Wetenschapstent op Kinderfestival

Wat een mooie dag, zondag 8 september: de dag van het jaarlijkse Kinderfestival in Hortus botanicus haren. Boordevol culturele, bewegings-, inspirerende en leuke activiteiten. Genoeg te eten en drinken natuurlijk en het weer hielp mee.

Vanuit de Vrienden van de Hortus organiseerden we een wetenschapstent. Kinderen konden ecoloog Roel van alles vragen over vleesetende planten; ze konden de ogen van de hoornaar of de vleugel van een vlinder onder de microscoop bekijken; biologiestudenten Rik en Dide hadden verschillende terraria en aquaria klaargezet waarin allerlei bodembeestjes rondkropen, op en onder de aarde, en waterbeestjes rondzwommen. Ze namen groepjes kinderen mee op ‘mini-expeditie’ de Laarmantuin in om zelf bodemdiertjes te zoeken. Verder was hogeschool docent Miriam er met een korte quiz ‘Raad het Graan’: kun je het verschil tussen gerst, rogge, haver, mais en boekweit zien en liet emeritus hoogleraar Theo het belang van kleuren in de natuur zien aan de hand van proefjes.

Doe alsof je een kip bent

Erg leuk was het proefje waarbij kinderen de opdracht kregen zich in te leven in een kip en met een pincet-als-snavel zo snel mogelijk split-erwten uit het gras op te pikken (voordat de grote boze vos langs kwam). Theo had gelijke hoeveelheden gele en groene spliterwten uitgestrooid. Als kinderen na een korte tijd lieten zien hoeveel erwten van welke kleur ze hadden opgepikt, dan bleek steevast dat ze veel meer gele (makkelijk te zien in het gras) dan groene hadden opgepikt. En als dan de vraag volgde: “welke kleur moet een zaadje hebben om NIET opgegeten te worden door vogels’ , konden vrijwel alle kinderen aangeven dat een slim zaadje een groen zaadje is. Mooi voorbeeld van ervaringen-leren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *