De kleinste buddleija ooit

DE vlinderstruik is zo’n plant die oorspronkelijk niet uit Europa komt, maar het hier wel prima doet. Als je de pluimen aan de struik laat zitten dan vormt het makkelijk zaad, dat ook makkelijk kiemt. Ik probeer dat te voorkomen door de pluimen na de bloei af te knippen, in ieder geval nu, na de eerste hoofdbloei. Door het afknippen van de uitgebloeide pluimen (deadheading) blijven zich nieuwe pluimen vormen. Later in het seizoen laat ik de pluimen wel zitten, mooi wintersilhouet. Daarbij vormt zich dan wel zaad, en soms zaailingen, die ik dan volgend seizoen wel weer uittrek.

Nog niet eerder had ik gezien dan een zaailing al in de bloei schiet. Kijk linksonder waar je nog net het puntje van mijn gesandaalde voet ziet om een gevoel voor de schaal te krijgen. Amper 15-20 cm hoog, deze vlinderstruik. Zij staat drie huizen verder op, op de grens van oprit en stoep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *