Aster nectar festijn

De grote bos herfstasters komt steed smeer in bloei, en wat een feest voor vlinders!
Zeer fotogeniek, de paarse bloemen met geel hartje en de verschillende oranjerode vlinders.
Vandaag een hele tijd staan kijken, lekker makkelijk, bloemen op ooghoogte.
Opvallend dat de vlinders sons heel territoriaal waren en andere vlinders wegjoegen. De grootste, de atalanta had niet veel; op met de iets kleiner dagpauwoog. En het opdondertje, de kleine vuurvlinder zat steeds op de hoogste bloem en goed de -veel grotere- gehakkelde aurelia weg.

Klik op de foto’s om een groter exemplaar te zien.
En denk er een dromerig muziekje bij.

Spinnentelling

Dit weekend van 9 en 10 september was een spinnentelling van de meest voorkomende spinnen in huis en tuin. Eind van de ochtend op zondag ging ik even rondkijken, maar veel spinnen waren blijkbaar even aan het schuilen voor de zon., Misschien was het handiger geweest om ’s morgens vroeg te kijken als de webben door dauwdruppeltjes beter zichtbaar zijn. Niet meegedaan met de telling, maar wel een paar foto’s gemaakt. Bij wat ‘herfstiger’ weer ga ik nog eens wat beter kijken.

Weeskind

Onder de glazenkap van ons terras zat al andere halve dag een nachtvlinder. Vanmorgen heeft Eddy de vlinder voorzichtig gevangen met het netje waarmee me normaliter blaadjes uit de vijver vissen.

Toen konden we de vlinder beter bekijken. Het is een rood weeskind of catocala nupta, van de familie van de spinneruilen. Opvallend als ze haar vleugels uitslaat, met perfecte schutkleur als ze op vergrijsd hout zit. De rupsen zitten op populieren en wilgen. De vlinders vliegen vooral in augustus -september. Nu dus. Meestal ’s avonds, maar de weeskinderen vliegen soms ook overdag.

Stadsreus

Vanaf het terras zien we regelmatig een groot insect vliegen., duidelijk groter/opvallender dan een bij. Geel achtig en ook oranjebruin. Vaak is het een hoornaar, een hele grote wesp. Deze keer bleek het een stadsreus te zijn. Een hele grote zweefvlieg, waarvan het vrouwtje een opvallend lichtgeel stuk heeft op de voorkant van haar kop. aan de grote ogen zie je dat het een (zweef)vlieg is en geen wesp. Ze bleef een hele tijd rondscharrelen en vliegen rond de volop bloeiende oregano. Dus niet al te moeilijk om op de foto vast te leggen.

Voedselketen

Boven het tuinpad naar achter hangt vrij hoog een pindasilo. Steeds zeer druk bezocht door mussen en hun jongen en hele families mezen. Verder de gaai en een paar spechten. Onder de silo, op het pad vallen af en toe wat restjes voer. Daar komen de slakken op af. Ze eten de pindaschilletjes op en ook elkaar: het is zo vochtig de afgelopen weken dat ook overdag de slakken over het pad glijden, en dan wil er nog wel eens een geplet worden als we met een bakje groenafval naar de compost lopen. Glimmend van de slakkensporen.

Vanmorgen zag ik iets donkers op het pad, beetje tussen de overhangende planten door. Was dat weer ‘Pietje’? Het jonge zwarte katje dat hier al tijden rondloopt, en een vaste stek heeft onder de ligusterhaag net naast het tuinpad? Af en toe zien we met veel geraas Pietje een sprong maken, in een poging een vogeltje te vangen. Gaat bijna altijd mis.

Maar het was niet Pietje. Het was een van de egels die met een grote slak in zijn het tuinpad overstak. Die weet inmiddels ook dat daar elke dag wel wat te halen valt. Even later kwam die nog eens snuffelen op het pad, op nog geen meter van mij af, en wandelde toen verder het groen van de varens in.
Zo grappig, de tweede tot met nog net een achterpootje. Egels houden van een rommelige tuin met veel hoekje en gaatjes. Hier kunnen ze hun lol op.

Voedselketen
pinda’s voor vogels.
een enkele vogel voor de poes.
pindaschillen voor de slakken
dode slakken voor de slakken
slakken voor de egel
s

Steenhommel

Glanzend zwart met een oranje kontje, dat is de steenhommel-vrouw. Het mannetje heeft ook geel. IK realiseer me dat ik vaker vrouwtjes , koningen of werksters , zie dan mannetjes. Of ze vallen me meer op. De vroege zomer heb ik ze gemist op de bieslook. Dat maken ze nu goed op de blauwe knoop, een inheemse nectarplant.
Steenhommel is de letterlijke vertaling van de wetenschappelijke naam: bombus lapidarius. Lapis is het latijnse woord voor steen.

Een leuk artikeltje vind je hier. Ene wil je echt in detail een hommel bekijken en determineren dan is de veldgids voor hommels een mooie link. Bijgaande foto komt daar uit.

Helenium revisited

De bossen worden steeds voller. De eerste bloemen zijn uitgebloeid, en voorzichtig begin ik er een paar af te knippen. In de bladoksels de belofte van nog meer bloemen. Erg leuk om van dichtbij te bekijken, vooral als de zon er op staat en de insecten zich te goed doen aan lekker hapjes. Deze bos, de grootste, staat naast onze oprit. Elke dag kom ik er langs en geniet. En nu, half 10 ‘ s avonds, kijk ik er vanaf de bank op uit.

Hoge aren (vangen veel wind)

Op dit moment bloeien er verschillende planten met aalvormige bloemvormen in on ze tuin. De kattenstaarten en verschillende soorten veronicastrum, aar-ereprijs. Tot groot plezier van de vele hommels. In de regen van de afgelopen dagen gaan ze soms hangen over andere planten en de paden. Je kunt hier nergens in de tuin lopen zonder dat je zeiknat wordt, moppert Eddy een beetje, na weer een regenbui. Een aantal van de meest overhangende bloemen (beginnetje!) heb ik afgeknipt en in de vaas op het terras gazet. Ook leuk, lekker dichtbij. De hommels komen er nog steeds bij.