterin opeens twee vogels die ik niet vaak in de tuin zie. Een goudhaantje en een boomkruiper. De laatste heb ik op de foto gezet. Echt waar. Op de eerste twee foto’s is ie te zien. Als je het weet.

Hint 1: op foto 1 zit de boomkruiper op de onderste helft, tussen de twee hulsttakken in. Op foto 2 zit ie rechts boven, boven de hulsttak en onder het kleine dwarstakje. Probeer maar te vinden.

boomkruiper1 zonder pijl

boomkruiper2 zonder pijl

Hint 2: Foto 3 en 4 zijn gelijk aan 1 resp. 2, maar nu met een pijl waar je de boomkruiper kunt zien. Ongeveer zo groot als de punt van de pijl. Als je ze nu wel gevonden hebt, kijk dan nog even naar foto 1 en 2. Misschien vind je ze nu wel!

boomkruiper1

boomkruiper2