Kabbes

De spreker wordt aangekondigd

Afgelopen woensdagavond leuke Groei&Bloei tuinlezing over nieuwe planten door Brian Kabbes. Brian is kweker, zijn kwekerij ligt  in Suameer, en hij kweekt, zoals hij het zegt, ‘planten die het doen’. Hij wil geen ziekelijke of zwakke plantjes. De lezing gaat over nieuwe vaste planten. Brian begint met:

Nieuw is niet altijd beter
Nieuw is niet altijd nieuw

Zo zijn allerlei zonnehoeden die in nieuwe kleuren op de markt gebracht worden en enthousiast worden aangekondigd vaak veel zwakker dan de oudere soorten. Zo ook bij de zeeuwse knopen, er worden steeds donkerder soorten aangeboden, die echter beduidend korter leven en minder goed groeien. Soms denken mensen dat van zo’n donker exemplaar ‘de kleur terugloopt’ naar het oorspronkelijke vuilwit. Meestal is het gewoon een zaailing van de donkere die de eigen kleur weer inneemt en gewoon veel sneller en beter groeit dan de doorgekweekte donkerpaarse. Bij ons in de tuin is het me nooit gelukt zeeuwse knopen over te houden, ze verdwijnen gewoon. Ook de oersterke vuilwitte.

Soms worden planten op de markt gebracht met klinkende namen. Bij nadere inspectie blijken het planten te zijn die al lang bestonden -een beetje uit beeld zijn geraakt- en (op)nieuw op de markt worden gebracht. Met de sticker ‘nieuw’, omdat sommige mensen daarvoor vallen.

In de pauze vroeg ik of Brian even wilde poseren voor de (dia) van zijn tuin. Zodat het leek alsof ie in de tuin stond. Het leek zo’n leuk idee. Maar zo valt er natuurlijk een dikke schaduw, heeft Brian allemaal plantjes op zijn gezicht geprojecteerd en zijn ogen dicht vanwege het felle licht van de beamer.
Drie lootjes gekocht, 298 en 299 bleken winnende loten te zijn: twee plantjes die Brian had meegenomen. Het derde plantje kreeg ik van een Groentjelezeres en tuinliefhebster, die ook een plantje won, maar recent verhuisd is naar een appartement met balkon. Niet meer zo veel plek.

Lichte twijfel of ik de planten in de volle grond zal zetten of in een bak. Lobelia en slakken gaan niet goes samen. Brian geeft aan weinig last van slakken te hebben. Hmmm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *