Buxusrups 2019

Verschillende buxussen in de tuin, waaronder een haagje in de vorm van een rups gesnoeid. Al in 2008 schreef ik een stukje over dit haagje, dat toen aangetast werd door een buxusschimmel. Een van de ‘segmenten’van de rups weggehaald, en het haagje groeide weer mooi uit. In 2015 schreef ik weer een blogje, weer de schimmel in combinatie met markeringen van diverse katten. Ook deze aanslag overleefde het haagje. Maar nu lijkt het dan toch gedaan. De tweede generatie echte rupsen in 2019 hebben de aanval ingezet op de rupsvormige haag. Dat gaat niet meer goed komen. In ongeveer 2-3 weken… Nog even doorknagen en hij is leeg.

Dit najaar ga ik een flink deel van de busxussen verwijderen, wordt een hele klus. Ben nog aan het overwegen of ik een stuk zal laten staan, als experiment. Om te kijken of er een nieuwe evenwicht gaat ontstaan tussen buxusmot en koolmees.

Heeft iemand daar ervaring mee?

Mecklenburg – fietzen

Kraanvogels en Müritz meer

Weekje wezen fietsen in voormalig Oost Duitsland. Mecklenburg- Vorpommern, meest dunbevolkte deelstaat van Duitsland. We fietsen in het gebied van het Müritz meer, tussen Berlijn en Rostock in. Ik kende het meer niet maar het blijkt het een na grootste meer van Duitsland te zijn! Het grootst is de Bodensee (het Duitste deel ervan).

Mooie omgeving, deels nationaal en regionaal natuurpark met veel bos en moeras en heel veel (ook piepkleine) meertjes, deels glooiend landbouwgebied, ook afgewisseld met bos. Veel hotels , restaurantjes , campings, voornamelijk Duitse bezoekers. Wel toeristisch, maar op een relaxte manier. Veel fietsers, ook gezinnen.

Lage waterstand in meer, een heel eind in lopen voor dat het dieper dan kniehoogte was
Onderweg op de fiets
Schloss Klink, overnachtingsplek

En heel veel vogels. De deels ondiepe meren en de moerasgebieden eromheen zijn perfect voor vogels , ook in de trektijd. In dit gebied zijn veel kraanvogels. We hoorden ze regelmatig overkomen met hun karakteristieke roep en zagen ze -in de verte- in het veld zitten. Om ze echt in grote aantallen te zien -voor ze met de trek beginnen- moet je hier nog iets later zijn, in de herfst. Aan de oostkant van het meer verzamelen zich dan zo’n 8000 kraanvogels.

Geen duizenden maar wel honderden, de zwaluwen! Zo veel hadden we nog nooit bij elkaar gezien. Wat een vrolijke vogeltjes, met hun zwierige duikvluchten. Iedereen stond er met een glimlach naar te kijken.

Heel veel zwaluwen, klik voor vergroting

Paard van potten

Op vakantie kwam ik dit geinige paard, gemaakt van bloempotten tegen. Bij een hotel in Mecklenburg (Zielow), waar ook veel paarden waren, en je desgewenst paardrijles kon nemen. Wij hebben de paarden vriendelijk toegezwaaid. We waren zelf op een stalen ros (fietsvakantie).

Leuk aan dit pottenpaard vind ik de gevulde bloempotten met bloemen die ze draagt. Ongeveer 1 meter hoog. Als je nog een plekje over hebt in de tuin….

Recept:
16 kleine bloempotten, 4 voor elk been
2 grote bloempotten voor het lijf
3 kleine bloempotten voor nek en kop
bos uitgerafeld sisaltouw voor de staart
strooien hoedje
band of riempje voor het tuigje
kit of lijn om terracotta te lijmen
evt 4 dunne ijzeren pinnen om de bloempotten van de benen op te ‘rijgen’ en een stuk de grond in te prikken.Egel en Sprot

Op de radio hoorde ik begin augustus dat de egels het moeilijk hadden. De vrouwtjes waren hoog zwanger of hadden net jongen, maar er was toen weinig te eten. Door de droogte hadden alle sappige rupsen en slakken zich teruggetrokken in de grond en donkere hoekjes. Mooi moment om bij te voeren met kattevoer (geen melk!!!)

Dat valt nog niet mee als je zelf een kat hebt, de buurpoes hier zo ongeveer woont, en er nog verschillende andere katten heel vaak in de tuin zijn. ’s Avonds laat een baje voer op terras, s morgens vroeg was het leeg. Maar door wie?
Op 10 augustus rond negen uur ’s avonds, liep een egeldame over het terras, en was ik op tijd om een paar knabbels neer te leggen. Heerlijk door haar opgepeuzeld. Poes keek -vanachter glas- geinteresseerd toe.

Paars en wit

Zomaar twee foto’s van bloeiers op dit moment.
Het knoopkruid is een vaste plant die voorkomt in bermen, graslanden en dijkhellingen. Vanaf de late lente tot soms wel in de herfst kleurt de Centaurea Jacea de graslanden paars. Steenhommels vinden ze heerlijk.

Knoopkruid

De witte pomponnetjes van de Roomse kamille ‘Flore Pleno'(gevuld bloemig) geuren heerlijk. De plant blijft wat kleiner dan gewonde kamille, je kan er ook thee van maken. Anders dan bijd e echte kamille zijn ook de blaadjes geurend, een appeltjesgeur. Leuk langs een pad (en bij ons tijdelijk midden op het pad).

Roomse kamille

Gepureerde pruimen

Vrijdag ochtend stond ik om acht uur al in de tuin. Om een paar kilo pruimen te plukken. Niet te veel in een keer.

Van ruim een kilo heb ik nu halfzoete jam gemaakt. Voor het eerst niet in stukjes (confiture), maar eerst gepureerd. Voor de smaak een paar blaadjes citroenverbena toegevoegd. Ben benieuwd. De jam staat te koelen.

Groeien, plukken, wassen, drogen, fijn snijden, koken, oppotten ….. opeten

Antwoord raadplaatje 1 augustus 2019

Op 1 augustus liet ik een foto zien van een bloem, met de vraag van welke plant deze was. Goedgeraden door een paar lezers. Het is de bloem van een vleesetende plant, sarracenia, of bekerplant.

Sarracenia, bekerplant

Nooit geweten dat deze ook kunnen bloeien. Dit exemplaar zag ik in de vijver (ondiep deel) van het tuincentrum bij ons in het dorp.

Na het warme weer van eind juli ging ik daar een nieuwe gieter kopen, en raakte aan de praat met de schoonzoon van de eigenaren. Die hebben thuis ook twee exemplaren in de vijver staan, in de zomer maanden. Niet te diep, maar wel natte voetjes. Toen ze bij een plantenveiling waren, brachten ze er ook nog een mee voor het bedrijf.

NB. laat je plastic gieter niet in de zon staan, door de UV straling van de zon is de levensduur dan maar 2-3 jaar, de weekmakers in het plastic worden aangetast. Dan komen er barstjes in.

Maandfoto’s 2018 in galerij

Nieuwe mogelijkheden uitproberen met dit weblog.
Een fotogalerij waar je de foto’s kunt vergroten door er met je muis over heen te gaan. De maandfoto’s van 2018 heb ik op een rijtje gezet.

Wat vinden jullie ervan?
En: Wat is je favoriete maandfoto?