Opruimen en strand schoonmaken

Nu de vorst weg is zal het niet lang meer duren of de vijvers komen weer tot leven. De ijsvrijhouders zijn opgeruimd. Maar niet voordat ik goed keek of er  nog iets onder gekropen is. Vorige week een groene kikker. En dit weekend: een kleine watersalamander, een slakje en een rups. De salamander bleef eerst even zitten, maar toen ik te lang met mijn telefoon boven hem bleef hangen om foto’s te maken, liet ie los. Plons in de vijver.

IJsvrijhouder werkt, geen ijs!

BIj de grote vijver heb ik het strandje een beetje schoongemaakt en het ondiepe deel een beetje ontdaan van oud blad. De bruine kikkers zullen binnenkort wel verschijnen.

De vroegste datum voor de eerste blob dril was 19 maart, maar ook 5 april is wel eens voorgekomen.  Bij Monty Don in Gardeners world afgelopen vrijdag was er al volop kikkerdril.

 

Nederland Zoemt

In de tuin hebben we zoveel mogelijk plekken en biotoopjes voor allerlei beesten en insecten. Binnenkort begint het wilde bijen seizoen weer. Afgelopen week de eerste hommelkoningin – gehoord en toen- gezien. Laag over de grond vliegend van sneeuwklok naar krokus naar winterhei.

Zo veel tegelijk! vast vlak bij een hommelnest. Van website Nederland zoemt.

Van natuur en milieu krijg ik al een tijdje nieuwsbrieven over het landelijke wild- bijen-tel-weekend op 21 en 22 april. Op de website Nederland Zoemt kun je er meer over lezen.

Ook van website Nederland Zoemt

Puntjes

Nog wel in de serre, maar de beschermende papieren zakken verwijderd.
Dan kunnen de knollen van de commelina en van de aronskelk rustig verder werken aan de opbouw van hun bovengrondse leven.

Joost K. Bouter staat er bij en kijkt er naar.
Onder de tafel staan nog een paar grote potten met begonia- en gloriosa knollen. Daar is nog niets boven de grond te zien.

Inspecteur Clouseau

Een crimi begint vaak met een stoffelijk overschot.
De politie inspecteur probeert uit de omstandigheden en aanwijzingen die hij verzamelt te achterhalen wat er gebeurd is. Moord, doodslag, ongeval, pech?

De staart is nog een keer zo lang, buiten de foto.
Bijzondere klauwconstructie: in ontspannen toestand gesloten.

In deze aflevering: de staartmees.
Plaats delict: naast het huis, aan de voet van met klimop begroeide muur.
Tijdstip van overlijden: niet meer dan 24 uur voor de vondst. Zat nog goed in de veren, geen externe verwondingen te zien.
Getuigen: niet bekend.
Verdachten: the usual suspects, zoals de buurkatten.
Bijzonderheid: in zijn rechterpootje omklemt het staartmeesje twee kleine takjes.

Zou er dan toch geen sprake zijn van een misdrijf, maar is het beestje een avnd e koude nachten afgelopen week doodgevroren en in zijn slaap gebleven en omlaag gevallen…

Zaaien, eerste ronde 11 maart

Afgelopen weekend de eerste serie zaden gezaaid op 11 maart.
In verschillende vensterbanken staan kasjes en potjes.

Van links naar rechts, westelijke vensterbank in de eetkamer:
In de ‘grote kas’:
4 potjes tomaat red robin,
4 potjes peper cayenne ‘ring of fire’
In de middelste bak: 7×7 maal tagetes lucida, dragonafrikaantje
In de rechter bak: 7×7 maal brachisome iberidifolia
Nog niets zichtbaar.

De zaailingen van de oranje bloemen zijn op 18 maart, na 1 week, al 5 cm groot. Ze duwden het plastic afdekvel al omhoog. Vandaar rietjes constructie gemaakt.

In de voorkamer, ook vensterbank, gezaaid 11 maart.
Een traytje met 6 potjes, plastic zakje/ folie en rie.tjes erover als ‘kas’.
2 potjes grote oranje bloem, zelfgeoogst in drachten

2 potjes roze cleome, zelf geoogst uit plantsoen in Toulouse
2 potjes grote oranje ‘afrikaantjes-struik’, zelfgeoogst in drachten, zaailingen 2 cm

Detail: beetje vaag, vanwege de sterke uitvergroting: wie weet wat dit is?
En zo ziet de struik met de oranje bloemen als geheel uit, rechts op de foto.
Het afrikaantje: geel en rood, ongemengd

Tot slot nog 2 potjes, met plastic dekseltje erop.
1 potje met van Passiflora kado gekregen ‘boontjes’, gele lupine
1 potje boomspinazie (oud zaad, vraag is of er nog wat uitkomt)
Nog niets te zien.

Vanuit Huis Wandelen

Te koud voor de tuin.

Heerlijk om stukkie te wandelen.
Met hele oude pyjamaboek onder mijn gewone broek.
Houdt de ijswind buiten.
Muts en handschoenen mee.
Af en toe aan, af en toe uit.
Kleine eendjes, wintertalingen, gezien.
Quotum van 10.000 stappen gehaald.

Normaal te modderig (om de hoek)vandaag een poging gewaagd.
Vanaf Ab’s pad, richting zuiden kijkend over het water
Over het fietspad, richting Saasenhein, visplas (op 11 maart)

Oppotten 17 maart

Buiten koude wind, in de serre toch al bijna 10 graden.
Dan is de keus snel gemaakt.
Eens kijken hoe de bollen en knollen in de kelder er voor staan.

He, groene puntjes!

In de schuur liggen nog een paar zakken potgrond, dus ik kan de eerste portie gaan oppotten. Krukje erbij, verzameling potten om me heen, en grabbelen in de bakken met zaagsel en turf.

  • 1 reuze pot met grote begonia knol
    en 1 potje begonia voor iemand anders
  • 1 reuzepot gloriosa
    en 2 potjes gloriosa voor iemand anders
  • 6-7 flinke potten commelina tuberosa
    waarvan een deel voor iemand anders
  • 1 flinke pot aronskelk
    en 2 potjes aronskelk voor iemand anders

 

De puntjes van de commelina’s

Het ziet er een beetje vreemd uit met al die papieren zakken. Ik ga ervan uit dat ze een beetje bescherming geven, een soort tent-per-pot, als het komende nachten nog flink afkoelt. Vanmorgen vroeg, 18 maart, bleek het -2 in de serre. Later op de dag bijna 10.
Als ik terugzoek wanneer ik de voorgaande keren dit jaarlijks terugkerend ritueel uitgevoerd heb, dan blijk ik weer een weekje vroeger begonnen te zijn.

Oppotblog 2017: 26 maart
Oppotblog 2016: 3 april

De Elzenhof

Afgelopen dinsdagavond weer eens naar een lezing van de tuinclub gegaan. Presentatie van Els van Kooten, eigenaar van de kwekerij  in Roswinkel, vlak bij Emmen. Wat betreft opbouw van de presentatie en het verhaal zelf… niet  de beste die ik gehoord heb. Na een korte inleiding over het beginnen van de kwekerij, volgde een lange serie dia’s van planten. En dan weer heesters. En een serie rozen. We hadden een uitdraai met de plantennamen gekregen dus wisten welke plant wanneer kwam.
De presentatie was in powerpoint, op een antieke PC en dat lukte eerst niet met de beamer. Ernst to the rescue! Met zijn eigen labtop, kopieerde hij de plaatjes van de presentatie in een nieuw bestand en kreeg alles aan de praat. Wat betreft plaatjes werd er niet heel veel beter van, het leek er op dat het overwegend foto’s van foto’s of foto’s van dia’s of foto’s van beeldschermen waren. Merendeel net niet scherp.
Was het dan een verloren avond? Nee, zeker niet. Weer een beetje bijgepraat met Wim, die naast me zat. Els was duidelijk een plantenliefhebster en vertelde heel authentiek. En in dit tuinarme seizoen, en herhaalde koudegolf, is alles wat een beetje naar tuin, planten, lente, zomer riekt welkom.

  • Els kweekt veel planten in 2 liter potten (17 cm doorsnee), vaak met pot en al in de volle grond, de planten doorwortelen beter en ze hoeft veel minder water te geven.
  • Geranium Rosanne vind ze mooie doorbloeier. Ook al wordt ie groot, moeilijk te delen, heeft gekke penwortel. Vermeerderen mag niet eigenlijk, kwekersrecht.
  • In augustus organiseert Els een Dahlia weekend, in 5 liter potten. En hoe ze ze overwintert? Op advies van boeren uit de omgeving bouwde ze een aardappel kelder: 6 x 2 meter, 1 meter de grond in, 1 meter boven de grond uit. Stenen en deur via marktplaats. De uitgegraven grond over de kelder heen, is nu grote grasbult.
  • Zonnehoed raken veel mensen snel kwijt. Bij Els staan ze al jaren. Advies: zonnehoed wil ook zon op de voet. Wil dus geen concurrentie, niet ‘gezellig’ ingebouwd staan door andere planten.