Botanische Tuin Munster

Net terug van fietsvakantie door Duitsland en Limburg/Noord Brabant. begonnen met Flixbus (plus fiets!) vanuit Groningen naar Oldenburg, leuk stadje. Dag er na wederom Flixbus, nu van Oldenbrug naar Munster. Een middag en avond waren we er slechts, de dag erna begon onze fietstocht. We wandelden een paar uur door de binnenstad, dronken een Pintus Muller biertje (van laatste stadsbrouwerij van Munster, ooit waren er 150!), en natuurlijk bekeken we het Rathaus waar in 1648 de Vrede van Munster werd getekend. Het einde van de tachtigjarige oorlog (en nog een paar andere gelijktijdige oorlogen in Europa) en basis voor allerlei Europese grenzen van nu.
We hadden ook nog tijd om even een blik te werpen op de fraaie Botanische Tuinen van Munster, ook een aanrader. De rotstuin is iets kleiner en minder rotsig dan die van Hortus Haren, ligt wel mooi aan een meertje/vijver. Thematuinen, kruidentuinen, allerlei kassen en een waar woud van enorme kuipplanten in potten. Veel citrus bijvoorbeeld. Dat wordt een gesjouw om die ’s winters ergens binnen te zetten… Maar ook een pot barstensvol verbena bonariensis. Meestal zie je de verbena’s wat verspreid, dan staan de stengels allemaal verticaal. Hier was het een soort ster van stengels, allemaal naar buiten om wat meer licht te vangen.
In deze hortus stonden bij veel planten naambordjes, en zo kon ik een plant, waarvan ik eerder een foto had gekregen van mijn zus maar toen niet kon thuis brengen, nu ook een naam geven.

hortusmunster rotstuinkas
Hortus Munster
Victoria Regia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *