Hommelnest-mot

Al een paar weken hebben we regelmatig motjes in onze slaapkamer. Grijsbruine motjes. Zouden dit kleding motten zijn, dachten we. We hebben een hele kastenwand met kleding in de slaapkamer. Twee weken geleden heb ik alle kleren uit de kasten gehaald en gecontroleerd op eventuele mottenvraat. Niets gevonden. En de motten blijven verschijnen, ook al zetten we de gevangen motjes elke avond buiten.

De larven leven van het eten van was

Vandaag een exemplaar gevangen onder een glas en aan het determineren geslagen. Insectenboek erbij, en ipad. Zoeken op nachtvlinder, kledingmot (nee die ziet er heel anders uit), uiltje, snuitmot. Want onze mot heeft de lange teruggeslagen antennes van een nachtvlinder, maar ook een soort snuitje.

hommelmot1 b

hommelmot1

Eerst dachten we: het is de cacaomot, daar leek ie op, maar dat is onwaarschijnlijk gezien de plek waar hij zich verstopt, in cacaobonen, noten, zuidvruchten. Eddy bleef speuren en we zijn er uit! De hommelnestmot of hommelmot. De larven leven van het eten van was. Nee, niet vuile kleding, maar was zoals in een bijenraten of in een hommelnest! Nu snappen we ook waarom we de motten steeds in de slaapkamer vonden. Vorig jaar hadden we een hommelnest net aan de zijkant van de dakkapel van de slaapkamer…..

7 thoughts on “Hommelnest-mot”

 1. Dit is het 2e jaar dat ik in mijn keuken en huiskamer zulke moties heb. Ik heb inderdaad ooit een hommelnest in de muur aan de tuin kant gehad… of nog? Omdat ik 4 a 5 dagen de deur dicht had gehouden vanwege het weer en wateroverlast zag ik ze gelukkig niet meer. Maar vandaag, de deur open zijn er midden overdag 3 naar binnen gevlogen… zijn het dan wel hommel motten. Als ik dat zo lees vliegen ze overdag niet! Ik word er helemaal panisch van. Wat te doen?

 2. Hier hetzelfde probleem. In een paar dagen al circa 15 motten in de kamer. Dacht ook direct aan kledingmot maar in de kledingkast niets te vinden. Ramen en deuren goed dicht gehouden en toch weer 2 in de kamer. Foto gemaakt en zoeken op internet. Lang leve Wikipedia 😉 Zo ook op de snuitmot en de hommelnestmot uitgekomen. Vorige zomer inderdaad een hommelnest gehad onder de dakgoot.. dus 1+1 = hommelnestmot
  Hopelijk wordt het snel minder want ben geen fan van deze fladderende beessies.

  1. Hoe lang hadden jullie last van de motten? Wij hadden vorig jaar een nest en nu in april 2024 veel motten op de plaats waar de nest zat.we worden er gek van..wanneer stopt het

 3. Sinds een paar weken wordt ik er ook mee geconfronteerd in een kelder u het voorjaar er is niets te vinden, muren zijn al open geweest buiten nu afwachten wat ik er straks aan kan doen.

  1. Beste Ben
   Toen ik eenmaal wist dat het geen kledingmot was, vond ik het niet erg meer. Af en toe wat motjes gevangen en buitengezet, na een tijdje hield het op. Alle motjes uitgekomen. Dit jaar was er geen hommelnest op die plek, dus misschien ook geen hommelmotten meer het jaar erna….

 4. Mooie speurtocht om t raadsel op te lossen..ik had nog nooit gehoord van de hommelmot. Ik verbaas me af en toe over de ongelooflijke variatie die binnen een insectengroep aanwezig is maar eigenlijk onzichtbaar; heel automatisch nemen we aan dat een mot een kledingmot is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *