Halmen

De bossen siergras in de tuin hebben voor een mooi wintersilhouet gezorgd in de tuin. De pluimen verliezen steeds meer van hun zaadjes, het lintvormige blad valt af en ligt als een strogeel tapijt rondom de grote pollen miscanthus sinensis. De halmen staan nog stevig overeind. Langzaam aan wordt het tijd de halmen weg te halen en het tapijt op te harken. Nu het droog weer is zijn de halmen zo droog dat ze af te breken zijn, vlak boven de grond. Steeds een bosje tegelijk. Dat is een stuk makkelijker dan ze stuk voor stuk met een tuinschaar door te knippen. Binnen in de bossen komen de eerste groene sprieten al weer omhoog.

Voor de afwisseling doe ik steeds maar 1 grote pol op een tuindag. Ik begin altijd met de zijborder (87), want daar komen heel veel krokussen op. Die kun je mooier bewonderen als ze tegen donkere grond afsteken, dan als ze half onder de grasbladeren zijn verstopt.

Wel altijd weer de vraag, wat doe ik met de halmen. Inmiddels bijna 1 kuub. Weegt niks, maar wel veel ruimte. Te groot en te droog om (zo) te composteren. Voorlopig liggen ze even los bovenop een van de composthopen.

2 thoughts on “Halmen”

  1. Hallo Tineke,
    je bent al weer lekker aan het snoeien zie ik! Onze grassen staan (nog) rechtop, door een griepje ben ik nog niet aan snoeien toegekomen. Ik heb er veel, dus ook heel veel droge halmen. Vorig jaar hebben we die voor het eerst in de verhakselaar versnipperd- gaan we dit jaar weer doen. Voor paadjes en om de grond wat lichter te krijgen, het werkt goed!
    Succes!

    1. Hoi Lilian
      Beterschap! En het idee van de halmen… ik zou denken dat de kleine stukjes de hakselaar ‘verstoppen’. Maar blijkbaar gaat het goed. We hebben zelf geen hakselaar, ik zal eens bij de buren vragen šŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *