Kerstcactus

Deze roze heb ik vorig jaar bijna ‘verzopen’, maar gelukkig overleefd en nu weer in volle bloei.

Met de kortere dagen gaan veel planten in rust. Voor sommige kamerplanten, bij ons in Nederland tenminste, begint het bloeiseizoen dan juist. Bijvoorbeeld de kerstcactus, of lidcactus. Bij ons bloeit ie trouwens nooit met kerst, maar al eerder, bovenstaande foto is van 26 oktober. Er zijn wel wat trucs om de bloei met kerst te laten vallen als je dat zou willen,  bv. hier.
Een groot deel van het jaar is deze vetplant groen, de platte blaadjes als een soort vingerkootjes aan elkaar. De ene week zie je nog niets, een volgende week een paar knopjes aan de uiteinden van de ‘vingers’, en nog een paar dagen….. overdadige bloei. Dit is de enige tijd van het jaar dat je de plant goed water moet geven. Ga vooral dichtbij staan om de ingenieuze bloemvorm te bekijken. Kunstig in elkaar gevouwen, zijden bloemen bijna.

Deze prachtcreatie staat bij Holly en Hilde drie of vier verschillende kleuren in 1 bak. Elk jaar bloeit ie weer prachtig.
De heel lichte kleur roze, zo goed als wit, had ik nog niet eerder gezien.

Andere perioden kun je de schlumbergera beter te droog dan te nat houden.
Mocht de plant wat slap worden, voel dan even goed aan de grond. Want de lidcactus gaat ook slap hangen als ze te veel water krijgt. Nog meer water geven, omdat je denkt dat ze te droog staat, helpt de plant onvermijdelijk om zeep. Dat is me al eens gebeurd.

Van oorsprong komt de schlumbergera voor in de regenwouden van Brazilie. Groeit daar in de schaduw op boomstammen. Dat betekent dat ze dus ook weer niet mogen uitdrogen. Kortom, een plant met een beetje gebruiksaanwijzing, maar heb je eenmaal een goede plek voor ze, dan kun je er heel lang plezier van hebben. Je ziet ze vaak in roze of roodoranje tinten. Er schijnen ook gele te zijn, maar die heb ik nog nooit gezien.

3 thoughts on “Kerstcactus”

  1. Hallo plantenliefhebber. Wat een leuk idee die kleurencombinatie! Ik heb al een hele tijd een donkerroze staan. In een hoge smalle pot. Heb m in de 18 jaar maar 1 keer verpot. Er zitten al veel houterige stengels tussen wat de plant wat minder fragiele maakt. Ik heb dezelfde ervaring. Liever te weinig dan teveel en met name wanneer de knoopen zich aandienen wat meet water geven. Ik de zomer gaat mijn plant de kas in waar de zon m wat extra liefde geeft. Voeding 2 keer per jaar, korrels of pokon cactus. Mijn plant is nu zo’n 80 cm breed en hangt al mooi in zijn hoge pot. Veel plezier met die van jou! Groet stefan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *