Quintusbos excursie

Midden in de winter gaan we op excursie in het Quintusbos. De winter is een moeilijke tijd voor planten en bomen. Ze hebben elk hun eigen, vaak ingenieuze strategie ontwikkeld om deze tijd te doorstaan. We gaan onderzoeken hoe ze dit doen.

Het Quintusbos is een oud parkbos bij de monumentale buitenplaats Huis te Glimmen. De oude beuken en eiken geven het bos een prachtig aanzien, met vreemd kronkelende bomen en wortels. Vooral het overal aanwezige dode hout zorgt voor een grote biodiversiteit.

Bovenstaande tekst was de aankondiging van de excursie waar we afgelopen zaterdag aan meededen. Middan in de winter ‘op papier’, niet wat betreft temperatuur. Ruim 13 graden, droog en behoorlijk wat zon.

De middag ervoor was ik bij Ernst voor een vergadering rond het jaarprogramma van de Wilde Planten Tuinen werkgroep van IVN. Ik vertelde dat ik zaterdag met de IVN excursie mee zou gaan. “Ik ook“, zei ie, “ik ben de gids“. Ernst is een wandelende kennisbank, die heel veel weet van planten, beestjes, bomen, insecten. En passant leerden we ook nog een en andere over het waterbedrijf waar hij ooit werkte, over gele stippen op de bomen, over bosvarkens (de mens die rommel achterlaat), over kerosinevinken en uiteraard over knoppen , bladval en andere trucks van bomen om de winter door te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *