Wat piept daar door het bladerdek?

De afgevallen blaadjes van vorig groeiseizoen liggen te verteren in de borders. Achter in de tuin ook op de tuinpaden, die worden nu zelden betreden. Donkerbruin, uit elkaar vallend. En als je goed kijkt zie je overal groene puntjes door het oude blad heen steken.

krokus5feb
Onder een dekentje van blad
5feb2017
5 soorten, herken je ze? Van linksboven met de klok mee: puntje primula (door blad heen), krokus, sieraardbei, klimop en speenkruid.

Ahh, dat is de reden dat voorjaarsbollen uitlopen met een ‘neus’, een smal puntig recht opgaande vorm. Daarmee kunnen ze makkelijker door het verterende blad heen steken en bij het licht komen. Als ze als rozet, bladeren plat op de grond, zouden beginnen komen ze niet door het blad heen.

1 thought on “Wat piept daar door het bladerdek?”

  1. En zo ziet het er hier ook uit: je moet hier in het Noorden goed speuren om de tekenen van de aankomende lente al te ontdekken.
    Mooie foto’s.
    Hartelijke groet, Zem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *