Eerst plaatje kijken

Advies:
kijk eerst goed naar dit schilderij,
en bedenk er je eigen verhaal bij.
Wat roept het bij je op?
Wat zie je er voor een betekenis in?
Lees dan pas verder.

Heb je goed gekeken?

Dat vind ik zo leuk als je in een museum komt. Eerst van een afstandje een schilderij of beeld bekijken, voordat je het tekstbordje erbij gaat lezen. Met de headsets en apps die je steeds vaker in  musea hebt, lukt dat niet altijd meer. Soms beginnen die al te ‘vertellen’ als je in de buurt van het schilderij komt.

Deze kip in de duinen hangt nu in het Groninger Museum. Als je uit een van de zalen komt en net de hoek op komt zie je het als eerst. Bij mij en veel andere bezoekers: een glimlach. Dan wat dichter bij en goed kijken. Vreemd ook, de combinatie van kip en zee, surrealistisch bijna. Kip uitkijkend over de zee. Wacht de kip op iemand? Een visserslied komt in me op. ” Als de klok van Arnemuiden, welkom thuis voor ons gaat luiden….” .
Of kijkt de kip verlangend uit over de zee, naar onbekende landen, ver weg, buiten de grenzen van zijn (ei)land?
Is de kip verdwaald of is dit gewoon haar achtertuin?
Je kunt er van alles bij bedenken.

Nog een stapje dichterbij.
Ik lees het bordje:
Het is een schilderij van Sierd Dallinga.
Geschilderd in 1988.
De titel is ” Huiswaarts”.

In 2016 aangeschaft door het Groninger Museum. In de krantenberichten uit die tijd wordt ze ook wel de  ‘Heroische Kip’ genoemd. Misschien is haar naam wel Odissea….

Als ik op de website van Siert Dallinga (1954) kijk, wordt ik getroffen door een ander schilderij: end of an era uit 2012. Wat is het verhaal hier achter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *