Verse jus

Wat is er lekkerder dan een glaasje vers uitgeperst sinaasappelsap op een zondagochtend? 4 of 5 sinaasappels, afhankelijk van de grootte, even persen en twee glaasjes heerlijk sap staan klaar op het aanrecht. Meestal drinken we die staand voor het raam op, nog voor het ontbijt.

sinaaappel2

Vandaag hadden we net een nieuw netje aangebroken en toen ik dat weggooide zag ik op het labeltje staan: behandeld met imazalil.

Imazalil, wat is dat?
Kan ik dat eten?
Mogen de schillen op de composthoop?

compost1

Imazalil blijkt een schimmelwerend middel te zijn dat o.a op kaaskorsten, citrusvruchten en aardappels wordt gebruikt. Het is in hele kleine hoeveelheden toegestaan voor landbouwgebruik. Het is in ieder geval een goed idee als je schil van sinaasappel of citroen raspt voor in het eten, dat je dan de vrucht eerst heel goed schoonboent met warm water. Naast eventueel kleine resten fungiciden, zit er ook meestal een waslaagje op. Dat spoel je er dan ook af. Uit goed geinformeerde bronnen, bv  Sally Brown van de universiteit van Washington lees ik dat de positieve effecten van eigen gemaakte compost ind e tuin veel groter zijn dan een mogelijk negatief effect van minimale hoeveelheden imazalil e.d. Dus ik blijf gewoon de schillen van sinaasappel en banaan op de composthoop gooien.

1 thought on “Verse jus”

  1. Beste Tineke,

    Ik koop gewoon bio sinaasappels en citroenen. Zeker als ik het rasp van de schillen nodig heb. Geen gif en de schillen kunnen zo op de composthoop.
    En veel meer smaak.
    Hartelijke groet,
    Ineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *