Antwoord Raadplaatje november 2016: Palmboomgeranium

Een knoopunt van bladaanhechtingen, als je in het hart van deze plant kijkt. Zie raadpplaatje. Als je deze plant eenmaal gezien hebt herken je het vast de volgende keer ook. Ann had het goed geraden.
Het is een geranium, maar wat voor een! Volgens de website van Palma Verde “de king kong”  onder de geraniums. Vind ik wel een grappige term.

palmboom6jnov1

Absoluut niet winterhard, komt oorspronkelijk uit Madeira. Vandaar Geranium Maderense. In het Nederlands heet ie de palmboomgeranium. Ik heb hem gezien in de botanische tuin van de Isle of Wight, in de zomer 2015. Gezaaid later die zomer, hoewel ik later zag staan dat je bestens zaait in vroege voorjaar. Inmiddels drie zaailingen, waarvan 1 doorsnede 50 cm heeft, een ander doorsnede 30-35 cm, en nog een nakomertje (laat gekiemd) van nog geen 5 cm.
Ik heb ze nu boven in een koele slaapkamer staan, daar is redelijk veel licht. De kelder(s) zijn de donker, en de serre is niet altijd vorstvrij.
Bijzonder is dat het een driejarige is. In het tweede jaar, vanaf mei bloeit ie met grote roze bloemen. In het derde jaar (na nog een overwintering) wordt het een grote bloeiende bal en is dan op. Dan kan ik weer zaad oogsten voor een volgende driejarige cyclus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *