Terrasrandplantjes

Ons terras is iets verhoogd en bestaat uit grote gestippelde lichte tegels met er omheen van die lange smalle betonnen opsluitbanden om te voorkomen dat er grote kieren tussen de tegels komen. Aan de zijkanten van het terras dan een rij stoeptegels en een stoeptegelpaadje een cm of 5 lager dan het terras.

Feeëriek herfstlicht langs het terras

En natuurlijk ontstaan er in de loop deer tijd toch kieren tussen de opsluitenband, terrastegels en stoeptegels. De eerste jaren hebben we keurig alle grasjes en aanwaaiplantjes uitgetrokken. Nu doen we dat alleen bij planten die op het terras zelf groeien, aan het begin van het seizoen. En de plantjes aan de rand? Laten we nu overwegend staan. In de loop der jaren is er zo een fraaie randbeplanting ontstaan van terrasrandplantjes. Alles aangewaaid op 1 na: ik probeer al een tijdje de fijnstraal, erigeron karvinskianus, rondom het terras in bloei te krijgen, en heb wat zaad in de kiertjes gestrooid. Dit jaar het eerste bloeiende plantje en een paar van de zaailingen lijken van de lage fijnstraal te zijn: voor volgend jaar. Eerder in het jaar hadden we wekenlang de knalpaarsbloeiende bloemen van de geranium Ann Folkard die verder op in de tuin staat (galerij foto- nr1) en de subtieler paasrbloeiende lange hoge akkerklokjes. Het hele seizoen, en ook nu nog half september, bloeien de hoge madeliefjes-achtige bloemen van de 60-7- cm hoge zomerfijnstraal (grote foto).

Gister een hele serie foto’s gemaakt van de westrand van het terras, ongeveer 3 meter lang. Heb de plantjes nog niet allemaal gedetermineerd, het zijn er wel veel. 15-20 verschillende schat ik in. Het helpt natuurlijk wel als je ze ook ziet bloeien, en als je weet wat er zoal aan planten in de rest van de tuin staat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *