De Elzenhof

Afgelopen dinsdagavond weer eens naar een lezing van de tuinclub gegaan. Presentatie van Els van Kooten, eigenaar van de kwekerij  in Roswinkel, vlak bij Emmen. Wat betreft opbouw van de presentatie en het verhaal zelf… niet  de beste die ik gehoord heb. Na een korte inleiding over het beginnen van de kwekerij, volgde een lange serie dia’s van planten. En dan weer heesters. En een serie rozen. We hadden een uitdraai met de plantennamen gekregen dus wisten welke plant wanneer kwam.
De presentatie was in powerpoint, op een antieke PC en dat lukte eerst niet met de beamer. Ernst to the rescue! Met zijn eigen labtop, kopieerde hij de plaatjes van de presentatie in een nieuw bestand en kreeg alles aan de praat. Wat betreft plaatjes werd er niet heel veel beter van, het leek er op dat het overwegend foto’s van foto’s of foto’s van dia’s of foto’s van beeldschermen waren. Merendeel net niet scherp.
Was het dan een verloren avond? Nee, zeker niet. Weer een beetje bijgepraat met Wim, die naast me zat. Els was duidelijk een plantenliefhebster en vertelde heel authentiek. En in dit tuinarme seizoen, en herhaalde koudegolf, is alles wat een beetje naar tuin, planten, lente, zomer riekt welkom.

  • Els kweekt veel planten in 2 liter potten (17 cm doorsnee), vaak met pot en al in de volle grond, de planten doorwortelen beter en ze hoeft veel minder water te geven.
  • Geranium Rosanne vind ze mooie doorbloeier. Ook al wordt ie groot, moeilijk te delen, heeft gekke penwortel. Vermeerderen mag niet eigenlijk, kwekersrecht.
  • In augustus organiseert Els een Dahlia weekend, in 5 liter potten. En hoe ze ze overwintert? Op advies van boeren uit de omgeving bouwde ze een aardappel kelder: 6 x 2 meter, 1 meter de grond in, 1 meter boven de grond uit. Stenen en deur via marktplaats. De uitgegraven grond over de kelder heen, is nu grote grasbult.
  • Zonnehoed raken veel mensen snel kwijt. Bij Els staan ze al jaren. Advies: zonnehoed wil ook zon op de voet. Wil dus geen concurrentie, niet ‘gezellig’ ingebouwd staan door andere planten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *