Daslook – soep

Vandaag aan de slag geweest met sneeuwklokken opgraven en delen en weer ingraven. Vlak voor het naar binnen gaan tegen 5 uur nog snel even een paar handen vol daslookblad geplukt. Dat begint weer volop op te komen. Mooi glanzend groen blad. En bij betreden een zachte uien-knoflook geur.

150 gram had ik ongeveer nodig voor de soep. Nog niet eerder gemaakt. Lekker voor een zaterdagavond maaltijd. Enorm groen! De truc, volgens het recept, is daslook maar heel kort mee te komen. Bij langer meekoken wordt de smaak veel minder en verdwijnt ook de helder groene kleur.

Fruit verwerken

Beetje grijs en druilerig vandaag. Perfecte dag om aan de slag te gaan in de keuken.

Fruit van dichtbij

Gisteravond een kilo pruimen en een half pond frambozen uit de diepvries gehaald. En daar vanmorgen 5 potjes halfzoete jam van gemaakt. Beiden van eigen pluk, eerder deze zomer.

Pruim – framboos 4:1, halfzoet

Fruit van veraf

Na de ochtend koffie aan de slag met het bananenbrood. Een recept met sinaasappel en zure room. Een heleboel bakken en kommen later, zitten we nu op de bank het gaar worden avn de cake af te wachten. Heerlijke geur drijft de kamer in. We constateerden dat je beter zelf cake kunt bakken dan dat je het in de winkel kopen. Veel werk (en aansluitend afwas) en bovendien zie je dan pas goed wat er allemaal in gaat aan suiker en boter en zure room. Niet te vaak doen.

Straks als de cake klaar is gaat een groot deel in pakketjes van twee plakjes de diepvries in (daar is nu weer een beetje plek omdat de pruimen er deels uitzijn). Bananenbrood is een perfect tussendoortje bij een lange wandeling.

Bananencake net in de oven

Pruimen voor en pruimen na

Dit jaar is de pruimenoogst veel beter dan afgelopen jaren. Veel fruit en grote dikke pruimen. Zaterdag aan de pluk gegaan, twee grote bakken vol, samen goed voor bijna 4 kilo. Dat was van de onderste 2,5 meter van de boom. Het bovenstuk, daar kan ik met de kleine trap niet bij. Ik zou natuurlijk met de zak-op-een-stok ok nog wat van de hogere pruimen kunnen plukken. Denk dat ik ze lekker laat hangen, voor de vogels en de eekhoorn. Die hebben we namelijk weer gesignaleerd. Houdt van pruimen uit het vuistje. En van hazelnoten, voor de wintervoorraad.

Zaterdag avond eerste deel van pruimen schoongemaakt en 1250 gram met de geleisuiker al even laten trekken. Zondagochtend potjes met soda gewassen en dekseltjes gekookt. En toen de pruimenjam, met een handjevol wijnbessen voor de extra kleur gemaakt. Zondagavond de rest van de pruimen schoongemaakt en in een paar zakken in de diepvries. Later in het jaar, op een regenachtige dag of zo, nog meer jam, of chutney maken. Op de website van Diana vond ik een nieuw recept, dat ik eens ga proberen. 

Fruit inmaken

Woensdag ochtend stond ik in de keuken appeltjes in dunnen schijfjes te snijden. Om eens te roberen hoe het gaat om gedroogde appeltjes te maken. DE appels van onze Groninger Rode Kroon zijn zo droog, dat ze niet lekker zijn uit de hand. En er zijn er nu wel heel veel. I x hete bliksem gemaakt, een handvol appeltjes in de werkkamer: want-ze-ruiken-zo-lekker. En nu dus gedroogde appeltjes: ringetjes, op sateprikkers (en Chinese eetstokjes, in de over. Op 50 graden en ruim drie uur in de oven, dan goed laten afkoelen en in luchtdichte bus wel een jaar te bewaren.
Waarschijnlijk toch niet lang genoeg (geduls is een schone zaak), en ik vertrouwde het niet helemaal, dus ik heb de bus met semi-gedroogde appels in de koelkast gezet. En doe nu elke ochtend een flinke portie in mijn kefir met muesli als ontbijt. Niks 1 jaar bewaren, flink dooreten zodat ze binnen een week of twee op zijn.

Het volgende project kan zijn : rozebottelgelei van de botteltjes van de egelantier. Een paar takken waren opzij over het tuinpad gewaaid en heb ik verwijderd. Takken in de kliko, en de botteltjes in een grote emmer. Of toch maar eerst stoofpeertjes maken? Vanmiddag waren we een stukje fietsen/ wandelen en toen we thuis kwamen stond er een stoffen tasje vol met stoofpeertjes op de terrasrafel. Die combinatie: stoffen tasje en stoofpeertjes, dat kan maar 1 persoon zijn: Hilde!

Zwavelzwam en Boskip

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is hiningzwam-3.jpg
Boskip
Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus)

De meest voorkomende houtzwam op fruitbomen is de Zwavelzwam (Laetiporus sulphureus). Hij is te vinden op op oude pruimen, kersen en tamme kastanjes. De zwam maakt eenjarige vruchtlichamen: knalgele, half ronde zwammen op de bast of op bovengrondse wortels. De bovenkant lijkt wel op zeemleer, de kleur varieert van citroengeel tot geeloranje.
In de winter kun je ze aantreffen als witte brosse paddenstoelen. Zit er een zwavelzwam op de bast van een fruitboom, maar zijn er geen zichtbare holtes aanwezig dan is kappen niet nodig. Een fruitboomdeskundige geeft aan dat hij elke zwam meteen weghaalt tot op gezond hout (en dan een wondbehandelingsmiddel).

Het vlees van de zwam is wit en sappig, oude exemplaren kunnen erg taai zijn. In het Engels heet de zwavelzwam Chicken of the woods, ofwel boskip omdat de textuur en smaak doen inderdaad erg aan kip denken. Er zijn mensen die een allergie voor de paddenstoel hebben, doordat vooral de jonge exemplaren bepaalde alkaloïden bevatten. De zwam komt over grote delen van de wereld voor.

Wanneer een boom wordt aangevallen door de zwam, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en bovendien roodachtig bruin verkleurt. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is honingzwam1.jpg
Ineens zag ik gister, op ooghoogte, iets geligs schemeren bij de pruim. De zon scheen, dus ik dacht dat het een zonnestraaltje was, maar het bleken gelige zwammen te zijn. Deze tak van de pruim is ooit slecht gesnoeid, en het uiteinde van de tak is langzaam aan het vergaan. Ongeveer een meter lager, waar het hout nog goed leek, zitten ineens deze sappige gele zwammen. Vanwege de kleur denk ik altijd eerst aan honingzwam. Maar nee, zoek maar even op, die ziet er heel anders uit. Bundeltjes van kleine paddenstoelen. Dit is de zwavelzwam.

Recepten

“Boskip”-sateh met gekruide hazelnootsaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 350 g zwavelzwammen, schoongemaakt en in blokjes
  • 75 g geroosterde hazelnoten
  • 1 sjalotje, in vieren
  • 50 g witbrood, zonder korst
  • 2 eetl. hazelnootolie
  • 500 ml kokende groentebouillon
  • 1/2 theel. kaneel
  • 2 theel. honing
  • geraspte schil en sap van 1/2 kleine sinaasappel
  • 1 theel. selderijzout
  • 1/2 theel. cayennepeper

Giet koken water over de zwavelzwamblokjes en laat ze in 2-3 minuten zacht worden. Doe ze op sateh-prikkers. Maal de hazelnoten in een keukenmachine, voeg het sjalotje toe en maal alles fijn. Doe het brood, de olie, bouillon, kaneel, honing, sinaasappelschil en -sap erbij. Meng alles goed en breng op smaak met selderijzout en cayennepeper. Giet de helft van deze saus over de sateh en laat 30-40 minuten op kamertemperatuur intrekken. Verwarm de grill en rooster de sateh, eenmaal omkerend, 8 minuten. Serveer met couscous of rijst, groene salade en de rest van de saus, al dan niet opgewarmd.

Gebakken aardappel- en zwavelzwamblokjes met ui

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen, geschild
  • 50 g boter
  • 2 middelgrote uien, fijngesneden
  • 1 struik bleekselderij, fijngesneden
  • 1 kleine wortel, geschrapt en in dikke reepjes gesneden
  • 250 g zwavelzwam, schoongemaakt en in dikke blokjes gesneden
  • 50 ml medium sherry
  • 3 eetl. fijngesneden peterselie
  • 1 eetl. fijngeknipte bieslook
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • zout en versgemalen peper

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar. Giet ze af, laat ze afkoelen en snijd ze in dikke blokjes. Smelt de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, voeg de uien, selderij en wortel toe en bak ze lichtbruin. Voeg de zwavelzwammen en de sherry toe en laat het vocht verdampen. Doe de aardappelen, kruiden, citroenschil, zout en peper er bij en bak tot alles knapperig bruin is. Serveer met een salade van friséé en jonge spinazieblaadjes.

Recepten uit Paddestoelen, Alle soorten van A tot Z van Peter Jordan & Steven Wheeler

Vroeger werd de zwavelzwam ook gebruikt om wol te kleuren.

Salade

6 april was de eerste avond dat we buiten op het terras aten. Sindsdien de meeste avonden, het is steeds zo’n mooi weer. Gister hadden we een frisse salade, opgevrolijkt met een paar witte daslook bloemetjes. Daar hebben we er heel veel van in de tuin. Knoflookachtig smaakje.

Salade: rucola, beetje ijsbergsla, tomaat, paprika, daslook, kiempjes, blokjes komkommer. Aangemaakt met lekkere olijfolie en balsamicoazijn.

Elke avond dat we buiten gegeten hebben heb ik een foto van onze borden gemaakt. Die ga ik dan nog een keer achter elkaar plakken. (Of zo)

Recept voor Bollen lasagna

Ingrediënten
– grote pot
– diverse soorten bollen bv tulpen, narcissen, krokussen
– potgrond

Men neme een grote pot en een zak potgrondLeg wat scherven (of stukken piepschuim) onder in de pot en bedek met laag potgrond van 10 cm. Plaats de tulpenbollen -met puntje naar boven- naast elkaar op de potgrond. Vul aan met nieuwe laag grond, zoveel dat je de tulpenbollen niet meer zien. Breng evt. een tweede laag tulpenbollen aan als de pot diep genoeg is. Weer een laag grond en dan de narcissenbollen. Grond en dan een of twee lagen kleine bolletjes, krokussen of een paar verdwaalde blauwe druifjes. Dek al met een laatste laag grond. Haal de lucht weg door een paar keer met de pot op de grond te stampen. Zet weg op een iets beschutte plek, aan de noordzijde van het huis.

Bovenste laag met paar blauwe druifjes en krokusbolletjes die ik eerder dit jaar met het opschonen van een stukje border in de voortuin tegen kwam (tussen het kweekgras).
Twee soorten tulpen en een mix van narcissen

Als in het voorjaar de eerste kleine bollen gaan bloeien zet je de pot op een plek vlak bij de voordeur neer. Genieten maar, elke keer als je er langsloopt.

van Boven

Liep ik zondagmiddag net met een schep en emmer door de tuin, kort voor dat het donker ging worden (wintertijd, he)… komt Jitske het tuinpad oprennen met een bakje.
Daarin twee stukjes kweeperentaart die ze vandaag zelf gebakken heeft. Dank je wel! Recept van van Boven, zegt ze erbij. En de kweeperen zijn nu op (twee weken geleden kregen we al een pot kweeperenchutney).

kweeperentaart

De taart was heerlijk. Lekker met pecanoten en de bijzondere smaak van kweeperen. Via de link hierboven vind je het recept en kun je ook nog een video bekijken van hoe het recept gemaakt wordt.