Maandfoto januari 2021: vogels

Pimpelmezen in overvloed. Koolmezen ook. Twee zwartkop mannen en twee roodborsten ook dagelijks. Net als merels, vinken, mussen en twee tortels. De heggemus en de winterkoning zie ik af en toe, ze wonen vast in onze tuin maar zijn wat minder opvallend van kleur en zitten vaak wat verstopt.
Al jaren niet gezien in onze tuin, en nu twee dagen achter elkaar in een groepje van vier: distelvinken (putters). Geweldig kleurige vogels, echte zadeneters. Dat zie je aan hun stevige korte snavel, net als andere vinken. De kaardebollen (grote distelsoort) in de achtertuin kunnen we niet zien vanuit huis, daar komen ze ongetwijfeld ook langs ( ‘t zijn distelvinken, he). Nu weet je ook waarom je je uitgebloeide teunisbloemen gewoon de hele winter moet laten staan. Voor de vogeltjes, en dit jaar niet alleen mezen, maar ook de putters. Eddy zette de putter op de foto.

Zo eens in de week komt ook een groepje staartmezen langs. Altijd in groepjes. Op de foto drie, van de week zagen we er acht.

Maandfoto september 2020 : wilgensnipperpaddenstoeltjes

Na een kurkdroge augustus volgde eindelijk weer wat regen.
He, eindelijk, moeten ze gedacht hebben.
Met vele honderden tegelijk kwamen deze kleine witte paddestoeltjes op. Uit het met snippers bedekte pad achter in de tuin, snippers van zaaghout van de wilg eerder dit jaar.

Maandfoto augustus 2020: Acidanthera callianthus

De Abessijnse gladiool (acidanthera of gladiolus callianthus) is al jarenlang een favoriet op ons terras. Ooit een zakje met 10 bolletjes gehad en in potten geplant om de heerlijke geur van dichtbij op te kunnen snuiven. Elk jaar hebben we iets meer bolletjes, dus dit jaar staan de gladiolen ook op minstens drie plekken in de tuin in de volle grond. Wel voor de winter weer naar binnen halen en de bollen binnen overwinteren.