Gele bloempjes

Overal zie je nu de toverhazelaars bloeien. Knal geel, maar toch niet altijd meteen opvallend. Dat komt doordat de bloempjes hele smalle gele lintvormige blaadjes hebben die aan het nog kale hout groeien. Als je er een in de tuin hebt staan, of je komt er een tegen tijdens een wandelingetje, ruik dan vooral even aan de bloemen. Er zijn verschillende varieteiten die heerlijk zoet geuren. Best bijzonder in deze tijd van het jaar.

Hamamelis, ook bekend als de toverhazelaar is een breed uitgroeiende struik of klein boompje. Een mooie struik/boom, die geschikt is voor (kleinere) tuinen. Wel zaak om hem ook daar genoeg ruimte te geven, zodat de heester zijn mooie vaasvorm kan krijgen. Naast de vroege bloei en geur, is een ander mooi kenmerk de spectaculaire herfstverkleuring van sommige cultivars.

De toverhazelaar, houdt het liefst van vochtige – maar geen natte -, goed doorlatende lichtzure gronden. Heel geschikt voor in borders of het gazon van (kleinere) tuinen.  Staat het liefst in de zon, maar mag zomers niet te droog worden. Halfschaduw kan ook.
Geef de struik wel ruimte om te groeien, alleen zo kan hij zijn volle en karakteristieke vaasvorm verkrijgen. De struik groeit vooral in de breedte en ontwikkeld veel horizontale takken.

Jaren geleden hebben we een klein exemplaar in de voortuin gehad, maar die heeft de natte grond in de winter niet overleefd. Misschien nog eens proberen met veel grit door de grond heen voor de drainage?

Bol hoofd

Je kunt een tuinbeeld op een sokkel zetten, maar sommige lenem zich ook prima voor een natuurlijke standplaats. Zoals dit bolle hoofd in vork van een oud boompje. Dit kunstwerk staat bij Eef in de tuin. Zo’n 10 jaar geleden had ze het bolle beeld aan haar zus kado gedaan. Mooi symbolisch, twee gezichten, verschillend, maar toch bij elkaar horend. Daar heeft het veel jaren gestaan. Na overlijden van haar zus, naam Eef het beeld weer mee. En het staat nu in de achtertuin.

Puzzel

Een ijskoud zweeds meer,
lichte nevel over het water.
Weerspiegeling in
windstil water.

Of niet?
Dit is het Paterswoldse meer, op 20 december.
Lunchwandeling, vanuit huis, met boterhammetje in de hand.
Een van onze 1-uurs- ommetjes.

Mooi plaatje.
Misschien wel om een legpuzzel van te laten maken.
Welke zal ik dan kiezen.

Humor op straat

Soms ben je er al vaak langsgelopen, voordat je het ziet.
Soms loop je net een ander (achteraf)straatje, en zie je het voor het eerst.
Soms is het net nieuw en valt het je meteen op.
Soms is het van tijdelijke aard.
Soms is het in een etalage.

Een paar voorbeelden van straat-kunst, street art, of gewoon geinig.
Recent gefotografeerd tijdens onze dagelijkse ommetjes.
Om met een glimlach, grijns of schaterlach weer verder te wandelen.

Deze kant op, zei je?

En wat denk je van deze, ziet er wat bizar uit. Alsof ie op de veerpont aan het wachten is. Maar er is helemaal geen pont op het Paterswoldse meer. Of door de Tom Tom naar een verkeerde plek is gestuurd. NB. links van de foto staat een bankje waar een man met hoedje zat en uitkeek over het meer.

Voorbeeld van een erg leuke, van tijdelijke aard: hier. Misschien binnenkort weer?

Foto zoekt verhaal

Welk verhaaltje past bij deze foto? Voor de verschillende blogjes ga ik meestal uit van een foto die ik die week gemaakt heb. Ik kijk het weekend, rond, met telefoon-als-camera in de buurt naar mogelijke onderwerpen. 5 onderwerpen/ week, dus meestal 5 foto’s (minimaal). En dan op zondag middag de ‘oogst; van foto’s bekijken en daar bijpassende verhaaltjes bij maken.

Deze keer even niet.
Eens kijken wie kan raden welk verhaaltje ik bij deze foto wil gaan schrijven.
Vandaag gemaakt tijdens Harense wandeling eind van de ochtend.

Schelpen zoeken langs de snelweg?

Bij schelpen vinden denk je vooral aan het strand. Aan zee en zand en strand. Er zijn ook allerlei zoetwaterschelpen. Die kun je ook op verschillende plekken vinden in het binnenland. In onze vijver zitten de allerkleinste mini schelpjes die je je maar voor kunt stellen. 2-5 mm groot, maar duidelijk een tweekleppige. Eerder deze week, bij het verwijderen van ingewaaid blad uit de vijver kwam ik er verschillende tegen.

De schelpen kunnen ook een stuk groter worden. Zoals deze zoetwatermossels die bij het baggeren van de sloot parallel aan de A28 op het land zijn terecht gekomen. Wat een joekels. Als onze vijver een keer echt leeg gebaggerd zou woorden zitten er misschien ook wel grote mossels in de vijver. De mossels kunnen meer dan 10 jaar worden en de vijver is al ruim 20 jaar oud.

Ik denk dat het vijvermossels zijn. Vijvermossels, maar ook andere zoetwatersoorten als de zwanenmossel, komen op uitgebreide schal in Nederland voor. Ze worden gegeten door o.a ratten, die er dol op zijn. En ook grote vogels als reigers lusten wel een mosseltje. De mossels zijn zeer gevoelig voor waterverontreiniging en zijn daarmee een signaalsoort om vervuiling van water vroeg te constateren. Net als de dode kanarie in een kolenmijn waarschuwt, geeft de dode mossel in een slootje aan dat het water niet OK is. Sneu voor mossel en kanarie.
Overigens kan er ook op natuurlijke wijze een enorme mosselsterfte optreden: bij een hele koude winter.

Pomologia

In een katern van de NRC uit oktober – die nog ‘op een stapeltje lag’- las ik in de rubriek ‘Parkzicht’ van Wim Pijbes een artikel over landgoed Pábema. Nooit van gehoord, terwijl het hier niet ver vandaan ligt, in Zuidhorn.

In de helemaal in oude staat herstelde boerderij is ook overnachtingsmogelijkheid. Ziet er wel mooi uit, maar het gekke is dat je bijna nooit ergens gaat overnachten als het dicht bij je eigen huis is. Denk je eens in. Op een zomeravond, met een glaasje wijn op het terras, uitkijkend over de oude boomgaard. Of beter nieuwe boomgaard vol met oude appel- en perenrassen. Wim en Annie-Evie, de huidige bewoners planten deze boomgaard aan met alleen historische rassen die beschreven zijn in het boekwerk Pomologia (1766) van Johann Hermann Knoop.

Opvallend is de in driehoeken gesnoeiede heg, waar er -volgens de website- nog maar 1 in de wereld bestaat. Er staat bij ‘naar historisch voorbeeld’, maar niet welk historisch voorbeeld dat dan is.

@ Allen: kerstvakantie tip: speuren in de tuinhistorie naar meer driehoekige heggen.

Foto van website ‘het tuinpad op’.

Landgoed Marienburg

Het landgoed is onder andere bewoond geweest door Maria Louisa van Hessen-Kassel, weduwe van stadhouder Johan Willem Friso. In een periode van ongeveer 10 jaar vanaf 1721 kocht Maria Louise verschillende stukken land iets ten zuiden van Leeuwarden. Om eenheid te brengen in het tuinencomplex met diverse gebouwen huurde ze rond 1731 Johann Hermann Knoop in om als hovenier dienst te doen. Maria Louise – zelf afkomstig uit Kassel – kende Knoop al als de zoon van de tuinman van haar vader.

@ Jitske: Een mooie tuin tip voor zomer 2022!

Appels met peren vergelijken

De van oorsprong Duitse hovenier Johann Hermann Knoop (1700 (of 1706)-1769) deed als eerste systematisch onderzoek naar verschillende appel- en perenrassen en ook naar andere vrucht- en plantensoorten. Vanaf het midden van de 18de eeuw publiceerde hij daar allerlei wetenschappelijke boeken over. Die publicatiedrift was min of meer uit financiële nood geboren: volgens de overlevering werd Knoop namelijk rond 1749 vanwege drankmisbruik ontslagen als tuinman van het Friese landgoed Mariënburg …

Bladhoop

Op de hoek van de straat is het grasveldje met de ‘gemeentebladeren’ . Afgelopen vrijdag kwam een grote stofzuiger de bladerhoop weg halen. De hoop had er al een tijdje gelegen, gezien de gele kleur van het onderliggende gras. Zaterdagochtend lag er al weer een klein hoopje. En net links van de boom zie je ook dat iemand daar een partij valappelen ligt. Die had ook iemand over in de tuin….

En het gaat door met blaadjes. Zondag ochtend zie het er zo uit.