Boomklever

De boomklever, of sitta europaea, is een korte, stevige vogel met een krachtige snavel. Hij kan heel goed klimmen. Tegen de ruwe stam van onze wilg rent de boomklever met hetzelfde gemak van boven naar beneden als van beneden naar boven. Een vrij algemene vogel, die het hele jaar min of meer op dezelfde plaats blijft. Bij ons is dat rondom de oude wilg, waar hij waarschijnlijk broedt. In een oud spechtenhol bijvoorbeeld. Daarvan zijn er verschillende te vinden in de wilg.
Opvallend in uiterlijk: grote snavel, grijs van boven, roze van onder en met een opvallende zwarte streep over zijn ogen. Alsof ie een maskertje op heeft.

boomklever2
Kort en stevig
boomklever3
Zaadje beetje omdraaien om beter te kunnen opeten…
boomklever1
Klemvast

Opvallend van geluid. Via deze link naar de site van de  vogelbescherming (daar iets naar beneden scrollen) kom je een paar geluidsfragmentjes tegen.

Tuinvogeltelling 2017

Weer geteld vandaag, deze keer met zijn tweeen. Eddy met verrekijker om te kijken of we de grote bonte specht konden spotten.Die is inmiddels al weer twee weken aan het roffelen, maar niet altijd te zien. Hij zit vaak aan de achterkant van de stam van de grote wilg. We zijn begonnen te tellen op het moment dat er vier staartmeesjes langskwamen. Die vliegen altijd in groepjes. Dat is vaak ook maar 1 of 2 maal op een dag.

vogeltelling2

Opvallende afwezige: de groenling. Ik heb er het hele winterseizoen nog geen een gezien. Aantal mezen en merels ook laag. Betekent ook dat de voorraad vetblokken en zaden nog ruim voldoende is.

Onder de douche

Op de koude slaapkamer stond ie te overwinteren, de echium pininana, of reuzenslangenkruid. Komt van oorsprong voor op de Canarische eilanden, ik heb zaad gekocht in de botanische tuinen op het eiland Wight. Daar doet ie het ook prachtig. het is tweejarige of driejarige plant die 3-4 meter hoog kan worden. Maar van kou houd ie niet, dus staat in een pot. Eerste jaar 40 cm hoog, tweede jaar (nu) ongeveer een meter hoog. Zou dus dit jaar moeten gaan bloeien.
Dit is de tweede winter binnen, op die onverwarmde slaapkamer dus. Een onhebbelijkheid van de pininana is dat ie enorm last kan hebben van luizen. En dat heeft ie ook, nu. In januari!
De bladeren en stengels zijn hevig, bijna prikkend behaard, heel lastig om de luizen eraf te krijgen door wrijven. Twee weken geleden met plantenspuit met spiritus/zeepsop mengel bespoten. Wat een geklieder. En vorig weekend maar gewoon onder de douche gezet.

pini22jan3
Onder de douche
pini22jan1
Beetje uitdruipen
pini22jan2
Op blote voeten

Best wel gezellig zo’n plant in de douche, maar toch niet erg praktisch. Het aantal luizen is flink verminderd, althans de grote. Maar vandaag zag ik al weer allerlei klein grut tussen de haren op de bladeren door schuifelen. Dus dit weekend maar weer omlaag sjouwen en onder de douche zetten.

Haus im Schnee

In deze en komende periode gaan allerlei mensen op wintersport. Met de bus of auto naar Oostenrijk of Duitsland. Terwijl mooie winterplaatjes soms zo dichtbij zijn, in tijd en plaats. Zoals dit plaatje van ons huis,  1 week geleden.

huisimschnee
Vanaf de straat, 22 januari
sneeuwbla
Halve sneeuwpop houdt stand

Vanmorgen stond ik nog (voorzichtig) op het ijs van onze bevroren vijver, en vlakbij, op het Paterswoldse meer, werd nog geschaatst. De sneeuw is grotendeels gesmolten, alleen de grote sneeuwbal die ik vorige week maakte, ligt nog op het tuinpad. De temperatuur is vanmiddag omhoog geschoten naar bijna 9 graden. Margriet en ik hebben een minuut of tien heerlijk buiten gestaan, in de tuin, zonder jas.
Als alle sneeuw gesmolten is hebben we nog de sneeuwbessen. En over een paar weken de sneeuwklokjes.

sneeuwbes1
Sneeuwbes

Maandfoto Januari 2017: De Goudvink

Volgend weekend is het weer het wekend van de nationale tuinvogeltelling. Omdat het dit weekend mooi weer is, maar ik nu vast een paar foto’s. Met de telelens op het fototoestel, gewoon vanuit huis.
In de pergola vlak naast het huis hangen diverse vogelvoederattributen. Veel mussen, heggemus, tortel, koolmees, vink, pimpelmees.  Er komt ook vaak, ergens op de dag, een goudvink langs. Die kun je niet missen. De kans dat ie net komt als je fototoestel bij je hebt is kleiner, maar ik had geluk vandaag.

goudvink2
Goudvink op gesnoeide druif
goudvink1
Goudvink man, kleurt mooi bij dakpannen van de buren
goudvink3
Graantje meepikken

Alsof ie even kwam poseren, even naar links kijken, even naar rechts, paar zaadjes van voederplank, en weg was ie weer. Een halve minuut misschien, da’s al genoeg.

Ont-zien

vijverijs22jan1
Bobbelijs op de vijver
vijveropp
Plantresten in het ijs

Natuurijs het je in allerlei soorten, afhankelijk van temperatuur, aangroeisnelheid en eventuele neerslag na de eerste ijsvorming kun je van alles krijgen: van bijna zwart spiegel ijs, tot melkig wit fondant-ijs. En van alles er tussen in. De ijsmeesters weten er veel meer van.
Met de lage winterzon worden bobbels en oneffenheden in het ijs mooi uitvergroot. En soms kun je er patronen of figuren in ontdekken.

Als je zo’n figuur eenmaal gezien hebt, kun je hem niet meer ont-zien. Dat had ik met het gezicht in de bovenste foto. Hieronder nog een keer uitvergroot, zie je het gezicht? Probeer hem dan nu niet meer te zien….

vijverijs22jan1gezicht

Wandelen met je schaduw

Zaterdagmiddag eind van de middag maakte ik een klein wandelingetje in de buurt. Lopend langs een watertje van zuid naar noord. Zon ging bijna onder in het westen, stond heel laag. Uit een ooghoek zag ik steeds beweging aan de overkant van het watertje. Gek trouwens, want daar loopt geen pad. En toch leek het steeds of daar aan de overkant iemand met me mee liep in hetzelfde tempo.

wandelenmetschaduw

En dat was ook zo, het was mijn schaduw.

Sprookje

In de nacht van dinsdag op woensdag 18 januari had het flink gemist in de eerste helft van de nacht. Samen met behoorlijke vorst, zorgde dat er voor dat we woensdag in sprookjesland wakker werken. Alle fijne takjes mooi berijpt. De stam van de grotere bomen gewoon donker van kleur. In prachtig contrast met alle rijp; alsof de bomen volop in de bloesem stonden.

Overal stapten mensen even van de fiets, of uit de auto om wat foto’s te maken. Mooie herinnering aan dit kadootje van de natuur.

rijpguweg
Stadspark Groningen, laatste stukje voor kantoor
gugebdoorbomen
Door de bomen schemert het gebouw
ijsbloemengugeb
Vanuit de fietsenstalling met sedumdak en ijsbloemen
ijsbloemengu
IJsbloemen uitvergroot
ijswereldgasunie
Winters uitzicht vanuit mijn werkkamer

Cottage Gardens in Zwart Wit

Het is zaterdagochtend, lekker rustig aan. Met laptop op schoot, een beetje struinen over het internet. Via een filmpje over spreeuwen kom ik bij een youtube film over cottage gardens terecht.
Ach, niets te doen in de tuin, koffie net op, gewoon lekker even de tijd nemen om een stukje tuinfilm te bekijken.
De videofilm begint met een paar oude zwartwit foto’s van cottages met hun bewoners van lang geleden (Dorset County Museum, University of Reading).

cottage6404

cottage6404detaik

cottage6405

cottagefoto640-1

cottagefoto6402

cottagefoto6402detail

cottagefoto6403

En dan een paar tuinportretten van cottage tuinen zoals ze er nu uit zien. Met een paar korte fragmenten waar de tuineigenaren, vaak op leeftijd, met passie over hun tuin vertellen. Zoals ’the king of lettuce’.
Zie link. De film duurt ongeveer drie kwartier.

Jolly pleasant.