Buuv’ in de greppel

Wat doet de buurvrouw daar in de greppel? 

De buren hebben eerder dit jaar een grote kastanjeboom verwijderd. En een paar uit de kluiten gegroeide lauriers weggehaald. De achterrand van de tuin grenst, net als de onze, aan een greppel. Nu droog, in de winter met een laagje water. Op de rand van de buurtuin is een nieuwe beukenhaag geplant, de afzonderlijke beuken beginnen net uit te lopen. De steile greppelwand is wat kaal.

De buurvrouw, Sieneke kwam langs. Had je niet nog wat stekjes, vroeg ze. Van Vinca bijvoorbeeld? Niet in potjes, zei ik, maar als jij nou de grond vast wat losmaakt, dan ga ik in onze tuin wel wat polletjes uitscheppen.

Vanuit de greppel makkelijker planten

Vinca minor, kleine maagdenpalm. Eenmaal aangeslagen vormt het een mooi groen tapijt, met in voorjaar heel veel paarse bloempjes.
In een heel droge zomer hebben ze het wat moeilijk, maar ik ben ze nog nergens kwijt geraakt.

NB. Op de bovenste foto zie je een kaal stuk grond (op het zuiden) aan de overkant van de greppel. Ik had nog een paar zakjes bijenbloemen mengsel ind e la liggen, maar geen kale grond in de tuin. Snel even een vorkje gehaald en de zakjes op de helling leeggestrooid. Met de regen die deze week valt lukt het misschien om deels te ontkiemen (en anders hebben de vogels een paar lekker zaadjes).

Marion bracht mee…

Vorige week keamen Berthil en Marion eten. WE zouden ’s avonds naar de schouwburg gaan, vooraf aten we bij ons. met zijn vieren. Wederom (net als vorig jaar, zelfde soort afspraak), prachtig weer en lekker op het terras eten. Marion bracht een plant mee, een Thunbergia, Suzanne met de mooie ogen. Je hebt ze in tinten geel, maar ook in kanloranje, zoals deze. En uiteraard met de bijna zwarte hartjes.
Als je echt in het hartje kijkt, zie je in de keel van de bloem ook nog wat kleine gele streepjes.

Niet in de hete middagzon zetten, dan verbleken de bloemen wat. Onze plant staat nu tegen een oostmuur, wel ochtendzon, maar daarna in de schaduw van het huis.

Bij de zijdeur, zien we elke dag.

Black Luis

Vorige week lilaexpemplaren, nu een kudde zwarte luizen. Dit jaar is de xxx jasmijn overladen met zwarte luizen. De sappige stengels net onder de bloemknoppen zien zwart, de bladeren eronder glimmend en plakkerig van het zoete spul dat de luizen afscheiden. Ik ben al een paar keer op ‘jacht’ gegaan naar lieveheersbeestjes, vaak vond ik ze op de vingerhoedskruiden, om die op de jasmijn te zetten. De larve van een lieveheersbeestje ook, dat zijn enorme luizenverslinders.

Eens kijken hoe de bloei er straks uit ziet….

Deze jasmijn, philadelphus ‘Belle Etoile‘ geeft grote witte bloemen, met een rood hart. Een heerlijke geur, in Engeland noemen ze hem ‘mock orange’.

Hilde nam mee…

HIlde woont een endje verderop in de straat en we zitten samen op hetzelfde (vrouwen)koor. Een andere interesse die we delen is de tuin, plantjes en alles wat er om heen hangt. Hilde heeft al verschillende keren plantjes meegenomen, en kwam een paar weken geleden weer langs. Met de kar. Makkelijk meenemen.

Paar dagen later kwam ze nog eens langs om een grote oranje graspol (Carex) mee te nemen. Die zaait zich enthousiast uit bij ons en twee inmiddels grote pollen overgroeiden ons tuinpad voor het terras langs. Een ervan heeft Hilde meegenomen. De andere heb ik er vandaag uitgeschept en staat nu in een grote emmer in een laagje water.
Interesse?

Euphorbia
Filipendula Rubra
Solidago
Helianthus Lemon Queen
Geranium Pratense

Geranium Sylvaticum
Iris Sibirica
Zomerfijnstraal

Lilalu-is

Gister middag door de tuin wandelend viel mijn oog van een afstandje op de ruit, die bijna in bloei gaat. Groter dan voorgaande jaren, met veel lilabloempjes. Ik kwam dichterbij en verbaasde me een beetje dat ook de bloemstengels zo lila gekleurd waren, kon ik me niet herinneren van voorgaande jaren. Vrolijk gezicht.

Nog dichterbij en toen zag ik dat de stengels lila waren, niet van zichzelf, maar van een invasie van lila kleurige luizen. Tja….

Kuif

Kuiflavendel

De eerste van de verschillende lavendels die volop bloeit. De kuiflavendel. Vorig jaar op de Grote Markt gevonden, een lavendeltje met een droge kluit, zonder potje. Uit een fietstas gevallen?

Hier in een potje gezet, en op de aarde van de olijf in vijg gezet. Die heeft buiten overwintert, zo ook de lavendel. Deze soort is niet winterhard, maar als de winter niet streng is en de plek een beetje beschut (overdekt terras) gaat het goed. Nu volop in bloei. Op de foto net geen bijtje erbij, maar ze lusten hem graag.

Frank en Alice namen mee…

Een flinke lading plantjes verhuisde van Haren naar Houten. Meegenomen door Frank en Alice, toen ze hier eerste paasdag waren. In een krat, en er was nog wat plek naast. Nog niet allemaal in de grond gezet aldaar, maar wel goed bewaterd.

Voorraadje
  • filipendula rubra ‘Venusta’
  • eurphorbia griffithii ‘fire glow’
  • vaste teunisbloemen
  • bonte Japanse zegge (carex morrowii)
  • molinia transparant
  • paar geraniums
  • zomerfijnstraal
  • blauwe knoop
  • appelmunt
  • schildersverdriet

Ingrid nam mee…

Ingrid logeerde hier een nachtje twee weken geleden (wandelweekend) en op de terugweg naar huis nam ze een voorraadje plantjes mee die hier in potjes staan. Vele tientallen, op verschillende plekken in de tuin. Begin van de lente komen er steeds meer bij, dan is het vaak nog koel, en hebben ze niet zoveel water nodig. Als er warmere dagen zijn moet ik ze veel betere in de gaten houden. Voor nood staat er een grote emmer met een paar cm water. Als ik een zieltogend plantje zie wordt die daar meteen ingezet. Ene koele wortletjes halen. Een enkele keer ben ik te laat. Verdroogd.

Plantjes bij Ingrid
  • Filipendula rubra ‘Venusta’
  • Vaste teunisbloem
  • Veronica longifolia
  • Zomerfijnstraal (‘hoge’madelief)
  • Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’

Inmiddels staan ze in de tuin van Ingrid. Toen we van de week facetime-den liep ze even de tuin in om te laten zien waar ze stonden. Nu nog groen, maar later in de lente en in de zomer met kleur. Naast en tussen plantjes die vorig jaar al de verhuizing van hier naar daar hebben beleefd.