Vijverleven

He, wat zit je daar te kijken? We zijn maar met z’n tweeen!

Al ruim een week waren de bruine kikkers zich aan het verzamelen in de vijver. Af en toe in het ondiepe deel, meestal aan de rand tussen de gele lissen in het diepere deel. Vanaf vrijdag 27 maart verscheen de eerst blob met kikkerdril. Gister 6 blobs. En zondagmorgen … tjonge, jonge, wat een boel.

Vijftien blobs of meer

De kikkers waren helemaal olijk en zijn nog niet helemaal klaar. Kijk vooral ook naar het filmpje.
Een dromerig wals muziekje moet je er maar bij denken ­čÖé

Dansje


Langsgevlogen

Vorige week al een citroenvlinder (mannetje) zien langsvliegen. En Eddy zag een witje. Vrijdagmiddag, na een klein wandelingetje, Op veilige afstand van andere wandelaars, liepen we het tuinpad weer op. Oranje flits in ooghoek. Bij de witte bosannemoontjes. Zou het een ….. gehakkelde aurelia zijn?

Ja hoor. De eerste van dit jaar.
Afgelopen dagen was het prachtig weer, maar wel veel wind. Meestal zie je dan niet zo veel vlinders. Maar als er even wat minder wind is komen ze weer uit hun schuilplaats,

Open krokus

Vorige week tijdens de krokuswandeling in Assen geen zon, en alle krokussen dicht. Dit weekend af en toe zon, en meteen wijdopen bloemen in de tuin. heb nog gekeken of ik al een hommelkoningin zag. Eddy zag er wel een vliegen, ik niet. Een goede plek om te kijken in deze tijd van het jaar is in de open kelken van de bloeiende krokussen. Dit weekend niet.

Wel een paar foto’s gemaakt van dicht bij. En -guess what- geen hommel wel hele kleine vliegjes in de krokussen, daar is het net even warmer dan erbuiten.

Mini- vliegje vliegt in krokus
Of zit op rand van bloemblaadje, moeilijk te zeggen.

Niet meer

De deur naar de gang meteen sluiten.
Hoeft niet meer.
De kaasschaaf in de koelkast leggen in plaats van op het aanrecht.
Hoeft niet meer.
Een onderzetter boven op het glas water zetten.
Hoeft niet meer.
Kattebak verschonen.
Hoeft niet meer.

Gedachteloos aaien.
Kan niet meer.
Op schoot of naast me op de bank.
Kan niet meer.
Goedemorgen mauw.
Kan niet meer.
Mee de tuin in lopen.
Kan niet meer.

Poes Sprot,
na bijna 18 jaar bij ons.
Is niet meer.

Peppelboom

Vorig weekend met vrienden een stormachtig weekend doorgebracht in huisje de Peppelboom, tussen Garderen en Putten. Aan de rand van de Veluwe. Zondag was binnenspeeldag, vanwege de aangekondigde storm. Zaterdag lekker gewandeld en o.a. deze keutel tegengekomen.

Wie zijn keutel?

Dat bleek niet zo moeilijk. Keutel van een wild zwijn. Er moeten heel wat wilde zwijnen zijn, overal op en vooral in de bermen van de wandelpaden zagen we grote omgewoelde plekken waar de zwijnen op zoek naar lekkere hapjes de grond omgewoeld hadden. Duidelijk verse sporen..

Een wild zwijn is -net als de mens- een alleseter. Meestal bestaan de uitwerpselen klonten van aan elkaar gekleefde bolvormige keutels, zo’n 7-8 cm breed. Als je de keutel open zou peuteren kun je allerlei restjes van planten en dieren in terugvinden. De geur zou onaangenaam en zuur. Niet zelf getest.

Geen zwijnen in het wild gezien, wel de sporen dus. Het dichtste bij kwam deze foto van de hele grote foto die in ons huisje aan de muur hing.

Bijen in de zon

Dinsdagmiddag, zon, een ommetje. Langs de bijenkasten van Doeke in de tuin van Groninger Landschap. Zouden ze vliegen op 8 januari?
Voorzichtig van dichtbij bekijken. Ja, vanuit een gaatje vlak onder de deksel. Even met het oor tegen een van de kasten. Wat een activiteit daarbinnen!

Voor de bijen is het goed als het weer wat kouder wordt. Er is nu nog niets voor ze te halen buiten, rondvliegen kost alleen maar energie.

Vervreemdende foto’s van dieren

Als je een foto een kwartslag of een halve slag draait ziet het er soms heel gek uit.

Deze Karthuizer op het zakje poezenknabbels ziet er heel gek uit als je het zakje op zijn kop ziet.
Pimpelmees aan de rekstok?
Toen ik langs deze poster liep (in Onnen) dacht ik dat het een hondje met krukken was (ahh, wat zielig). Even op het verkeerde been gezet: het hondje ruimt de hondepoep op.
Paard van Pippi Langkous, in Rolde.UIt een ooghoek gezien in een steegje en meteen als paard herkend. Karton, keuken rollen, wit met zwarte stippen.

Heb je ook gekke foto’s, stuur ze gerust op.

De oren van het hoofd

Die vogeltjes in de tuin he,
dat zijn zulke vreetzakjes.
Ze eten ons de oren van het hoofd.

Zaden, vetblokken, pinda’s en vogelpindakaas.
Niet dat het nou zo ontzettend koud is….
…. ze vinden het gewoon lekker!

Wat zal ik eerst doen, een pindaatje pikken of een vette snavel halen bij het vetblok?
Ik begin gewoon bij de pinda’s. Alhoewel, dat vetblok ziet er ook wel appetijtelijk uit. Zal ik …

Eerste rang

Pindacake rechts vooruit

Vanaf mijn vaste plekje op de bank heb ik mooi zicht op de tuinvogels.
Als ik schuin naar rechts kijk, richting de kamperfoelieboom in de voortuin, zie ik een grote cilindervormige ‘pindacake’ hangen. Van 1 liter, doen de vogeltjes lekker lang mee. Ik heb de cake opgehangen in de dichte takkenwarboel van de kamperfoelie. Volop zitplekken voor de kleinere vogeltjes, en lastiger voor de kauwtjes. Af en toe proberen die laatse ook een brok mee te pikken, ik wapper ze zoveel mogelijk weg.
Dit jaar een enorme hoeveelheid koolmezen en pimpelmezen. Bijna elk moment zie ik er wel 1 of meer. Staartmezen komen een paar keer per dag langs, in drukke groepjes. Ook dit jaar weer een stel zwartkoppen, man met zwarte petje, vrouw met kastanjebruin petje. Terwijl ik dit schrijf: drie mannetjes! Af en toe een vink of een mus. Gister de kleine bonte specht ook gezien. Die zagen we vaak in de achtertuin, maar nu een keer in de voortuin.

Vetbollen recht voor me

In de nieuwe amberboom hangt een spiraalkorfje met vetbollen. De pimpelmezen komen hier regelmatig langs, af en toe een koolmees. De roodborsten hebben er wel ogen naar maar kunnen niet zo goed manoeuvreren in de lucht en hangend aan het korfje. Die zitten dus vooral onder de boom, als er een oaar kruimels van de vetbollen op de grond vallen.

Zadensilo links richting achtertuin

Vlak voor de beukenhaag staat een silo gevuld met gepelde zonnepitjes en andere zaden. Favoriete voederplek voor de musjes, die het heerlijk vinden om vanuit de beschutting van de beukenhaag, om de beurt wat zaden te pikken uit de silo. Veel vinken ook hier, zowel op de silo, het plateautje rond de silo en op de grond. Rgelmatig koolmezen en pimpels, de roodborsten ook. Merels natuurlijk. En steeds met zijn tweeen -een paar turkse tortels, een oaan elke kant van de silo, voor het evenwicht. Af en toe hebben we hier bezoek van boomklevers, ook wel bijzonder. Die zien we niet zo vaak vanuit de woonkamer, de zitten meestal verder in de begroeiing van de achtertuin.