Emily McKenzie

Voorouders

Crocosmia x crocosmiiflora ‘Emily McKenzie‘ is een stevig groeiende plant met vertakkende stengels met grote warm-oranje bloemen met een tintje rood in het hart. Het is niet duidelijk wat precies de voorouders van de plant zijn: sommigen zeggen dat het een spontane mutatie van een oudere hybride ‘ Comet’ is (synoniem voor ‘Malahide Castle’ , naar de Malahide kasteel tuin in Dublin). COmet was een kruising van C. aurea met C. masoniorum. Ook zou ‘Emily Mckenzie’ eigenschappen van C. pottsii kunnen hebben, zoals de meeste recente Crocosmia- hybriden. Aldus deze website van Ballyrobert garden in Noord Ierland. Mooie plaatjes ook.
Emily

Maar wie was Emily McKenzie? Daar is niet zo heel veel over te vinden. Crocosmia ‘Emily McKenzie’ was een van de crocosmia-hybriden die Ken McKenzie produceerde. Ken woonde in Wylam 15 km ten westen van Newcastle upon Tyne en noemde deze hydride naar zijn vrouw Emily.

In de tuin

 • Plaats: Halfschaduw (voorkeur) of volle zon
 • Grond: alle soorten, goede drainage
 • Bloei: Juli – september
 • Winterhard: beperkt  – -5° tot -10 °C (geef ‘swinter dikke mulchlaag van blad )–> of binnenhalen
 • Groeiwijze: vormt pol
 • Blad: sterft af in winter
 • Hoogte: 50 – 75 cm
 • Breedte: 30 – 60 cm
 • Plant type: Vaste plant, knol
 • Kleur: groen, geel, oranje, rood
 • Vriendjes met: Ilex (hulst), grassen (zoals Stipa), lavendel, herfstanemoon, rudbeckia, agapanthus en aster. Mooi vooraan een border

Twijfel

Wel of niet binnenhalen van de winter? Voor de zekerheid ga ik het maar wel doen. En als de pol over een paar jaar steeds groter wordt dan laat ik gewoon een stuk buiten staan, op een goed gedraineerde plek. Nu eerst nog even genieten van de pot met de bloeiende plant die ik voor nu in een gat in de border heb gezet.

1 thought on “Emily McKenzie”

 1. Hoi Tineke,
  De Crocosmia in het voorjaar geplant is hij prima winterhard. Als je hem nu nog gaat planten is hij nog niet zo gesetteld en daardoor minder winterhard.
  Maar hij is prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *