Camino Groningen – 2e keer

Het was op een wat mistige, koude november ochtend, vlak bij het kerkje van Middelbert…
… een opstootje: een ridder te paard en een bedelaar.
Een hond stond te kijken… of was het een hond?
Het was Sint Martinus, die aan wandelaars een stukje van zijn mantel uitdeelde. En drie gidsen van het Pronkjewailpad, die de wandelaars de laatste etappe zouden gidsen…. op weg naar de Martinikerk in Groningen
Door het stille Groningse land…. langs het Bevrijdingsbos. Het was een ‘barre tocht en zelfs drie gidsen konden niet voorkomen dat de wandelaars een stuk de verkeerde kant op werden geleid….
… maar alles kwam goed. Op het Martinikerkhof werden de wandelaars opgewacht door (alweer) Sint Martinus, hier begeleidt door Paul. Ze werden als helden binnengehaald…
…. en kregen in de Martinikerk warme woorden van welkom en een halve medaille.
De tocht van 250 km (Noord) of 350 km (zuid) was volbracht. Er werd afgesloten met het Gronings volkslied.
… we mogen ons nou echte ‘Grunnegers’ noemen, en sloten in stijl af met een eierbal en mollebonen.

Vorig jaar liepen we de Noordroute van het Pronkjewailpad, dit jaar de zuidroute. In 2020 moeten we een andere route verzinnen, en in 2021 kunnen we weer los. Dan is de Oostroute gereed!

Weer de Hortus

Droog dit weekend, en vooral zaterdag uitzonderlijk warm. Mooi voor een korte wandeling. Naar de Hortus in Haren, op loopafstand van ons huis. Eddy was er twee weken geleden ook al geweest, onder andere om naar herfstkleuren te kijken, en ook naar paddestoelen.

Wat is het een mooi goed paddestoelen jaar dit jaar. En opdat elke individuele paddestoel maar een paar dagen mooi is, doe je er goed aan om zo van half oktober tot half november heel goed rond te kijken. Ook al loop je elke dag of week hetzelfde rondje. Gister stonden in de hortus de bordjes met namen van de paddestoelen weer op verschillende plekken in de grond geprikt in de Laarmantuin en het arboretum. Waarschijnlijk begin van de week (het was herfstvakantie) neergezet. Op veel plekken waren de genoemde paddestoelen al weer weer, of ingezakt tot een bruin of zwart hoopje. Toch waren die bordjes handig, om in de buurt ervan extra goed rond te kijken.

Op zoek naar onze favorieten, de aardsterren. En jaaaa, we hebben ze weer gevonden. De gewinperde aardster en de gekraagde aardster. Als je heel voorzichtig het balletje van de aardster aanraakt voel je een heel dun velletje. Als je dan zachtjes het velletje een beetje induwt komt er een pufje met sporen uit het gaatje.

Gewimperde aardster
Gekraagde aardster
En daar ie ie weer: de (bijna) jaarlijkse foto van de rotstuin met de fraaie rode esdoorn
In de hortensiatuin
Deze eikenbladhortensia is knalrood; wij hebben er een in de tuin die veel meer in de schaduw staat, en meer donkergroen met hinten van rood is.

Quintusbos

Mooi om out hout in het bos te laten liggen. Een etalage voor paddestoelen. Hier witte, bijna gelatineachtige paddestoelen.
Hier ook die ‘wittige gelatine zwam’ en iets meer oranjebruin.
Bijna zo groot als een krukje….
‘Dinnerplate size’ zouden de Engelsen zeggen.

Zo maar een oktoberwandeling in het Quintusbos in Glimmen.

Plantenruil oktober 2019

Select gezelschap deze keer, bij de plantenruil van voorheen de Wilde Planten Tuinkring Hare, nu een IVN afdeling. Bij gastheer en gastvrouw Henk en Eileen in de achtertuin, boven op de hondsrug. De echte diehards, die komen, weer of geen weer. Het leek geen weer te worden, maar uiteindelijk hielden we het op paar drupjes gewoon droog.

Heen in de fietskar en door anderen mee genomen: iris sibirica, oranje crocosmia, zak rode sieraardbeienplantjes, witte spoorbloem, deel van appelmunt, deel moerasspirea, 2 vd 3 carex buchanii, molinia, en vele tientallen wortelstokjes van blauwe bosanemoon. Er was geen interesse voor biggenkuid, mee teruggenomen voor op composthoop.

Geruild/nieuw: paar kweeperen van Willie paar saxyfraga xxx en heelblaadjes van Ernst. En buiten de ruil, paar flinke kluiten van Eef.

Heenweg
Op bezoek bij Henk en Eileen
Tuinbeeld
Van plek bij catalpa naar het verhoogde terras, naar het oosten kijkend.
Van verhoogd terras naar het westen kijkend

Voedselbos op straat

Op steeds meer plaatsen worden voedselbossen aangelegd, waar steeds veel valt te oogsten van bomen en struiken. Maar ook in eigen tuin, of gewoon aan de straatkant kun je in dit seizoen het nodige verzamelen. Laast al hazelnoten (op het fietspad op weg naar de fysiotherapeut), valappels (van de buurman, in mandje bij de weg gezet), en deze week tamme kastanjes. Op het hoekje van onze straat staat een tamme kastanje, waar ik onderdoor loop op weg naar de winkels. Afgelopen week bezaaid met stekelige bolsters, die in de regen zacht werden. Tussen de stekels in, keurig beschemd, 1 2 3 of zelfs 4 kastanjes. Bij een kleine ochtendwandeling op een thuiswerkdag deze week, een ommetje gemaakt langs de kastanje boom. Met uitpuilende jaszak weer thuis.

Tamme kastanjes hebben dezelfde mooie kleur als de wilde kastanje/ de paardenkastanje. Ze zitten alleen met meer dan 1 (meestal) in de bolster en hebben een klein puntje bovenaan. En…. je kunt ze eten. Ik denk dat ik kastanjebrood ga maken.

Whatsapp

13:09 Hoi Jitske, heb een kluit zonnekroon voor je, van Eef, waar we van de zomer waren. Die hele hoge, 3 meter, soort zonnebloem.
Halen of brengen vandaag?

13:29 Ik kom vanmiddag. Eind van de middag.
Nu bij mijn moeder

Ik maak een paar foto’s van haar tuin.

13:42 Daar begon ik mee
13:42. De wijze uil van mijn moeder
13:43 En toen klopte mijn moeder op de deur van de keuken en wees naar
13:43 een ijsvogeltje
13:44 Nog aan het bijkomen op haar hand
13:45 Nu op de steiger voor het huis van mijn moeder.

Paddenstoelen weer

Nog warm en vocht in overvloed.
Daar houden paddenstoelen van.
Bij bosjes komen de ‘vruchtlichamen’ te voorschijn.
Om voor eventjes te schitteren.

Niet alleen bruin, oud-roze kan ook
De meest -door kinderen- getekende paddenstoel

Vaak verstopt in donkere hoekjes.
Tussen het gras.
Goed kijken en je ziet er meer en meer.

Bekijk ze eens van onderen…
Gewei zwammetjes

Meestal een paar dagen.
Dan weer het verval.
Aangeknabbeld, omgevallen.
Opgegeten.
De cirkel is rond.

Honingzwam

De berk van de buurman is al een tijdje overleden. Een deel van de stam staat nog, tot 3 meter hoog. Twee weken geleden zag ik aan de voet van de stam honingzwammetjes groeien. Nu twee weken later zijn het mooie stevige paddenstoelen.
Als de boom niet al dood was, zou ie het nu gaan. Honingzwam op/in een boom betekent het einde van de boom.

28 september
13 oktober, Eddy’s hand geeft aan dat ze fors zijn, de honingzwammen

Wandeling grens Drenthe Groningen

Is de herfst nu echt begonnen? Gister hadden we een buurtborrel in de straat en bedoeling was dat in de tuin van Evelyn te doen. Gezien de regen toch maar binnen gedaan. Zeer gezellig, en zo raak je aan de praat met mensen waar je al 25 jaar bij in de straat woont en die je eigenlijk niet eens kent…. Voor vandaag (nu 13 graden) ook zeer veel regen voorspeld. Grijs en grauw.

Nog even een paar mooie foto’s van precies een week geleden, zondag 22 september. We tikten hier zelfs de 25 graden nog even aan, Een mooie wandeling van Zuidlaren terug naar Haren. Langs het hunebed in Midlaren (dag Hanneke), het Zuidlaarder meer en over het dijkje langs het Drents diep. Dat laatste stuk hadden we nog nooit gedaan.

Haventje Noordlaren
Drents Landschap
Familie zwaan, 5 jongen