Tuinkamer

Ik weet niet wie als eerste met de term tuinkamer kwam, of ‘garden room’ in het Engels. Het idee erachter is dat je in verschillende delen van een (meestal wat grotere) tuin afschermd van elkaar met bijvoorbeeld heggen of struiken. Zo heb je steeds maar zicht op een deel van de tuin, een tuinkamer. Die je dan naar believen verschillend kunt inrichten. Op kleur, op sfeer, op plantensoort, van alles is mogelijk. Ik denk dan vooral aan TUINkamer.

Tegenwoordig zie je ook een ander soort tuinkamers, zeg maar tuinKAMER. Dat is niet zozeer een stukje van de tuin afscheiden, maar een stukje van het huis naar buiten toe brengen. Een terras aan huis  is de meest directe overgang, en in plaats van kamerplanten in de vensterbank, kuipplanten op het terras. Helemaal mooi als je daar geurende planten neer zet.

Steeds meer zie je -in de wat meer trendy (tuin)tijdschriften voorbeelden van hele bankstellen, haarden en keukensets voor buiten. Of een bar of schuifwandjes of tuinposters. Van die posters op canvas bijvoorbeeld, die je het hele jaar door buiten kunt hangen. Je hebt ze in soorten en maten, je kunt zelf een persoonlijk en goedkoop tuindoek ontwerpen met eigen foto’s of er een uitzoeken van de website. De prijs van een tuinposter is vooral afhankelijk van het ophangsysteem. Op de langere termijn en afhankelijk van de ophangplek (veel direct zon/ UV) ga je waarschijnlijk ook verschillen in kleurechtheid zien.
Zelf heb ik nooit zo aan posters gedacht. Die lijken me vooral handig als je een lelijke schutting  (of gewoon hele grote) muur in de tuin hebt. Je moet een plek hebben om zo’n poster op te hangen. Een tuinposter in de tuin…. ik kijk liever naar de tuin zelf.

Ik heb persoonlijk meer met TUINkamers dan met tuinKAMERS. Nu heb ik toch een idee voor zo’n tuinposter: niet in de tuin maar van de tuin. En ik hang hem binnen, aan de muur in mijn werkkamer. As ik binnen zit, of het regent buiten, of het is winter, dan kan ik naar de tuin kijken. Toch een tuinkamer. Nu alleen nog een mooie tuinfoto uitzoeken. Inmiddels bijna 40000 (!) foto’s in ons digitale fotoarchief, waarvan de grote meerderheid tuinfoto’s… Genoeg om iets moois te vinden.

Bijvoorbeeld zo’n superzonnige nazomertuin
Of een fraaie helenium
Kleurige ratjetoe in de achteruin, rondom juni
Bijtjje en bloemetje (Rosa Veilchen Blau)
Of tuinbeeld, hoogzomer, vanaf het terras….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *