Een soort wrat

Kijk eens in die boom, zegt Annelies, daar zit een soort wrat. Weet jij wat het is?

Ik had de boom – een magnolia – al eerder gezien in de tuin van Annelies. Toen prachtig in bloei. Nu is het oktober, de boom staat nog volop in blad. De knoppen voor volgend jaar zijn in de maak, ongeveer 2,5 centimeter groot. En dan dus de ‘wrat’. Toen ik aan kwam lopen dacht ik eerst dat het een gal, een vergroeisel van tak of stengel, was. Maar van dichtbij was het helder: een wonderlijk gevormde zaaddoos. Een handjevol zat er in deze boom. Elk weer een beetje anders gevormd. Als je ze nog iets langer laat hangen, dan gaan de zaaddozen open en komen de zaden – rode besachtige zaden van bijna een centimeter groot –  te voorschijn.

De magnolia van Annelies, met beginnende herfstkleur
Bijna 15 centimeter lange magnolia vreugd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *