Lezing: schaduwplanten

Afgelopen dinsdag was er een lezing van de lokale Groei&Bloei afdeling over schaduwplanten. Spreker was Coen Jansen, vaste planten kweker in Dalfsen. Al 32 jaar. Als je Coen al eerder hebt gezien, herken je hem meteen. Een grote (grijze) krullebol. Coen kweekt vast planten en is gespecialiseerd in meer bijzondere soorten. Deze lezing ging over schaduwplanten.

Coen begon meteen met de stelling dat het niet over schaduwplanten ging. Of niet helemaal. De meeste planten die we schaduwplanten noemen, zijn vroege bloeiers, die bloeien voordat struiken of bomen erom heen in het blad zitten. Als de ‘ schaduwplanten’ bloeien is er nog helemaal geen schaduw. En midden in de zomer, als ze uitgebloeid zijn, ja, dan is er wel schaduw.

Een rondje Euphorbia: de euphorbia robbiae is geschikt voor droge donkere schaduw en is een goede bodembedekker. Komt uit Turkije, groeit aan de kust van de Zwarte Zee. Is in hele strenge winters niet winterhard.
Via een euphorbia met grijs blad (dan weet je dat die van zon houdt) komt Coen op de euphorbia correlata, 1 meter hoog, witte hele kleine bloempjes, een prairieplant voor in de zon.
Met een uitweiding naar de Hermannshof in Weinheim. Een ‘must see’ park als je van prairiebeplanting houdt.

Vroege voorjaarsbolletjes kwamen langs. Er zijn 700 soorten sneeuwklokjes, 70 soorten winterakonieten en een heleboel hepatica’s, leverbloempjes. Daar zijn ze in Japan dol op, de nieuwste soorten worden voor 20.000 Euro verhandeld.

Coen was nog lang niet uitgepraat, maar tegen 22:15 toch maar gestopt. Groot deel van de meegebrachte planten verkocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *