Witte begonia

Het was me eerder opgevallen dat er aan de begonia die we op het terras hebben bloeien verschillende vormen bloemen kwamen, eerst grote gevulde gele bloemen, later enkelvoudiger bloemen, wel net zo geel. Als de bloem afviel bleef er een driehoekige verdikking achter…

Dit zag ik gister ook terug in de bloemen van een hele sierlijke witbloeiende begonia in de kas van de Hortus. Ongeveer 60 cm hoog, met sierlijk neerhangende bloemen. Toen ik van dichtbij ging kijken herkende ik het wel al begonia. Welke? Tja. (*)

Wist je dat veel knolbegonia’s zowel manlijke als vrouwelijke bloemen hebben aan dezelfde plant. Om zelfbestuiving te voorkomen bloeien de manlijke (grotere/gevulde) bloemen eerder dan de vrouwelijke: deze laatste hebben vaak een open(er) bloemvorm, eenvoudiger en met die driehoekige verdikking.

Let maar eens op, als je zelf een begonia op het terras hebt staan, of als je langs een bloembak in dorp of stad wandelt waarin (knol)begonia’s staan.

Van oorsprong komt de begonia voor in warme subtropische gebieden in Azië, Zuid-Amerika, Afrika en Centraal-Amerika. De begonia is genoemd naar de Franse kruidkundige Michel Bégon, in de 17e eeuw gouverneur van de toenmalige Franse kolonie Haïti . In de genoemde continenten komt de begonia nog steeds in vele vormen in de natuur voor. Er zijn meer dan 2000 soorten. Lastig voor de ‘begoniaverzamelaar’.

(*) Nagevraagd bij Richard,, een van de vaste tuinmannen van de Hortus. Het is een Begonia grandis, die tot Centraal-China voorkomt en waarschijnlijk een van de weinige (de enige?) winterharde Begonia is. Deze begonia is hier nog niet buiten geprobeerd.

Bodemdierendagen

Van 22 september tot 8 oktober zijn het weer de bodemdierendagen. Dus nog een week de tijd om mee te doen en de kijken naar wat er allemaal rondkruipt op en onder de grond in je tuin. Een mooie zoekkaart kun je downloaden van de website.

Heb je regenwormen in de tuin? Ja, maar welke, er blijken een heleboel soorten te zijn. Of slakken. Wij hebben er in ieder geval een boel. Af en toe denk ik… wat lastig al die slakken. Blote slakken of huisjesslakken. Wist je dat ze wel heel nuttig zijn, en heel veel dode plantjes en oud plantenmateriaal opruimen (opeten). Alleen jammer dat ze soms ook aan plantjes zitten waar dat nou net niet de bedoeling was. En ook aan de kit die gebruikt is voor onze nieuwe ramen! De herfst is ook een mooie tijd om naar spinnen te kijken. Als er ’s morgens vroeg allemaal kleine dauwdruppeltjes zijn kun je de spinnenwebben goed zien. Soms zit de spin midden in het web te wachten, maar vaak ook ergens aan de rand van het web. Pissebedden kun je vaak vinden als je een steen omkeert of een blok hout dat op de grond ligt. Of onder een bloempot.

Wereld Mmmmmmuggendag

20 augustus is wereldmuggen dag, hoorde ik bij Vroege Vogels vanmorgen op de radio..

Op 20 augustus 1897 ontdekte de Britse arts Ronald Ross dat muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. Hij won in 1902 de Nobelprijs van de geneeskunde voor deze ontdekking en riep de dag uit tot World Mosquito day. Om aandacht te vragen voor de link tussen muggebeten en ziekten.
Malaria bestaat al vele duizenden jaren en is in Nederland pas in de zestiger jaren van afgelopen eeuw ‘uitgestorven’ verklaard. De ziekte werd overgebracht door de gewone huissteekmug. In grote delen van de wereld is Malaria nog steeds een ernstig probleem, met 200 miljoen ziektegevallen per jaar (waarvan 90% in Afrika).

Spiraaltuin

Ik had wel eerder een kleine spiraal in een tuin gezien. Een kruidenspiraal bijvoorbeeld in permacultuur-land. Met mediterrane kruiden aan de zon kant en bovenin (droog), en meer schaduwminnende kruiden aan de schaduwkant en lager. Laatst sprak ik met iemand die vertelde over de spiraaltuin die afgelopen jaar in de Floriade is gebouwd door verschillende hoveniers van Wilde Weelde, een groep van ecologische hoveniers. Dat is een spiraal van een hele andere orde. Spiraal van formaat flinke tuin, met in het midden een vijver en rondom een steile muur, helemaal gemaakt van hergebruikte materialen. Ik ben in 2022 niet naar de Floriade geweest, dus heb de tuin nooit ‘live’ gezien. Wel nog te bekijken op de website van Wilde Weelde. Mooi hoor.

Inmiddels is de Floriade Expo 2022 afgebroken. Maar gelukkig is de tuin van Wilde Weelde nog wel te bekijken. De tuin wordt onderdeel van de nieuwe woonwijk die op het terrein van de Floriade Expo 2022 in Almere komt. Dus als je eens in de buurt bent ….

Halve Boom

Gerard vertelde dat door de leden-tijdschriften voor een groot deel van de leden van de vereniging digitaal te versturen per keer wel een halve boom aan papier bespaard werd. Dat vroeg natuurlijk om een plaatje van een halve boom. Deze kwam ik tegen. Beetje sneu verhaal. In Engeland was iemand zo zat van de vogels die in de conifeer van de buren zaten en de oprit of zijn auto bepoepten, dat op een dag de conifeer keurig netjes …. gehalveerd was. Heeft in alle Britse tabloids gestaan.

De foto maar niet gebruikt bij het artikeltje in het verenigingsblad. Aan het positieve van een halve boom besparen, hangt dan het negatieve idee van de -beetje kinderachtige – burenruzie. Wel een mooi verhaal.

Beleef de lente mee

Vandaag is het Beleef de Lente seizoen van 2023 begonnen. Met webcams op allerlei vogelsoorten. Nog niet iedereen is gearriveerd, maar al veel te genieten. Overdag is de vijvercam leuk, kijk maar eens hoeveel soorten er komen (o.a. een appelvink, zag ik). En ‘ s avonds geniet ik van de uiltjes. De bosuil zit al te broeden op haar eerste ei. En ’the cutest of all’: de steenuil.

Galanthus nivalis ‘Recurvus’

Een sneeuwklokje met omgekeerde bloemen is een zeldzame en opvallende variant van het bekende sneeuwklokje (Galanthus Nivalis). Bij deze variant zijn de bloemblaadjes omgekeerd, waardoor de groene markeerstreep aan de buitenkant van de bloem zit in plaats van aan de binnenkant. Dit geeft de bloem een unieke en bijzondere uitstraling. Deze variant van het sneeuwklokje wordt soms ook wel het ‘omgekeerde sneeuwklokje’ genoemd. Hoewel het een zeldzame verschijning is, wordt het omgekeerde sneeuwklokje steeds populairder onder tuiniers en bloemenliefhebbers. Net als het gewone sneeuwklokje is het omgekeerde sneeuwklokje een winterharde bolgewas. Het bloeit meestal van januari tot maart, afhankelijk van de weersomstandigheden. De bloemen zijn wit, met een groene markeerstreep aan de buitenkant van de bloembladen. Het omgekeerde sneeuwklokje heeft dezelfde verzorging nodig als het gewone sneeuwklokje. Het is een gemakkelijk te kweken plant die goed gedijt in vochtige grond en halfschaduw. Ze worden vaak geplant in borders, in groepen onder bomen en struiken, of in potten en containers.

Zeldzaam

Galanthus nivalis ‘Recurvus’
Galanthus nivalis ‘recurvus’: lijkt wel een lachend gezichtje, met juichend de handjes (blaadjes) in de lucht.

Als je geïnteresseerd bent in het kweken van omgekeerde sneeuwklokjes, is het belangrijk om te weten dat deze variant relatief zeldzaam is en daarom moeilijker te vinden en te kweken is dan het gewone sneeuwklokje. Je kunt overwegen om te zoeken naar een gespecialiseerde kwekerij of tuincentrum om aan zaadjes of bollen te komen. Het kan ook helpen om je aan te sluiten bij een sneeuwklokjesvereniging of een groep van liefhebbers om meer informatie te krijgen over het kweken en verzorgen van deze bijzondere plant.

ChatGPT

Voordat je op zoek gaat naar deze bijzondere sneeuwklok…. hij bestaat niet! Bovenstaand tekstje is geschreven door ChatGPT, een artificial intelligence programma dat je met een paar instructies een tekstje kunt laten maken. Prettig leesbaar, in een oogwenk klaar. Niet altijd helemaal waar, wel bedrieglijk echt. De instructie voor ChatGPT was: schrijf een stukje in het Nederlands over een omgekeerd sneeuwklokje. Het enige wat ik heb toegevoegd is de uitbreiding van de plantnaam tot galanthus nivalis ‘recurvus’.

Erg grappig is dat je met het programma kunt chatten: als je aangeeft dat ze een fout gemaakt heeft, is het antwoord zo iets als: Sorry, ja je hebt gelijk, dat had ik niet goed opgeschreven. En dat komt ze met een verbeterde tekst.

En de foto dan? Vandaag genomen in eigen tuin en op zijn kop geplaatst!

Winterheide

Wil je bloeiende planten in de winter, dan is de winterheide een prima kandidaat. Bloeit van november-december tot aan april, soms zelfs mei. Als er weinig andere bloemen te zien zijn dan zijn de paarse, roze of bijna witbloeiende heuveltjes van de winterheide, erica carnea, mooie blikvangers. En een uitkomst voor vroeg hommels en insecten die op een warme , zonnige winterdag ontwaakt zijn. Andere namen zijn alpenheide of lenteheide. De winterheide is inheems in bergachtige gebieden van Midden-, Oost- en Zuid-Europa, waar de lage heesters groeien in naaldbossen en op stenige hellingen.

Beetje winterhei in onze zijtuin (87) en een uitgebreider stuk in de achtertuin, langs het tuinpad. Op deze plek ook de woonplaats van een nest bruine bosmiertjes die elke zomer in het hart van de plant een grote mierenhoop bouwen. Nu zitten ze diep in de grond.

In de jaren 70 waren ze superpopulair (*) in allerlei heidetuinen, een echt tuin-fashion statement destijds. Sindsdien een beetje in de vergetelheid geraakt.

Heather is the most seventies of plants, aldus Frances Tophill die de gemoderniseerde heidetuinen in RHS Wisley bezoekt. Gardeners World Special van 16 december 2022. Met tussen de verschillende soorten heide ook een aantal stekelige bolvormige yucca’s. Die komen uit een heel andere deel van de wereld, houden van dezelfde soort omstandigheden, en passen er wonderwel bij. Via de youtube link twee regels hiervoor kun je de hele aflevering terug kijken.

Jaar van de Merel

18 december in een van de Vroege Vogel items op de radio gaat het over de merel. 2022 was het jaar van de merel. Van schuwe bosvogel naar een van de meest prominente tuinvogels. Bij iedereen bekend vanwege de fraaie zang. Man glanzend zwart met gele snavel. Vrouw, bruin met bruin. Het gaat niet zo goed met de merel, langzaam aan neemt de populatie af. Dit najaar weer een -hopelijk beperkte- opleving van het Usutu virus , dat een aantal jaren geleden voor een sterfte van 30% zorgde. De achteruitgang is vooral terug te zien, aldus de vertegenwoordiger van Sovon op de radio, in het steeds teruglopende nestelsucces. Merels zijn niet echt goed in het komen tot een hoge slaagkans voor hun jongen. Veel nesten worden niet eens in gebruik genomen.

Meneer Stip, de merel met op zijn flank een witte stip, bezoekt nog steeds vaak onze tuin. Hij heeft het nu wel druk, met al die indringers uit noordelijker streken in ‘zijn’ territorium. Regelmatig zit hij in de tuin met uitgewaaierde staartveren ‘imposant te wezen.

Jaar van Merel

Van Leenii

Na het snoeien van de citroengeraniums een paar weken geleden, zocht ik nog wat achtergrond informatie voor deze enthousiaste geurgeranium. Op de website van Dave, Daves Garden , kwam ik een intrigerende verwijzing tegen naar ene Dirk van Leenen. Een Nederlander die eind 1980 naar de Verenigde Staten verhuisde en daar furore maakte met de verkoop van een citroen geranium Pelargonium citrosum ‘Van Weenii’. meer dan 10.000 planten verkocht hij in korte tijd voor USD 4,99 per stuk. Mooie handel. Hij claimde dat hij een pelargonium graveolens had gekruist met citroengras (cymbopogon nardus). Citroengras is de basis van de citronella olie, die veelgebruikt wordt in insectenwerende middeltjes. Ik heb geprobeerd nog meer informatie te vinden over deze Dirk van Leenen, maar kon weinig vinden.

Achtertuin 25 sept: een citroengeranium in de vollegrond. Waar?
Ongeveer in het midden van de foto, links van de hoge gele bloemen, rechts van het varentje, ongeveer onder het vlaggetje aan de waslijn. De hele zomer en herfst een frisgroen bolrond struikje. Nu even niet: de vorst heeft er (bovengronds) weinig van overgelaten. Afhankelijk van verloop van de winter kan ie na snoei in het voorjaar weer uitlopen. In ieder geval genoeg stekmateriaal binnen.

Later bleek het trouwens een broodje aap te zijn. De plant was gewoon een geurgeranium, met een geur die sterk lijkt op citronella. Uit onderzoek bleek dan minder dan 0,09 procent citronella in de plant aanwezig was. Bij de experimenten gingen muggen gewoon op de plant zitten en mensen in de buurt van citroengeraniums werden niet minder gestoken dan mensen die verder weg zaten. Toch wordt het verhaal van de vermeende muggenwerendheid nog steeds veel verteld. Op sommige websites staat er bij ‘vermeend’, maar op de meeste sites waar je de planten kunt kopen wordt het woord weggelaten.

Ik heb inmiddels weer 10-15 stekjes in een glaasje water staan. Volgend jaar zijn dat mooie planten. Zou ik dat ook eens gaan verkopen met een mooi verhaal…. de geurgeranium ‘van der Meijii . Die geen muggen verjaagt, maar wel ijsberen.