Droogte in de tuin

Tjemig, wat een hitte afgelopen week.
Wat mij betreft een tikkie warmer dan aangenaam is. Naast het huis hebben we een schaduwplek, begin van de avond, maar een paar avonden hebben we zelfs binnen gegeten. En dan pas met de (ijs)koffie naar buiten, als de zon achter de bomen zakte. Is hier al vrij vroeg trouwens zo rond 19:00-19:30 uur. Dat was ook het het moment om de planten in potten water te geven. Die staan er overwegend goed bij.

Pas gister weer even verder door de tuin gelopen. Her en der wat plantenslachtoffers gezien. Maar weet je, er is wel een voordeel. Nu is de goede tijd om rond te kijken en op te schrijven welke planten het goed blijven doen in de droogte en warmte. En welke planten in steeds warmere zomers langzamerhand zullen verdwijnen uit de tuin. In ieder geval op de plek waar ze nu staan….

Zelfs de prikneus (lychnis coronaria) heeft het warm en krult de bladeren op. Heb ik ook pas recent verplant, paar weken geleden, had zich in grindpad uitgezaaid. Die komt er wel bovenop.
Dit was een varen, met het en der nog wat groen. In de voortuin op het zuiden is een bruine hoop het restant van een enorme varen.
Dit strookje longkruid bloeide prachtig dit voorjaar, maar het blad heeft de zonnige plek niet overleefd. OP beschaduwde plaatsen hang het blad wel slap, maar is nog wel groen.
Moerasspirea vlak bij terras, direct aan het tuinpad. Hier is het duidelijk te droog. Een paar exemplaren wat meer richting de vijver doen het wat beter.
Sommige bladeren van de moerasspirea knisperen. Zelf watergeven gaat niet meer helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *