Populierpijlstaart

Geen minidrone, maar een grote nachtvlinder. LAOTHOE POPULI of populierenpijlstaart.
Dit exemplaar zat eerder deze week, toen het zo warm was, ineens op ons terras. Het blijkt een populierpijlstraat te zijn, een algemene nachtvlinder. En toch zie je hem niet vaak, overdag althans, want dan zitten ze meestal ergens in een boom of tussen het groen te slapen. Maar nu dus midden op het terras, Waarschijnlijk net uit de pop gekropen. Eind april, begin mei vliegt de eerste generatie. Dit exemplaar heb ik opgepakt en in de schaduw gezet. Toen we ’s avonds naar binnen gingen het beestje (nog steeds in diepe rust) opgepakt en op de tuintafel gezet. De volgende ochtend was de vlinder gevlogen.

Water naar de zee dragen

Of een variant erop: Planten naar de Hortus brengen.

Eerder in de week sprak ik met tuinvrijwilligers Arend en Arend, zij zorgen voor de ‘blauw gele tuin’ in de Hortus. Of ze nog interesse hadden in een aantal potten met boshyacinten, vroeg ik. Ja hoor.

Ingrid was dit weekend op bezoek, met haar auto brachten we de potten boshyacinthen vanmiddag naar de Hortus (scheelde me een paar ritjes met de fietskar ). Samen met nog een grote emmer vol Vinca Major (een soort uit Corsica, ooit van Ernst gehad bij een plantenruil) en een emmer vol eenbloemig parelgras. Dat bloeit nu erg gezellig in onze tuin.

Mierenbroodjes

Slim van die planten die aan hun zaden een extra eiwitrijk friemeltje hebben ontwikkeld. Mieren zijn er dol op, vandaar de bijnaam ‘mierenbroodje’. Mieren pakken de zaden op, met broodje en al, en slepen dat mee naar hun nest. Het broodje wordt opgegeten, het zaadje blijft ongebruikt in het nest liggen, of wordt er misschien wel als afval uit gegooid. En kan daar weer ontkiemen. Zaadje getransporteerd, operatie geslaagd, nieuwe plant.

In dit geval zijn het de zaadjes van de vingerhelmbloem.