Lilalu-is

Gister middag door de tuin wandelend viel mijn oog van een afstandje op de ruit, die bijna in bloei gaat. Groter dan voorgaande jaren, met veel lilabloempjes. Ik kwam dichterbij en verbaasde me een beetje dat ook de bloemstengels zo lila gekleurd waren, kon ik me niet herinneren van voorgaande jaren. Vrolijk gezicht.

Nog dichterbij en toen zag ik dat de stengels lila waren, niet van zichzelf, maar van een invasie van lila kleurige luizen. Tja….

Kuif

Kuiflavendel

De eerste van de verschillende lavendels die volop bloeit. De kuiflavendel. Vorig jaar op de Grote Markt gevonden, een lavendeltje met een droge kluit, zonder potje. Uit een fietstas gevallen?

Hier in een potje gezet, en op de aarde van de olijf in vijg gezet. Die heeft buiten overwintert, zo ook de lavendel. Deze soort is niet winterhard, maar als de winter niet streng is en de plek een beetje beschut (overdekt terras) gaat het goed. Nu volop in bloei. Op de foto net geen bijtje erbij, maar ze lusten hem graag.

Frank en Alice namen mee…

Een flinke lading plantjes verhuisde van Haren naar Houten. Meegenomen door Frank en Alice, toen ze hier eerste paasdag waren. In een krat, en er was nog wat plek naast. Nog niet allemaal in de grond gezet aldaar, maar wel goed bewaterd.

Voorraadje
 • filipendula rubra ‘Venusta’
 • eurphorbia griffithii ‘fire glow’
 • vaste teunisbloemen
 • bonte Japanse zegge (carex morrowii)
 • molinia transparant
 • paar geraniums
 • zomerfijnstraal
 • blauwe knoop
 • appelmunt
 • schildersverdriet

Ingrid nam mee…

Ingrid logeerde hier een nachtje twee weken geleden (wandelweekend) en op de terugweg naar huis nam ze een voorraadje plantjes mee die hier in potjes staan. Vele tientallen, op verschillende plekken in de tuin. Begin van de lente komen er steeds meer bij, dan is het vaak nog koel, en hebben ze niet zoveel water nodig. Als er warmere dagen zijn moet ik ze veel betere in de gaten houden. Voor nood staat er een grote emmer met een paar cm water. Als ik een zieltogend plantje zie wordt die daar meteen ingezet. Ene koele wortletjes halen. Een enkele keer ben ik te laat. Verdroogd.

Plantjes bij Ingrid
 • Filipendula rubra ‘Venusta’
 • Vaste teunisbloem
 • Veronica longifolia
 • Zomerfijnstraal (‘hoge’madelief)
 • Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Inmiddels staan ze in de tuin van Ingrid. Toen we van de week facetime-den liep ze even de tuin in om te laten zien waar ze stonden. Nu nog groen, maar later in de lente en in de zomer met kleur. Naast en tussen plantjes die vorig jaar al de verhuizing van hier naar daar hebben beleefd.

Rood insect zonder vleugels

De wetenschappelijke naam van de vuurwants is Pyrrhocoris apterus. De naam komt uit het Grieks en betekent letterlijk rood insect (Pyrrho-coris) zonder vleugels (a-pterus). De wants kan niet vliegen, maar heeft wel degelijk vleugels, zij het een beetje klein en verkort. Dit tweetal kwam ik vandaag tegen op het longkruid. Ze schijnen in grote aantallen voor te komen in de buurt van lindebomen. Vroeger zagen we ze alleen in warmere streken, maar ze trekken steeds verder naar het noorden, nu tot Zuid-Zweden en Denemarken.

Toen ik dichterbij kwam met de camera, door een van de twee schielijk weg
De ander bleef uitdagend op het blad zitten

Scherp – onscherp

Vanmorgen met fototoestel naar buiten om wat kleurcombinaties te fotograferen. Ton sur ton en juist contrasterende kleuren. Ik kwam niet zo ver, want de batterij van de camera was al snel leeg, en moest weer opgeladen worden. Deze blauw-met-blauw nog wel gemaakt.

Vergeetmijniet scherp

Met deze instelling (f 3.3; 1/60 sec) hoef ik de lens maar een fractie te verdraaien om de ene of de andere bloem scherp te krijgen. Bij automatische scherpstelling is het me al vaker opgevallen dat de lens makkelijker scherp stelt op ‘harige’ bloemen of stengels.

Ajuga (zenegroen) scherp

Zo herken je ze

Buxusmotrupsen houden vooral van het verse, net uitgelopen jonge blad. Op dit moment zijn ze dat ook vrij makkelijk te vonden.

Bovenmidden en rechtsonder zie je donkere, kale plekken

Daar waar het lichte groen weg is, en je het donkergroene blad van vorig jaar ziet. Daar zie je dan wat spinseldraden en als je nog even kijkt en wat blaadjes omdraait: de rups.

10 gevangen op een schaaltje op de composthoop. Kom maar, vogeltjes, verse rups!

Er schijnen buxusvallen te zijn, die met feromonen de mannetjes motten vangen. Voor de vogels te hopen, dat niet te veel mensen gaan spuiten met gif…. Wij in ieder geval niet.