Caramel

Nog moeilijke dan een wedstrijd waar je planten kunt raden vanaf foto’s lijkt het me om planten te raden door middel van hun geur. Aan de andere kant: als je ze ook kunt voelen en vastpakken, helpt dat misschien weer.

Pindakaas: clerodendron trichotomum
Chocola:  cosmos atrosanguinea
Caramel: Fazantenbes, leycestera formosa.

Bloem van fazantenbes, september
Fazantenbes-bes, oktober
Meerdere etages van bessen

We hebben op twee plekken in de tuin een fazantenbes staan, en dit jaar was een uitzonderlijk groeikrachtig jaar. De ene struik heeft grote groene stengels gemaakt van tegen de twee meter, de bloemen en later de bessen (zie foto 3) hangen hier in trossen van 5-6 ‘etages’.
Gister weer een (over)rijp besje geplukt, voorzichtig fijn geknepen, en snuffelen maar. Ja hoor, echt caramel.

Van origine groeit de fazantenbes als struikvegetatie in bossen en langs rivieren in de Himalaya, van Noord-Pakistan tot China. Sinds de 19e eeuw (ik kwam het jaartal 1824 tegen) wordt de fazantenbes ook in Europa gecultiveerd. Werd toen vooral in Engeland veel aangeplant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *