Nog steeds niet de laatste (teunisbloem)

Maandenlang bloeit de tweejarige teunisbloem, elke dag een of een paar bloemen, die tegen de avond opengaan. terwijl de van onder af aan steeds hoger wordt en afgezet met de zaaddozen van de uitgebloeide bloemen, komt bovenin steeds weer een nieuwe bloem tot loei. Als het licht langzaam wegtrekt uit de tuin, staan de teunisbloemen bijna als lantarentjes die licht geven in het groene donker.

teunisbloem3sept
3 september

Bovenin zie je aan de nog dichte bloemknoppen hoeveel dagen er nog ongeveer bloei te verwachten is. Nog eventjes en de laatste knoppen komen in zicht. Dan houdt de bloei op, wordt de bloemstengel houtig en bruin. Vooral laten staan tot na de winter. Een feest voor de vogeltjes met alle zaden, en nog architectonisch ook. Wij laten de stengel soms zelfs langer dan een jaar staan.

Er is een rozet van een teunisbloem die pas een paar weken geleden is begonnen uit te groeien, niet alleen de hoofdstengel maar 5 of 6 zijstengels tegelijk. Honderden knoppen zitten er aan, maar of die nog tot ontwikkeling komen is de vraag… hoewel er nog een paar hele warme dagen voorspeld zijn komende week.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *