Eekhoorns tellen

We hebben al een hele tijd eekhoorns in de tuin. De hazelnoten uit de hazelaar zijn inmiddels op, dus we zien ze daar niet meer in. Alleen in het voorbijgaan richting appelboom. Bovenin de boom zitten nog een paar appeltjes, die lusten ze ook. We horen ze wel vaak: ritselend in de bladeren als ze een grote sprong maken, maar ook met de nageltjes krassend langs de schors van bomen als ze achter elkaar aan rennen. Het zijn er in ieder geval twee.

Of toch meer? Zie het filmpje in de link (handigst op computer) en tel maar tot hoeveel jullie komen. Dit filmpje is van 30 september (gister) in de middag. Ik sta met de telefoon omhoog te filmen langs de stam van de dikke wilg omhoog.

Herfstlicht en grassen

Met laatbloeiende planten en siergrassen is de nazomer en begin herfst een prachtige tijd in de tuin. Ook volop bessen en rozenbottels te zien. Hier een paar foto’s in iets grote formaat (klik op de galerij) om op je gemakje te bekijken op je computerscherm.

Het grasje linksonder op foto twee is diamantgras, heel mooi als er ook dauwdruppeltjes in hangen.

Appels

Elk najaar als de appels rijp zijn, beginnen ze van de boom te vallen. Niet allemaal tegelijk. Sommige worden een handje geholpen door de vogels (gaaien of eksters) of de eekhoorns, die een hapje komen nemen en daarbij de appels eraf gooien. Dat is de tijd dat ik de mooiste appels die al gevallen zijn van de grond raap, en de appels die nog aan de boom zitten pluk. Dan gaan ze de schuur in als voorraadje om in de winter aan de vogels te voeren.

Roos weg

Prachtig is ie, onze rambler roos Pauls Himalayan Musk.
Begin juni een enorme roze wolk met bloemen. Een week of twee. En daarna komt een enorme groeispurt, met nieuwe taken die uitlopers vormen van wel 5 meter lang. Elk jaar heel veel snoeiwerk om de roos een beetje in toom te houden.

Em met de storm begin juli is de roos deels omgewaaid, over de vijver heen, en zelfs over een deel van het bruggetje over de vijver. Aanvankelijk was ons plan om hem flink terug te laten snoeien door Reinier, onze bomensnoeier. Maar nu toch besloten de roos helemaal weg te halen. Te veel onderhoud. Afgelopen maandag kwam Reinier langs en heeft de roos bij de grond afgezaagd. Nog een heel gedoe om alle takken uit de struiken erom heen weg te krijgen. En uit de meidoorn die er naast staat. Ik vond het zo’n leuk plan de roos de boom in te laten groeien. Dat was al aardig gelukt, bijna 10 meter hoog.

Op de laatste foto een paar plantjes die Reinier mee naar huis nam voor zijn eigen tuin.

Prachtig was ie, onze Paul’s Himalayan Musk.

Aster nectar festijn

De grote bos herfstasters komt steed smeer in bloei, en wat een feest voor vlinders!
Zeer fotogeniek, de paarse bloemen met geel hartje en de verschillende oranjerode vlinders.
Vandaag een hele tijd staan kijken, lekker makkelijk, bloemen op ooghoogte.
Opvallend dat de vlinders sons heel territoriaal waren en andere vlinders wegjoegen. De grootste, de atalanta had niet veel; op met de iets kleiner dagpauwoog. En het opdondertje, de kleine vuurvlinder zat steeds op de hoogste bloem en goed de -veel grotere- gehakkelde aurelia weg.

Klik op de foto’s om een groter exemplaar te zien.
En denk er een dromerig muziekje bij.

Tuinvaas

Eerder in de zomer ‘stutten’ we planten die over het pad dreigen te gaan hangen met takjes of boogjes van bamboe. Als de planten wat later in de zomer steeds langer worden en uitzakken over de tuinpaadjes, komt soms de schaar er bij. En wat nog mooi bloeit gaan in de vaas op het terras. Nog zeker een week komen de hommels en andere insecten nog nectar halen uit de bloemen van de bloeiende oregano en kattenstaart.

NU – wit bloeiend in de tuin

Toen ik een foto maakte van het witbloeiende astertje viel me op dat er op dit moment een heel aantal echt wit bloeiende planten in onze tuin staan te bloeien. Bij de nazomer denk ik aan oranje en gele tinten, maar dus ook het een en ander aan wit.

  • De witte spoorbloem bloeit weer volop nadat ik ze een aantal weken geleden had gekortwiekt.
  • De Abessijnse gladiool in pot op het terras loopt net iets voor in bloei op de bollen in de volle grond (beiden haal ik er voor de winter uit om in de kelder te laten overwinteren)
  • Aster divaricatus, bescheiden aan de rand van het pad. Langbloeiend. Zon, halfschaduw. Sneeuwster-aster.
  • Een leuk wit alliumpje, laatbloeiend, pas eind augustus. Veel alliums zijn dan al lang weer onder de grond verdwenen.