Castilleja

In de fotoserie van de buurman uit de Butchart Gardens/ Canada zaten ook foto’s van het meer wilde deel van de tuin. Het is aangelegd, prachtig natuurlijk. Eind juni, en de (oranjeorde) akelei staat nog in bloei. Deze kleur zie je in Nederland niet veel, en ook niet op dit tijdstip. Op de onderste foto, een prachtige plant. Ik denk een Castilleja, een plant uit de bremraapfamilie. Paintbrush, verfkwast, op zijn Engels. Er zijn er een heleboel, voornamelijk in Noord en Zuid Amerika. Mark Egger, heeft er een studie van gemaakt, en na zijn pensionering een mooie foto site op Flickr. Ik heb een mail gestuurd met de vraag of ie weet welke castilleja het is.

canada peol natuurlijk
Ruim 100 jaar geleden een kale kalkgroeve en kijk nu eens …
canada rode akelei
Een oranje rode akelei in bloei eind juni …
canada brown eyed susan gaillarda
Suzanne met de bruine ogen (Gaillarda, brown- eyed Susan)
canada rode bloem bergen
Castilleja, bremraapfamilie

1 thought on “Castilleja”

  1. Kreeg onderstaande mail van Mark Egger terug:
    Hi Tineke,

    Thanks for writing, and you came to the right place! This is Castilleja miniata var. miniata. It’s a common and widespread species in W. North America. It is the classic Scarlet Paintbrush. In Eurasia, Castilleja is found only in the boreal and arctic regions, where a few species are spread from the Bering Sea coast to the Ural Mts. But far more species occur in North America, especially in the western U. S. and mountains of Mexico. The genus also occurs in South America, primarily in the Andes Mountains. The Alpine Botanical Garden at Col du Lauratet in the Alps of SE France has two species growing in their cultivated collections.

    Best wishes,

    Mark

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *