Lokale Keukenhof

Echt zomers vandaag, met wel af en toe een stevige bui. Als het dan zo heel grijs is komen de kleuren extra fel uit, ook tegen het nog verse lentegroen.

Bij ons in de achtertuin, zicht vanaf het terras
Bij de buren in de voortuin: tulpen assorti, die overwaren van het maken van grote bollenmanden, ook een voor ons. In onze bollenmand komen ook een paar tulpen op van dezelfde ‘batch’, maar niet zo oogverblindend als hier in de volle grond.
En van dichtbij

Weer naar buiten

De nachtelijke kou lijkt nu van de baan (hoewel de ijsheiligen volgende week nog langs kunnen komen) . Mooi tijdstip om alle plantjes die ik binnen opgekweekt of opgepot heb buiten op het terras te zetten.

Twee soorten kleine trostomaatjes van Diana, de geranium tomentosa, die er hier nog wat geel uitziet. Beetje verhongerd denk ik, heeft nu verse potgrond. Een grote begonia die weer opkomt, en wat kruiden.
Links en rechts twee dahlia’s, die zijn van buurman Reint. Hij had er een heel stel vorig jaar van mij gehad en ze in de garage overwinterd. In het voorjaar weer opgepot, eerst in de garage met raam, daarna buiten op de picknicktafel. Ik had er twee meegenomen in het kader van risicospreiding. Mochten de buitendahlia’s het moeilijk krijgen als er nog nachtvorst kwam (zoals vorige week!) dan waren er nog twee reserve. Ik laat ze even onder het afdak van de serre buiten acclimatiseren. Dan kunnen ze weer naar hiernaast,.

Tuinbeelden

Berberis bloei

De berberis is een prikkelstruik die je veel in plantsoentjes tegenkomt. Soms als hegje, kort gesnoeid. Wij hebben een flink uitgegroeid exemplaar, twee meter hoog. De berberis staat nu in bloei, met deze kleine bloempjes. Als de zon er in de namiddag op schijnt zoemt het van de insecten erom heen. Blijkbaar veel nectar voor de beestjes.

Van achteren naar voren

Neem eens een foto van je tuin of huis vanuit een andere hoek. Als ik iemand een foto van ons huis laat zoen is die meestal genimen van de overkant van de straat, met de voorkant van het huis in beeld. Deze is juist vanuit bijna achterin de tuin, kijkend naar de achterkant. Omdat je de straat er achter niet ziet, lijkt het een heel landelijk plaatje. Terwijl we toch echt zo goed als in het centrum van het dorp wonen.

Overal vergeetmenietjes, vrolijke bloemetjes.
En ons knollenlandje dat grasveld heet.
Net voor de 2e keer gemaaid.

Kleurenplaatjez april

Legenda
  1. vinca major, grote maagdenpalm
  2. ook vinca major, maar een speciale soort, van Ernst Flentge gekregen
  3. ribes in trosjes, een grote bloeiende heester, met duidelijke bessen geur (blad en bloem)
  4. slanke sleutelbloem
  5. tulpjes als ‘glas in lood’ met blauwe druiven.
  6. jammer dat je het niet kont ruiken: het glanzend groene blad dat net uit de knop is gekomen van de balsempopulier ruikt heerlijk. Beetje vanille-achtig.
  7. primula Wanda, super laag, super knalkleur. Inmiddels weer een heleboel in de tuin. Na de bloei maar eens verplaatsen. Erfenis van ‘Ome Job’
  8. ook deze, uit de tuin van Ome Job en inmiddels op veel plaatsen in onze tuin, en bij een heleboel tuin vrienden en vriendinnen. Blauwe bosanemoon.
  9. de stengelloze primula, zachtgeel. Vormt heerlijke koepeltjes van fris blad en veel bloemen.

Elfenbloem

Er zijn ongeveer 25 soorten Elfenbloem, of epimedium. Het zijn winterharde laagblijvende bodembedekkers, met hele stevige bladeren en stengels. Voor een diashow met heel veel plaatjes, klik hier.

In het voorjaar rond april tot in mei komen er bloempjes aan hele fijne stengeltjes tussen het blad op. Om de bloemen goed te kunnen zien knip ik altijd vlak voordat de bloemen gaan opkomen het oude blad helemaal weg. Bij hele zachte winters blijft het blad van sommige soorten groen, meestal verdort het tot bruin.

De plant staat bij voorkeur in halfschaduw of schaduw, en kan ook in droge schaduw als bodembedekking onder bomen een dichte mat vormen. Als ik dicht zeg, dan bedoel ik dicht. Je moet flink kracht zetten met een stevige spade als je een stuk van de pol wil afsteken. Tussen epimedium in krijgt onkruid geen kans. Epidium heeft de voorkeur voor humusrijke en licht vochtige waterdoorlatende grond.

Laagstaande middagzon, tegenlicht

Bij ons staat de eimedium in de voortuin, op het zuiden. Volgens een aantal websites is dat mogelijk als de grond voldoende vochtig is. Niks vochtig in de zomer, niks schaduw, doet het toch goed….

Als ik een beetje plaatjes kijk dan kunnen wij wel eens de Epimedium x versicolor Sulphureum hebben. Er zijn ook witte, oranje, zalmkleurige en roodgloeiende exemplaren. Ik was eens op bezoek bij Jan van Jan Wilde een Tuin: hij heeft een enorme collectie epimediums. Bij Tuingoed Foltz kun je er verschillende kopen. Er is zelfs een Elfjes-kijken-route uitgezet langs drie tuinen.

In april en mei verschijnen aan heel fijne bloemstengels zachtgele bloemen. Dan komt ook het nieuwe blad te voorschijn, bronsgroen, met fijne adertjes. Later in het jaar verdwijnt de bronskleur, en is het blad egaal groen.

Kieviten in de Hortus

Altijd weer een feest, de kievietsbloemen in bloei in de Hortus Haren. In de Laarmantuin. Een veld vol: het zachtgeel van de slanke sleutelbloem en daar tussen de witte of donker roodpaars geblokte klokjes van de kievietsbloemen.

In de Hortus

Ook bij ons in de tuin worden het er langzaam meer. Afgelopen najaar heb ik weer wat extra bolletjes in het ‘bloemenweitje’ rondom de appelboom gezet. Afkomstig van een dikke pol kievitsbloembolletjes, wel 50, die al meer dan 25 jaar op 1 plek in de border stonden, heel dicht op elkaar gepropt. In het voorjaar een stikke bij de pol neergezet, in het najaar de hele pol opgenomen en ongeveer de helft, iets uit elkaar terug gezet. De andere helft leverde een heleboel losse bolletjes die ik achter in het grasveld plantte. In de tuin hebben we alleen de rode variant. In de Hortus op verschillende plekken juist veel witte.

In onze achtertuin
Ook de slanke sleutelbloem vermeerder ik steeds en verspreid ze door de tuin. Begonnen met klein polletje, ooit meegenomen van een plantenruil aan de Ruige Laan.

Krentenboompje

In veel tuinen zie je nu de magnolia’s bloeien (de vroege hebben mogelijk wat vorstschade gehad) of grote roze of witte wolken van prunussen. iets subtieler is de bloei van het krentenboompje of amelanchier . Wij hebben er een paar jaar sleden een in de tuin gezet, voor de bloei en mooi bruinbrons uitlopend blad, de keentjes voor de vogels, en in het najaar de mooie herfstkleuren. En als je nu door natuurgebieden wandelt of fiets kom je het krentenboompje ook veel tegen. Wij zagen er vandaag een hele boel in het uitloopgebied rond de Mikkelhorst.

Op de foto komt de bloei in dit licht niet zo moi uit. Jullie houden een mooier foto te goed.
Of… stuur me een foto van een krentenboompje bij jullie in de buurt.

Vroegah, toen we nog wel eens met de tuin naar het zuiden gingen, was het rond deze tijd van het jaar, eind april, altijd mooi naar buiten kijken met al die witte wolken van de bloeiende krentenboompjes in Drenthe.

Bijentelweekend

Dit weekend kon je mee doen met de nationale bijentelling. Gelukkig was het wat beter weer dan eerder in de week. De bijen houden niet van kou en veel wind. Via de website van de nationale bijentelling kun je een bijenzoekkaart (boekje) downloaden met de 15 meest voorkomende bijen en hommels (en zweefvliegen). En dan maar tellen.

Heb je niet mee gedaan, dan is het toch handig om het boekje te downloaden. Kun je de rest van de lente en zomer plezier van hebben, als de zoemertjes door je tuin vliegen.

Nou , dat valt nog niet mee. Die beestjes zitten niet stil. Beste tijdstip is in de middag als het het warmst is. En dan gaan kijken in de buurt van bloeiende bloemen. We zagen de meeste in de bloesem van de sierpeer, maar ja, kijk nan maar eens naar de lengte van de antennes of de kleur van de potjes… Longkruid is ook mooi. Wel al bijna uitgebreid hier, maar het Vosje (een hommel) en sachembij (bij met ADHD) vonden het prima. De grootse hommels zijn de tuinhommel of aardhommel. Lijken erg op elkaar: wil kontje en 1 of twee gele banden op het verder zwarte harige lijfje.

Wuivende tulpen

Als je een vast met tulpen binnen in een vaas hebt staan weet je hoe snel ze groeien. En ook dat ze meebewegen met de lichtinval. Buiten doen ze dat natuurlijk oog. ‘s nachts/ ‘s morgens vroeg zijn ze dicht, als de zon volop schijnt staan de bloemen ver open, en ze volgen de zon met hun bloemen. Een serie van twee soorten in een blauwe pot. Vorige week nog dicht, toen leken ze nog rood te worden, zie hier. Nu in volle pracht.

Klik op de galerij voor grotere foto’s. Op de op een na laatste foto zie je dat ze helemaal naar rechts buigen, naar het westen, waar de zon in de namiddag steeds lager zakt.

Jobs for the Weekend

Het Engelse tuinprogramma Gardeners World eindigt altijd met een paar klusjes om zelf in het weekend te doen. Soms doe ik dat dan ook hetzelfde weekend; meestal zijn er wel andere klusjes die we doen. Een impressie.

In de aflevering van 16 april laat Monty Don een filmpje uit zijn eigen tuin zien van pimpelmezen die onder de ‘rokken ‘ van de bloeiende lelies lekkere hapjes zoeken, en daarbij de bloemen bevruchten. Hij kan er wel een half uur bij gaan zitten en naar de nijvere meesjes kijken, vertelt ie.
Dat wist ik niet! Heeft een van jullie dat wel eens gezien???

Monty vertelt dat hij keizerskronen zo mooi vindt en dat pimpelmezen de bloemen van onderaf bevruchten
Foto van TV scherm, gardeners world van vrijdag 16 april 2021. Zo leuk die pimpelmeesjes in de keizerskroon.