Nieuw stukje voortuin.

Dit is een stukje uit onze voortuin. Hier kijken we op uit als we -in de winter- samen koffie of thee drinken. Het lijkt nu een kaal stukje, vorige week stond er nog een steeds groter wordende denneboom en en buxushaagje.

Boompje gerooid, haagje weggehaald. Flink wat emmers compost erdoor. Wat staat er nu in? Drie kleine roosjes, vijf laagblijvende astertjes. vijf sedumplanten, drie maal plataarsgras, en -voor volgend voorjaar- een paar polletjes met sneeuwklokjes. Later in de zomer zal ik , als ik er aan denk, een foto maken als de planten wat groter zijn geworden.

Lente schoonmaak

Dit weekend met pyjamabroek onder de tuinbroek lekker bezig in de tuin. De zon scheen volop, de wind was schraal. Ik was zo bezig dat het warm genoeg was, ook al was er ‘s morgens vroeg nog wat ijs op de emmer met water naast de schuur.

Voortuin 87

Beetje hier, beetje daar aan de gang. Sommige stukjes zijn nu al klaar voor de groei spurt. Gelukkig nog genoeg te doen. Komende periode, met het werken vanuit huis, is er geen reistijd meer nodig. Dus niet alleen in het weekend de tuin in, maar er is elke dag een beetje tijd vrijgekomen die ik daar ook voor kan gebruiken.

Achtertuin 85, rond de vijver
Achtertuin 87

Serre

Afgelopen vrijdag kwam Rene de serre schoonmaken van buiten. Zaterdag liep Eddy rond in zijn regenpak. Hij had de hogedrukspuit van Reint geleend en maakte de overkapping van het terras van binnen schoon. Vochtig werkje. En daarna het terras schoongespoten. Kijk eens naar het verschil tussen de eerste en laatste foto. Terras is nu klaar om in gebruik te nemen voor het zomerseizoen. Ook de kussentjes hebben we al tevoorschijn gehaald.

Binnenkant van de serre staat nu nog op de to-do-lijst. Hoge trap nodig.

Appeltje voor de winter

In het najaar verzamel ik altijd de appels van de Groninger rode kroon in de verre schuur. In een emmer deze keur, zodat de inwonende muis ze niet allemaal opknabbelt. Met het idee om ze in kleine hoeveelheden aan te bieden aan de vogels: als het vriest en de vijver is dichtgevroren en er geen drinkwater voor de vogels is. Mooi niet, deze winter. Dus de resterende voorraad nu maar in een keer buiten neergegooid. Voor de liefhebbers. Fleurig zo, dat rood en geel.

Rechts een grote stapel oude teunisbloemstengels, nu pas weggehaald, zodat de vogel er de hele winter nog zaadjes uit konden halen.

In de rui

Veel van de siergraspollen in de tuin heb ik al eerder afgeknipt. NOg niet deze miscanthus. De hele voortuin is bedekt met een laagje afgevallen grasblad. De halmen staan nog stevig overeind en hebben zelfs nog een restant van de pluimen. Deze pol staat een beetje in de (westen)windschaduw van de taxussen.

Binennkort aan de slag met de snoeischaar. Als het niet te hard waait tenminste, dan waaien alle halmen weg. Achter in de tuin, naast de verre schuur ligt al een imposante stapel halmen.

Tekstje bij een plaatje

Wat is het verhaal achter deze foto? Je ziet een stuk van de omgevallen appelboom achter in onze tuin. Ligt er al heel lang en is nu echt bijna uit elkaar gevallen. Niet alleen door de kleine kriebelbeestjes die het hout langzaam verteren, samen met schimmels. Er is ook iets groots bezig geweest, we vermoeden een steenmarter, die op zoek naar inzekten hele brokken van de stam af heeft getrokken (de losse stukken zijn een centimeter of 10 groot. Moet heel recent gebeurd zijn want de verse snippers liggen er pas een paar weken. Zou een volwassen egel het ook gedaan kunnen hebben? Week of twee geleden liep er gewoon een door de tuin te banjeren, geen winter genoeg te eten. Of een sterke vogel zoals een gaai?

Iets meer inzoomen en je ziet dat er -mooie schutkleur- nog her en der appels van vorig seizoen liggen. Vrijwel zwart (en hol) ondertussen. Van diezelfde (ongevallen) appelboom, die weer uitgelopen is. De eerste bloemen van het longkruid komen uit. Volop blad van speenkruid, nog even en de bloempjes zijn er. Op de onderste foto komt ook al weer een bosandoorn op. En meteen links er van ligt een eikeblad.
Dat is vreemd, want we hebben geen eiken in de tuin. Moet met de wind van afgelopen weken ergens vandaan zijn komen waaien.