Laatste gladiool

Al jaren hebben we Abesijnse gladiolen in potten op het terras. Ze ruiken zo heerlijk. De bollen in potten zijn al maanden uitgebloeid.
Omdat elke bol zich elk jaar verdubbelt, krijgen we er steeds meer. Dus ook vier groepjes in de volle grond geplant. Ze bloeiden later, een ervan had dit weekend nog zijn allerlaatste bloem. Die heb ik binnengehaald.

De bollen, elk verdubbeld, en nog een heleboel broedbolletjes. Die bloeien niet meteen volgend jaar, maar als ik ze verder opkweek…
De laatste gladiool, nog een dagje pronken
Wit met dieprood hart

Vorig jaar had ik voor het eerst de gladiolen in volle grond. Ook toen mooi gebloeid. Bij wijze van experiment had ik de bolletjes  de winter ook buiten laten staan. Geen succes, niets meer van over. Vandaar dat ik nu de planten heb opgegraven. De komende weken kunnen de bladeren afsterven en hun laatste restjes energie in de bollen stoppen. Dan overwinteren in de kelder, en mooi vooruitzicht op een heleboel gladiolen volgend jaar. Meer in de grond vlak bij terras, en misschien 1 pot nog op het terras. Om het seizoen te rekken.

Drie soorten asters

De hoge is dit jaar extra hoog, ruim 150 cm.

Drie soorten hebben we in de tuin.

1 hoge, roze paars, geerfd van Ome Job, onze vroegere buurman
(en die bleek een stuk van onze overbuurman, Bodewes) te hebben gekregen.

1 semi hoge, paars, geerfd van Ma

Ongeveer 1 meter hoog, nu iets lager, want schuingezakt. Ik heb ze verplant midden in de zomer toen ze al best groot waren. Nu op betere, zichtbare plek.

1 lage, witte, jaren geleden op tuinmarkt gekocht van Mieke Dekker

Best wel plek voor meer.
Wat een prachtige nazomer en herfst plant.
Wie heeft suggestie voor een soort?
Wel een die slakbestendig is en goed overeind blijft staan.

NB. Paar jaar geleden hadden we nog een vierde soort. Stukje sluieraster van Ina, maar die bleek veel moeite te hebben met de ‘slakken’druk. Is na een jaar verdwenen.

Vogelverschrikker

Druiven in overvloed, dit jaar. Zoveel dat we er niet tegen aan kunnen eten. Steeds een kilootje plukken om zo op te smikkelen. Al heel wat aan buren en dorpsgenoten meegegeven. Druivensap gemaakt, heerlijk in de kefir ’s morgens. Opgeleukt met een paar druifjes. Leuke van druiven is dat ze -als je ze aan de struik laat zitten- heel lang goed blijven.

Onze druiven hangen over de pergola vlakbij de deur. De spreeuwen vinden dat meestal te eng. Maar vorige week begonnen ze omtrekkende bewegingen te maken, en boven de druiven te cirkelen. Een paar keer wegjagen ging prima, maar nu ze het eenmaal wisten….

Toen bedachten we de truc-met-de-plu. Grote paraplu over (een deel) van de druiven heen. En als aanvulling nog twee wapperende gele plastic pedaalemmerzakjes. Daar hadden de spreeuwen niet van terug. We hebben ze niet meer in de druiven gezien.

 

Paraplu als vogelverschrikker
De druiven hangen er mooi bij

Dus de komende weken eten we nog eigen druiven, in kleine porties. Herinnering aan een prachtige zomer.

Hua Yuan

Ik vroeg een Chinese dame die een workshop Chines Tekens gaf om het woord tuin in het Chinees op de schrijven. Nou; zo dus.
De eerste a met streepje wordt uitgesproken als een a; de tweede a met accent meer als een korte 2, zoals in ‘stem’.
Foenetisch zoiets als hoeAAA juu-ENG

Chinese tuin

Leeuwendans, 2 p in pak.

Vorig weekend wareb we in Hortus Haren, het was de jaarlijkse Chines dag.
Met allerlei activiteiten in de Chines tuin. Muziek, een leeuwendans, workshops. En natuurlijk even door de Chinese tuin zelf gewandeld, met de eerste prachtig gekleurde esdoorn.

Esdoorn in Chinese tuin

Vaste prik is ook de Laarmantuin, en ook daar een boom met een fraaie kleur. Handig al die bordjes erbij in de hortus: het was -niet zo gek- de rode esdoorn. Esdoorn zijn echt kampioen herfstkleur!

Bodemdieren

Het IVN organiseert de komende week weer een publieksactie in de natuur. Of eigenlijk in de tuin, op het schoolplein, of zelfs in de bloembak op je balkon. Het gaat om het tellen van de kleine beestjes, kruipertjes, glijdertjes, knabbelaars, krabbelaars, wriemelaars die je tegenkomt.
Op de website bodemdierendagen kun je alles over de actie lezen. Van 27 september tot 4 oktober kun je meedoen. Met de overzichtskaart in de hand is het niet zo moeilijk deze beestjes te herkennen. En voor ‘gevorderden’ staan op de achterkant van de kaart nog meer beestjes. Op de mol na kom ik za allemaal zeer regelmatig tegen bij ons in de tuin. 

Ik ga zeker meedoen, ook de ‘keukenpapierproef‘ proberen..

Bekende Theepot

De herfstkleuren komen er aan

Weer een keertje bij Wim op bezoek geweest.
Ik bel aan, Wim komt buiten langs via het tuinpad.
Hij zat op het terras, achter.
Vanuit het terras mooi overzicht over de achtertuin.
Bekende theepot komt op tafel.

Cornus Kousa, prachtige vruchtdracht dit jaar

We praten.
En sluiten af met rondje door de tuin.
Voorzichtig lopen.
Wim is 90.

Rariteiten van Gerard

Of ik nog glazen potjes heb, vraagt Willie.
Die heb ik. Als ik ze langs breng, dan natuurlijk meteen even een rondje tuin en een praatje. Over de appels die het zo goed doen. En de kweeperen die er aan zitten te komen. Voor het marktje binnenkort, zegt Wille. Een blik in de berging/bijkeuken. Allerlei potjes met verschillende soorten jammen. De diepvries zit vol met alle groenten van de moestuin. We drinken een glaasje versgemaakt druivensap.
Helemaal achter in de tuin is Gerard bezig. Met het opknappen van een oud kastje. Altijd bezig, et spul dat hij ergens op de kop tikt. Zoals allerlei beeldjes.

Van de rommelmarkt en opgeknapt – bijgeschilderd door Gerard. Een hele verzameling inmiddels.
Willie heeft een handkar voor de deur staan, wara ze plantjes te koop aanbied. In dit seizoen ook potjes jam. En zelf samengestelde bosjes bloemen doen het ook heel goed.

Niet op de foto, maar erg leuk: een witte badkuip op pootjes. Midden in de tuin een beetje weggewerkt achter een hekwerk. Gerard wilde zo’n badkuip altijd al hebben. Via Marktplaats op de kop getikt. Heeft afgelopen zomer erg goed dienst gedaan om af te koelen, glundert Willie. Gevuld met water uit de pomp. Om de beurt even in het bad in die warme dagen.