Onder de douche

Op de koude slaapkamer stond ie te overwinteren, de echium pininana, of reuzenslangenkruid. Komt van oorsprong voor op de Canarische eilanden, ik heb zaad gekocht in de botanische tuinen op het eiland Wight. Daar doet ie het ook prachtig. het is tweejarige of driejarige plant die 3-4 meter hoog kan worden. Maar van kou houd ie niet, dus staat in een pot. Eerste jaar 40 cm hoog, tweede jaar (nu) ongeveer een meter hoog. Zou dus dit jaar moeten gaan bloeien.
Dit is de tweede winter binnen, op die onverwarmde slaapkamer dus. Een onhebbelijkheid van de pininana is dat ie enorm last kan hebben van luizen. En dat heeft ie ook, nu. In januari!
De bladeren en stengels zijn hevig, bijna prikkend behaard, heel lastig om de luizen eraf te krijgen door wrijven. Twee weken geleden met plantenspuit met spiritus/zeepsop mengel bespoten. Wat een geklieder. En vorig weekend maar gewoon onder de douche gezet.

pini22jan3
Onder de douche
pini22jan1
Beetje uitdruipen
pini22jan2
Op blote voeten

Best wel gezellig zo’n plant in de douche, maar toch niet erg praktisch. Het aantal luizen is flink verminderd, althans de grote. Maar vandaag zag ik al weer allerlei klein grut tussen de haren op de bladeren door schuifelen. Dus dit weekend maar weer omlaag sjouwen en onder de douche zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *