Zacht wit met tintje groen

Toegift
Wit met tintje groen

Deze foto’s zijn van 7 november. Een enkele bloempluim, als toegift van de zomer, groeiend aan de gestekte hortensia’s uit mijn moeders tuin. Toen ik de stekken naast het terras plantte in september wist ik niet welke de rode en welke de witte was. Nu wel. De meest rechtse struik van de twee bloeit wit. Als het goed is dan is volgend jaar te zien dat de linkerstruik rood bloeit. Volgens Bartjens.

Spiegelbeeld, vertel eens even….

Deze foto van een vuurgoudhaantje weerspiegeld in een waterplas staat al een aantal maanden op het bureaublad van mijn computer.  In de linkeronderhoek. En regelmatig klik ik het plaatje weer even open. Wat een parmantig vogeltje, en wat een pracht foto. Piepklein is zo’n vuurgoudhaantje, het kleinste vogeltje in Nederland, denk ik.

Vandaag schrijf ik er een blogje over en kunnen jullie lezers ook genieten van deze mooie foto. Van Mike Seuters, das handig als dat op de foto staat. Vanmorgen naar Mike gemaild of ik zijn foto mocht gebruiken. Ja hoor, dat mocht. Hieronder nog zo’n fraai exemplaar. Op de website van Mike kun je nog veel meer foto’s bekijken.  Bijvoorbeeld van enkele heel bijzonder gekleurde ijsvogels. Bijzonder hoe Mike de vogels zo scherp op de foto krijgt en de achtergrond zo vaag (veel bokeh). dat kan alleen met uitstekende optiek en heel veel geduld. Wil je wat meer over Mike zelf lezen, dan staat hier een interview.

Gouden zonlicht

Achtertuin 18 november 2017

Buiig dit weekend, maar ook zon tussendoor. Niet zoveel als vrijdag toen het vrijwel de hele dag zonnig was, maar toch flinke opklaringen. Zaterdagochtend begon zonnig. Onze achtertuin ligt op het noorden, en omdat de zon zo laag staat wordt alleen de bovenkant van struiken en bomen direct aangelicht door de zon. Dit was om half 9 ’s morgens.
Volop zon aan de zuidkant, aan de noordkant -op de foto- grijze lucht  en een stukje regenboog.  Wat is er nog meer te zien. De hoge kerstboom helemaal rechts is net van de buren. Rechtsonder pijpje van de verwarming op onze uitbouw. De boom rechts is een zwarte els, nu vrijwel zonder bladeren. Zelfde geldt voor de berken. Die hebben hun eigen blaadjes verloren, de dikke winterjas van klimop blijft. En het zwarte stipje net aan de binnenkant van de regenboog? Foto is van binnen, vanuit de keuken genomen, ramen zijn aan een wasbeurt toe.

Besteld: zaden

Van Diana’s zadenlijst besteld.

red robin
mexicaanse dragon
brachiscome iberidifolia
ring of fire

– 1 bloemenzaad: ingewikkelde naam brachiscome iberidifolia: vrolijke lila asterachtige bloemetjes, maar dan eerder in het jaar.
– 1 moestuinzaad: mexicaanse dragon heet deze; familie van de afrikaantjes. Lekker om te eten blad en bloem.  Toen we in oktober in de Librije hebben gegeten bestelden we vooraf een non-alcoholisch aperitief van mexicaanse dragon. Hemels. Nu nog recept zien te vinden ….
– 1 tomatenzaad: red robin, al eerder gekweekt, blijft klein struikje, geen opbinden nodig
– 1 peperzaad: in potten in serre of terras. Tamelijk heet. Mmmm. En de naam: ring of fire, prachtig.

Deze week: drie jaar geleden

Voor het tweede jaar achter elkaar deden we de paddenstoelen wandeling in Hortus Haren. Met bordjes met de namen erbij. Het eerste jaar waren we zo blij om deze aardster te zien. Wel over gelezen, maar tot dan toe nooit ‘live’ gezien. Op 9 november 2014 namen we deze foto. Dit jaar zijn we in oktober, de paddenstoelen waren vroeg, weer gaan kijken. We wisten nog dat de aardsterren van naaldgrond houden, en dat ze ‘ergens langs een klein paadje’ in het arboretum deel van de Hortus staan. Maar geen bordjes in 2017. Geen aardsterren gezien. Of te vroeg, of verkeerde plek? Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Voor een mooi koppel, klik hier.

Deze week: vier jaar geleden

’s Nachts was het koud geweest.
Tegen het vriezen aan.
De mist trok op.
De bladeren hielden de laatste druppeltjes vast.
Alsof ze met een plantenspuit waren besproeid.

De hoofdbloei van de schapenkophortensia was allang achter de rug.
De meest grote bloempluimen waren al bruin.
Een enkele kleine pluim nog in bloei, niet meer wit.
Verkleurd naar oudroze.

De zon brak door.
Rondje door de tuin op 16 november 2013.
Tot helemaal achterin, bij de verre schuur.

 

Deze week: vijf jaar geleden

Als je jaar na jaar foto’s bekijkt zie je het verschil pas.
In een periode van het jaar waar de veranderingen in de tuin snel gaan.
In het voorjaar, als bijna elke dag iets nieuws de grond uit spuit.
In het najaar, als ineens de bladeren beginnen te kleuren.

Dat is niet steeds de zelfde tijd, elk jaar.
Je kun er de jaarklok niet op gelijk zetten.
Afhankelijk van droogte in de zomer, en tijdstip van vorst in najaar,
kan er weken tussen zitten.

Op 17 november 2012 zag de wolfsmelk er zo uit.

En die dag ook nog eieren gevonden!