Minder Beestjes?

In mei van dit jaar stonden er artikelen in de krant naar aanleiding van een wetenschappelijke publicatie in Science. In Duitse natuurgebieden rondom de Duitse plaats Krefeld is de insectenpopulatie in de afgelopen 25 jaar met 80% gedaald. Vorige week kwam dit opnieuw in het nieuws naar aanleiding van verder onderzoek. Niet alleen in Duitsland loopt de insectenstand sterk terug, ook in andere landen. Bijen, vlinders, krekels, steeds minder. Wat er precies aan de hand is is niet zeker. Wat wel zeker is: bestrijdingsmiddelen in de landbouw (neonicotinoiden) en hoge stikstofconcentraties uit de lucht en regen hebben sterk nadelige effecten.

In de natuurgebieden zou juist de grote stikstofhoeveelheid de grootste boosdoener kunnen zijn. Door de stikstof groeien de planten zo snel, dat ze vooral blad maken en geen bloemen. De rupsen en larven op de planten hebben dan misschien wel genoeg te eten, maar de vlinders en insecten verhongeren door een gebrek aan bloemen.

Help mee en zorg voor (wilde) bloemen in je tuin en wat rommelhoekjes. Winterklaar is lekker rommelig. Asters bloeien in de nazomer, mooi, en echte beestjeslokkers. Bijgaande vlinderfoto’s zijn van een zonnige septembermiddag, de 23ste.

 

van Tubergen

Bijna tegen de muur, onder het grote raam aan de voorkant van ons huis,  heb ik kleine rode tulpjes geplant. Tulipa praetens ‘van Tubergen’s variety’, heten ze. Ik heb ze neergezet tussen de cypreswolfsmelk. Kan mooi afsteken volgend voorjaar, de knalrode tulpjes tussen het geelgroen van de wolfsmelk. Meerder stengels en bloemen uit 1 bol, volgens diverse bronnen.

Ik ga er van uit dat het tulpje de naam heeft gekregen van de firma C.G. van Tubergen werd in 1868 opgericht door de gebroeders Cornelis en Marinus van Tubergen.

Cornelis Gerrit van Tubergen

Zij waren oorspronkelijk uit de tabakshandel in Amsterdam afkomstig en kochten samen met hun vader de hofstede ‘Zwanenburg’, waar ze een een bloembollen- en zaadhandel begonnen. De kwekerij organiseerde botanische zoektochten in Klein- en Centraal-Azië, met als doel zeldzame inheemse bol- en knolgewassen te vinden. De vondsten van de expedities werden op de kwekerij in Haarlem geteeld en gekruid. Zo ontstonden talloze nieuwe geslachten van fraaie bloemen. Vele bollen kwamen in Nederlandse tuinen, terecht, maar ook veel werd naar buitenland verhandeld, vooral Amerika en Engeland. Tegenwoordig zit van Tubergen in Heemstede.

Caramel

Nog moeilijke dan een wedstrijd waar je planten kunt raden vanaf foto’s lijkt het me om planten te raden door middel van hun geur. Aan de andere kant: als je ze ook kunt voelen en vastpakken, helpt dat misschien weer.

Pindakaas: clerodendron trichotomum
Chocola:  cosmos atrosanguinea
Caramel: Fazantenbes, leycestera formosa.

Bloem van fazantenbes, september
Fazantenbes-bes, oktober
Meerdere etages van bessen

We hebben op twee plekken in de tuin een fazantenbes staan, en dit jaar was een uitzonderlijk groeikrachtig jaar. De ene struik heeft grote groene stengels gemaakt van tegen de twee meter, de bloemen en later de bessen (zie foto 3) hangen hier in trossen van 5-6 ‘etages’.
Gister weer een (over)rijp besje geplukt, voorzichtig fijn geknepen, en snuffelen maar. Ja hoor, echt caramel.

Van origine groeit de fazantenbes als struikvegetatie in bossen en langs rivieren in de Himalaya, van Noord-Pakistan tot China. Sinds de 19e eeuw (ik kwam het jaartal 1824 tegen) wordt de fazantenbes ook in Europa gecultiveerd. Werd toen vooral in Engeland veel aangeplant.

Tuin apps: aankondiging van een serie

Als actief plantenweetjesverzamelaar en liefhebber van puzzels, besteed ik zeker in de winter als er weinig in de tuin te doen is, tijd aan het rondsnuffelen op internet. Op zoek naar leuke weetjes, verrassende feiten, mooie plaatjes en informatie. Met google, mooie websites als plantenvinder of flora van Nederland kom ik vaak een heel eind. In de komende maanden ben ik van plan een serie blogjes te schrijven over tuin-apps of planten apps, voor mobiel of computer.

De eerste drie heb ik al gedownload.

Wordt vervolgd.

Heb je zelf (goede) ervaringen met zo’n app, dan ben ik daarin zeker geinteresseerd.

Signalen van de herfst

De wintertijd nadert
Het waterschap roept op de sloot te ‘schonen’
De laatste Gardeners World van het jaar wordt aangekondigd
De herfst komt eraan

Als ik ’s avonds thuiskom floept het buitenlicht aan
De poezen liggen liever binnen
De buienradar meldt regen over 27 minuten
De herfst komt eraan

Het groen zakt weg uit de bladeren
De paddestoelen komen en ze gaan
Siergras staat nog fier overeind, de wolfsmelk niet
De herfst komt eraan

Raadplaatjeswedstrijd

Regelmatig laat ik als raadplaatje een foto van een plant uit de tuin zien met de vraag: welke plant is dit. Diana deed dat anders en maakte er een wedstrijd van met 15 foto’s. Moeilijk!!!

Het waren allemaal bloemen uit de moestuin; Diana is een zeer actief moestuinierder en vele jaren koop ik regelmatig zaadjes bij haar. Tomaten, pepers,  paprika 1 x zelfs aubergine. Terug naar de wedstrijd. Al die bloemetjes lijken op elkaar.

Foto 11 van de wedstrijd van Diana: moestuinbloemen raden

Er was er een, zie de foto, die ik maar niet kon vinden. Verschillende bevriende plantenliefhebbers gevraagd. Geen succes.
Uren, ja echt uren, op internet plaatjes zitten kijken. Wel leuk, maar niet de plant die er op lijkt gevonden.
Toen een aantal apps opgezocht, waar je een foto van een plant kan uploaden en dan kreeg je een aantal suggesties terug. Recensie komt in apart blogje. Het dichtst bij kwam: noorse esdoorn… Maar is het ook niet.

Heb niet gewonnen, had wel ook de ‘moeilijkste’ goed.

NB. Als je eerst zelf ook wilt puzzelen: kijk op deze link.
Als je de oplossing wilt: klik hier.

Klimopbijen

Half oktober bloeien er veel grassen, die zijn dan op hun mooist. ER valt niet te eten aan die graspluimen, als je een bij of insect bent. Hoe anders is dat met klimop, althans de ‘ volwassen’ vorm. De bolle bloemhoofdjes zijn een magneet voor de vliegende beestjes. Als de zon er dan nog op staat….

Het filmpje is van 15 oktober, met zijn uitzonderlijke hoge temperatuur voor de tijd van het jaar en volop zon.