Droogte

Komende week wordt weer wat regen verwacht. Fijn voor de tuin. Want wat is het droog. Vooral het achterdeel van de tuin waar veel bomen zijn. Een aantal planten in dat achterdeel heeft het erg moeilijk: een groep persicaria amplexicaulis ligt slap over de grond, terwijl de planten meer ion de zon weliswaar wat gelig blad beginnen te krijgen, maar de planten staan wel overeind. Die hebben een paar weken geleden geprofiteerd van de regen toen, terwijl de groep in de regenschaduw van de bomen vrijwel geen drup heeft gehad. Het gras hoeft al weken nauwelijks gemaaid te worden, niet veel groei, maar ook niet helmaal dor. Enkele varens zijn al; in vervroegde winterrust, terwijl andere er nog behoorlijk groen bijstaan. De witte en de rode hortensia vlak bij het terras heb ik een aantal keren water gegeven, maar dat heeft de witte niet erg geholpen. Een paar weken gelden was ruim de helft van de witte bloemhoofden knisperdroog, wel wit. Na een forse regenbui waren ze ‘overnight’ bruin.

Ook de crocosmia’s op de meeste plekken in de tuin zijn helemaal verdroogd. Hier op de foto van twee weken geleden (rechts) nog een beetje groen; nu helemaal dor. En vandaag zag ik dat delen van de beukenhaag al beginnen te verdrogen. Nu al!

Vorige week, bij een wandeling op de Drentsche hei bij Elp kwamen we een grondwaternivo meter tegen: het peil stond ver in het rood, 1,75 meter onder normaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *