De Witte Wolk

Tijdens onze wandeling van Slochteren naar Scheemda kwamen we lang de tuin van de Witte Wolk. Aan de rand van Nieuw Scheemda, op de grens met buurdorpje ’t Waar.
Een uitnodigend bordje Open Tuin (alle dagen van ’t jaar) nodigde ons naar binnen. Rondje door de tuin: een oaar borders vlak rondom het huis, naar achter toe bosachtiger. Met een labyrinth aan houtsnipperpaadjes. Kleur volop, in dit seizoen van de vele tulpen, knalrood. Deze kleur vonden we ook terug in hekjes, bankjes en tuinstoelen her en der. Mooi afstekend tegen het frisse lentegroen.
Mooie tuin om nog eens te gaan kijken, misschien met Groei& Bloei of WildePlantenKring excursie.

Ode aan Ramses
Leuk effect, spiegel tegen de muur
Eilandborder en keramische varkens
Knalrood; en lastig mooi op de foto te krijgen.
Hadden we bij onze speurtocht naar de stempel [ vogelhuisje onder de grote es bij de ronde mutser] het stempelkastje gevonden…. zit de stempel er niet in.

Stoere Vent

Hopping in the rain

Donderdag 24 april  was een warme, zonnige dag ruim boven de 20, bijna 25 graden. Tegen 19:00 was ik thuis. Net op tijd, want een paar minuten later barstte een onweersbui los. Eddy had gekookt en we zaten te eten op het overdekte terras. De  grote druppels ploften op de grond en het vijveroppervlak.

De tuin begon te bewegen. De eerste flinke bui is het signaal voor de bruine kikkers, die na de paringstijd nog in de vijver waren blijven rondhangen: vertrektijd!
Overal hopten de kikkers rond, over het grasveld, over het pad voor het terras, sommige over het terras. Minstens 10 konden we zien vanaf de plek waar we zaten te eten. Sommige mannetjes nog met de lichtblauwe kin/borst die hoort bij de paringskleed.

Dat is nog eens een dikkerd!
En deze bleven met zijn drieen nog een beetje in de kleine vijver hangen. Bijzonder, drie verschillende kleuren.

Tuinkamer

Ik weet niet wie als eerste met de term tuinkamer kwam, of ‘garden room’ in het Engels. Het idee erachter is dat je in verschillende delen van een (meestal wat grotere) tuin afschermd van elkaar met bijvoorbeeld heggen of struiken. Zo heb je steeds maar zicht op een deel van de tuin, een tuinkamer. Die je dan naar believen verschillend kunt inrichten. Op kleur, op sfeer, op plantensoort, van alles is mogelijk. Ik denk dan vooral aan TUINkamer.

Tegenwoordig zie je ook een ander soort tuinkamers, zeg maar tuinKAMER. Dat is niet zozeer een stukje van de tuin afscheiden, maar een stukje van het huis naar buiten toe brengen. Een terras aan huis  is de meest directe overgang, en in plaats van kamerplanten in de vensterbank, kuipplanten op het terras. Helemaal mooi als je daar geurende planten neer zet.

Steeds meer zie je -in de wat meer trendy (tuin)tijdschriften voorbeelden van hele bankstellen, haarden en keukensets voor buiten. Of een bar of schuifwandjes of tuinposters. Van die posters op canvas bijvoorbeeld, die je het hele jaar door buiten kunt hangen. Je hebt ze in soorten en maten, je kunt zelf een persoonlijk en goedkoop tuindoek ontwerpen met eigen foto’s of er een uitzoeken van de website. De prijs van een tuinposter is vooral afhankelijk van het ophangsysteem. Op de langere termijn en afhankelijk van de ophangplek (veel direct zon/ UV) ga je waarschijnlijk ook verschillen in kleurechtheid zien.
Zelf heb ik nooit zo aan posters gedacht. Die lijken me vooral handig als je een lelijke schutting  (of gewoon hele grote) muur in de tuin hebt. Je moet een plek hebben om zo’n poster op te hangen. Een tuinposter in de tuin…. ik kijk liever naar de tuin zelf.

Ik heb persoonlijk meer met TUINkamers dan met tuinKAMERS. Nu heb ik toch een idee voor zo’n tuinposter: niet in de tuin maar van de tuin. En ik hang hem binnen, aan de muur in mijn werkkamer. As ik binnen zit, of het regent buiten, of het is winter, dan kan ik naar de tuin kijken. Toch een tuinkamer. Nu alleen nog een mooie tuinfoto uitzoeken. Inmiddels bijna 40000 (!) foto’s in ons digitale fotoarchief, waarvan de grote meerderheid tuinfoto’s… Genoeg om iets moois te vinden.

Bijvoorbeeld zo’n superzonnige nazomertuin
Of een fraaie helenium
Kleurige ratjetoe in de achteruin, rondom juni
Bijtjje en bloemetje (Rosa Veilchen Blau)
Of tuinbeeld, hoogzomer, vanaf het terras….

Hondstand

Hondstand, vanwege de eigenaardig gevormde knol

Niet te geloven hoe snel alles afgelopen week gegroeid is. Van vroege lente is het nu volop lente. Waar vorige week de hondstand nog bloeide, en we de buren door de beukenhaag heen konden zien, is de haag nu helemaal uitgelopen en bijna ondoorzichtig. De hondstand is uitgebloeid. Een nieuwe lichting kleur in de gele en oranje azalea’s en een heleboel boshyacinten.

2e paasdag

Het was de warmste tweede paasdag ooit.
Het is 22 april.

24,8 ipv 24,7 in De Bilt.
Dat klopt niet, zegt Eddy. HIj zoekt het even op.
De warmste 22 april was ruim 27 graden.
In 1996 was dat.

Hij leest het bericht nog even na.
Ah, warmste 2e paasdag (en dit jaar toevalig op 22 april),
maar er staat niet dat het de warmste 22 april ooit was…
Snappie?

Brunch: Arie in Haren

Anyhow, erg mooi weer, het hele paasweekend. De hele familie uit Houten, Odijk en Bunnik was hier op bezoek. Gezellige bende. Op 1e paasdag voor brunch, overgaand on avondeten. Een deel bleef een nachtje, en kwam op het ontbijt. Met het nooie weer hebben we genoten van tuinm terras en serre. Ligstoelen op grasveld, ballende neven, schaduwplekjes en zon, naar keuze.

Ook weer broer en zus elk een krat met plantjes meegegeven, altijd leuk.

En vanmiddag, na de laatste gasten te hebben uitgezwaaid, een restjeslunch. Een gekookt eitje, een stukje bananenbrood, een paar aardbeien, bakje vanillekwark.
Rondje rond Paterswoldse meer gewandeld (druk!, veel wandeleaars, fietsers, zonnebaders) en eind van de middag nog even op de ligstoelen op het grasveld.
Met zijwaarts kijkend, uitzicht op deze ‘muurbloempjes’.  Nu blogjes schrijven in de serre. Mooie afsluiting van het weekend.

Steenbreek, tegen een muurtje

Mannen in witte pakken

Wat doen ze daar in het bos?

Dag voor Pasen in de Hortus Haren.
Prachtig weer, veel bezoekers.
Er lopen al een tijdje reeen door de Hortus en ook deze keer zagen we ze. Eerst 1 en later, aan de achterkant van de rotstuin twee.
De zee van kievitsbloemen in de Laarmantuin was al een beetje over het hoogtepunt heen. Zo ook de lichtgele slanke sleutelbloemen.
Maar er zit nog genoeg aan te komen.
De Chinese tuin is prachtig in het voorjaar, veel bleoiende struiken en bomen.  Fraai uitlopende (Japanse) esdoorns. Feestje om er weer even door heen te wandelen.

Imkercursus bij de bijenstal in Hortus Haren

Zoef

Kijk goed midden op de foto. Zie je Zoef?

Kennen jullie Zoef de Haas nog?
Van de fabeltjeskrant. Zoef had altijd haast, rende heen en weer, zoef, zoef heen, zoef zoef en weg was ie weer. Zo’n snel beestje hadden wij afgelopen week ook in de tuin. Een veldspitsmuis, we noemen hem Zoef. Veel muizen en spitsmuizen zijn ’s nachts actief, maar de veldspitsmuis staat er om bekend dat ie ook overdag actief kan zijn. BIj ons in de tuin dus. IK zag hem langs schieten, en kon hem toen een tijdje volgen, deels met het oog, direct of door het bewegen van de plantjes waar hij onderdoor liep. Deels met het oor, geritsel van de blaadjes, en piep, als ie een leeg stuk overstak.

Ik had hem al een paar meter gevolgd, toen ie richting tuinpad liep, mooie kans om hem op de foto te zetten als ie zou oversteken.

Zoeff, in een flits voorbij.
Als je op de foto kijkt zie je duidelijk dat het een veldspitsmuis is. Toch?