Mooimentje

Bus net weg.
20 minuten wachten.
Pfff.
Bij de bushalte N34.
Rotonde.
Snelweg.
Niet de mooiste plek.
Mueslireep en slokje water.
Wachten maar.

De bushalte heeft bankjes,
onder een een doorzichtige overkapping.
Net als thuis, bij onze serre met glazen dak,
vliegen er vlinders onder.

Wel eronder,
niet eronder uit.

Hevig fladderend.
Omhoog!
Omhoog!
Naar het licht.

Daar zit het glazen plafond.
“Een stukje omlaag”,
moedigen we de vlinder aan.
De vlinder snapt ons niet.

Met zijn petje kan Eddy er net bij.
Dagpauwoog gevangen,
onder het afdak vandaan
De wijde wereld in.

Een klein stukje verderop zit nog een vlinder tegen het glazen plafond.
Beweegt niet.
Eddy gebruikt zijn petje opnieuw als vlindernetje.

Een vuurvlindertje!
Versuft, hongerklap?
Ik loop de berm in met het vlindertje op zoek naar een bloeiende bloem.
Veel is uitgebloeid.

Daar!
Een mooi exemplaar.
Om het vlindertje uit te zetten.

Als dank poseert ze,
voor een fotoshoot.

En de wachttijd is bijna voorbij.

Grootveen en eiken wegje

Vlakbij het stroomgebied van de Drentsche Aa, met rustieke laantjes geflankeerd door eikenbomen. Op een mooi nazomermiddag als vandaag was het behoorlijk druk. Nog volop mensen op de camping (De Vledders, echt waar) en zelfs een paar mensen die in het Siepelveen zwommen. Op de foto een ander veen, het Grootveen. Niet heel verrassend, iets meer naar links nog een veentje: het Kleinveen. Zoveel mensen als vandaag, tientallen, komen we hier niet vaak tegen. We hebben deze keer ook het terrasje bij Restaurantje ‘de Drentsche Aa’ maar overgeslagen, gezien de verwachte wachttijd. Doen we wel weer een keer door de week .

Hier wandelt Eddy naar het zuiden, bij de bosrand (doorkijkje links op de foto) stroomt de Drentsche Aa, daar gaan we straks naar rechts door het stroomdal.

Liguster verhuist

Toen Jitske laatst hier in de tuin was, viel haar op dat er overal en nergens liguster struikjes staan en opkomen. Als je er over hebt, dan kunnen wij er wel een paar gebruiken, zegt ze. Ik zeg toe ze voor haar te bewaren / uit te scheppen.

Achter in de boomwal hebben we een aantal hoge struiken, als je ze laat uitgroeien zo’n 3-4 meter hoog. En omdat ze niet, zelden gesnoeid worden daar achterin hebben ze altijd volop bloem in het voorjaar (heerlijk geurend) en in het najaar pikzwarte besjes. Netjes verspreid door de vogels, uitgepoept, en een nieuwe liguster struik dient zich aan. In de loop van het jaar trekken we er vaak struikjes uit, en als ze er al wat langer staan: afknippen. Toch zijn er een heel stel die al meerdere jaren de zijn blijven staan en lange uitschieters maken van meer dan 1,50 meter.

Zaterdagmorgen was een mooi moment om even met de schep aan de gang te gaan. Eddy was de laatste pieken van de meidoornhaag aan het fatsoeneren, ik ging ‘op jacht’ naar ligusters. Af en toe een beetje een gevecht met naburige boomwortels of tegels van een naastliggend pad. Al met al toch een stuk of 8 struikjes en een pot vol met mini plantjes (20-30 cm).
Met de fietskar naar Jitske gebracht, altijd grappig om met een kar vol planten door het dorp te fietsen. Jitske was er even niet. “Ze zijn even de hond uitlaten“, bromde de oude poes Poes.

Wetenschapstent op Kinderfestival

Wat een mooie dag, zondag 8 september: de dag van het jaarlijkse Kinderfestival in Hortus botanicus haren. Boordevol culturele, bewegings-, inspirerende en leuke activiteiten. Genoeg te eten en drinken natuurlijk en het weer hielp mee.

Vanuit de Vrienden van de Hortus organiseerden we een wetenschapstent. Kinderen konden ecoloog Roel van alles vragen over vleesetende planten; ze konden de ogen van de hoornaar of de vleugel van een vlinder onder de microscoop bekijken; biologiestudenten Rik en Dide hadden verschillende terraria en aquaria klaargezet waarin allerlei bodembeestjes rondkropen, op en onder de aarde, en waterbeestjes rondzwommen. Ze namen groepjes kinderen mee op ‘mini-expeditie’ de Laarmantuin in om zelf bodemdiertjes te zoeken. Verder was hogeschool docent Miriam er met een korte quiz ‘Raad het Graan’: kun je het verschil tussen gerst, rogge, haver, mais en boekweit zien en liet emeritus hoogleraar Theo het belang van kleuren in de natuur zien aan de hand van proefjes.

Doe alsof je een kip bent

Erg leuk was het proefje waarbij kinderen de opdracht kregen zich in te leven in een kip en met een pincet-als-snavel zo snel mogelijk split-erwten uit het gras op te pikken (voordat de grote boze vos langs kwam). Theo had gelijke hoeveelheden gele en groene spliterwten uitgestrooid. Als kinderen na een korte tijd lieten zien hoeveel erwten van welke kleur ze hadden opgepikt, dan bleek steevast dat ze veel meer gele (makkelijk te zien in het gras) dan groene hadden opgepikt. En als dan de vraag volgde: “welke kleur moet een zaadje hebben om NIET opgegeten te worden door vogels’ , konden vrijwel alle kinderen aangeven dat een slim zaadje een groen zaadje is. Mooi voorbeeld van ervaringen-leren!

Beetje van onder

Vaak maak ik foto’s van bloemen van boven, zoals van deze rudbeckia. Weet alleen nog steeds niet helemaal zeker of het de r. hirta is of r. fulgida ‘goldsturm’. Deze rudbeckia is wat tengerder en eleganter dan die in een aantal grote pollen in perkjes verder op in de straat staan. Dat zijn forse planten en het bruine hartje is niet plat )als een knoopje) zoals bij onze rudbeckia, maar duidelijk kegelvormig. Misschien is die steviger soort trouwens wel beter bestand tegen slakken. Bij onze exemplaren haal ik de platen elk voorjaar (als er weer aan geknabbeld wordt) uit de grond, pot ze op, laat ze aansterken en zet ze dan weer in de volle grond. De lange en vrolijke bloei is mijn beloning.

In de kleine vijver

De kleine vijver in onze tuin is bijna onvindbaar. Aan alle kanten ingebouwd door o.a. een grote varen, overhangende irissen en ander spul. Vrijwel nooit valt er direct zonlicht op en de bak zit helemaal vol met hoornblad, een zuurstofplant. Toch is het daar uitstekend toeven voor de kikkers. 1 groene en minstens 6 bruine wonen er. Af en toe doen ze een kwaakje naar ons toe.

Gister heb ik een paar planten rondom de kleine vijver ingekort zodat ik weer een klein paadje naar de vijver heb gecreëerd. Kan ik daar ook eens van dichtbij kijken. Vanmorgen zat een kikker op de rand (1), de tweede hing bij de rand van de vijverbak en stof op het punt er uit te klimmen, de rest hing lekker te dobberen tussen het hoornblad.

Poes Pietje van een paar tuinen verder op komt vaak uit de vijver drinken, nu ik wat ruimte gemaakt hebt zie ik een ‘platgetreden’ poezenpad richting de vijver. Vanavond zat Pietje te hengelen in de waterplanten met een voorpootje. Waarschijnlijk geïntrigeerd door de kikkers.

Sinaasappel

Vorig jaar net voor de winter kreeg ik een sinaasappelboompje in pot. ’s Winters binnen gestaan in de bijkeuken. Daar kwam bloesem in , en ook wat luis. Doordat de bloemen z stevig zijn kon ik de luizen er wel af plukken. In het voorjaar verhuisde het boomtje naar de serre en vervolgens naar het terras. Nu liet het boompje opnieuw, heerlijk geurend. En er zijn sinaasappeltjes, 8-10 mm groot en hartstikke groen. Maar toch! Er komen sinaasappeltjes aan.

Ferdinand Lindheimer

Ferdinand Lindheimer, een van oorsprong Duits botanist woonde het grootste deel van zijn leven in New Braunfels, een plaats in Texas in de 19e eeuw gesticht door Duitse immigranten. Hij verzamelde bijna 1500 planten in Texas, waarvan er ongeveer 20 nu zijn naam dragen. Bekendst (voor mij) is de Gaura Lindheimeri. Die overigens tegenwoordig niet meer bij het geslacht Gaura hoort, maar bij de Oenothera (net als de teunisbloem). Als je goed oplet en ziet hoe de bloeiwijze is dan snap ik wel waarom, denk ik. . Alhoewel het misschien wel door DNA onderzoek komt dat het geslacht veranderd is: van onder naar boven steeds een nieuw bloempje dat aan het eind van de dag weer uitgebloeid is.

Stond al langer op mijn lijstje om ooit aan te schaffen, maar nu hebben we er een. Een zaailing, met nog maar 1 bloemstengel, en niet zo’n hele bos wiebelende bloempjes. Ik heb de Gaura neergezet op het verhoogde deel van de border bij het stapelmuurtje, daarmee kleinere kans dat ie ’s winters te nat staat. Daar houdt de Gaura namelijk niet van.

Het boek dat hierboven is afgebeeld ga ik nog eens zoeken op marktplaats oid. Klinkt wel interessant.