Overal staan de prunussen in bloei. En krentenboompjes. En magnolia’s. In boomgaarden of langs de berm, pruimen en kersen. De appels komen meestal nog iets later.
Bij ons in de tuin staan de pruimenbomen en de sierpeer te stralen met een witte wolk van bloemen. Prachtig tegen de knal-knalblauwe lucht. Als de wind weer wat minder is zie (en hoor) je de vele hommels en bijen rond de bloemen zoemen.
Er blijken veel verschillende soorten paardenbloemen te zijn. Je hebt verschillende secties, zoals bijvoorbeeld de sectie hamara, frugalia, celtics en macrodonna. Dit jaar wordt op 25 april de 5e ‘dag van de paardenbloem‘ gehouden. Een kleinen groep exprets voegt elk jaar weer een stukje kennis toe aan de groeiende lijst. Via bovenstaande link vind je ook een checklist , een tabblad met determinatie kenmerken en een artikeltje over paardenbloem enen hun insecten.
Sommige bloeien (nog) in hun eentje, zoals de eerste in onze tuin (foto 1 en 2). En andere gaan meteen uitbundig samen feesten. Deze grote bos stond bij de bushalte in een kier tussen beton en bushalte. Voluit bloemen. Zeker 30.
Wist je
dat alle paardenbloemen nectar produceren
dat niet alle paardenbloemen stuifmeel maken
dat paardenbloemen aan apomixie doe, ongeslachtelijke voortplanting.
dat ze geen insecten nodig hebben als bestuivers.
Insecten komen wel op bezoek bij de bloemen: voor de nectar (en stuifmeel)
Zaterdag weer een stukje gewandeld. Van Roden naar Leek(en Hoogkerk). Vooral het eerste deel is mooi. Parkachtig bos rond vroegere landgoederen. Als je omhoog kijkt, de bomen nog deels kaal, geven mooie, grillige silhouetten. Kijk omhoog en over een vennetje, of zoals hier een pingoruine. Kijk omlaag naar het groene tapijt, in deze tijd van het jaar vol met windbloemen : bosanemonen.
Ook het sinaasappelboompje weer naar beneden gehaald. Die staat op een krukje in de eetkamer. De oranje vruchtjes zijn 3-4 cm groot. Een paar hele kleintjes, erwtjes grootte, van de bloemen die afgelopen winter bloeiden, zijn ingedroogd en bij het transport er af gevallen. Zou je de sinaasappel kunnen eten?
Overwinteren op logeerkamerIn eetkamer voor het raam
Veel van onze kamerplanten zijn groen het hele jaar door. Er zijn er een paar die bloeien. Een klein rondje op 30 maart door de eetkamer en mijn werkkamer, levert dit eerste kwartet. OK, het sinaasappelboompje heeft nu geen bloemen, wel vruchtjes.