Vandalisme

Eerder dit jaar een geinig zeskantig bijenhotel gekocht via natuurmonumenten. Eerder deze week zag ik tot mijn schrik dat er vandalen aan de gang zijn geweest. Het huisje is half gemolesteerd, en een groot deel van de bamboebuisjes en houten blokjes lag er onder op de grond.

En ik weet ook wel wie de vandaal is geweest. Vast de grote bonte specht. Normaal komt ie niet zo dicht bij het terras, het huisje hangt op 1 meter naast het terras, maar hij heeft zijn kans schoon gezien toen we een paar dagen niet thuis waren. De dichtgemetselde gangetjes in het houten blokje zijn opengepikt, de larfjes van de metselbijtjes opgegeten. Jammer, maar dat is de natuur. De specht moet ook eten.

Eerlijk gezegd ben ik wel wat teleurgesteld door de kwaliteit van het huisje. Door de verkoop via natuurmonumenten had ik de veronderstelling dat de kwaliteit hoger zou zijn dan die van de goedkope (chinese) insectenhotels. Waar meestal te brede bamboestokjes worden gebruikt (vinden de kleine bijtjes niet fijn), en ook stokjes waar geen tussenschotje in zit aan de achterkant. Hierdoor kunnen sluipwespjes makkelijk van de achterkant in de buisjes komen en van die kant de eitjes en larfjes belagen. Maar ook voor dit huisje bleek dat de bamboe-stokjes voor een groot deel helemaal open pijpjes waren… Kwaliteit van de lijm, maar ook de constructie van de zeshoekige omkasting blijkt niet geweldig: de plankjes komen van elkaar los. In ieder geval niet specht-vandaal-bestendig.

4 thoughts on “Vandalisme”

 1. Hallo Tineke,
  Dat vandalisme heb ik ook op mijn plaatsje.
  Maar bij mij wordt het gedaan door een koolmeesje.
  En niet alleen dit jaar!
  Als ik het bijenhotel ergens anders hang,
  verhuist het koolmeesje gewoon mee.
  Ik heb er nog geen oplossing voor bedacht.
  Groene groet uit Zutphen. Hetty-Hanne.

  1. Hallo Hetty-Hanne
   Hmmm, dan heb ik misschien de verkeerde als schuldige aangewezen. Het bijenhotel hangt onder/ half in een klimroos, en daar zitten heel vaak koolmeesjes. Een specht zag ik er nog nooit. Wat ik in ieder geval ga doen -na reparatie- is een stukje fijn gaas voor de buisjes spannen, zodat de bamboebuisjes er in ieder geval niet meer uit getrokken kunnen worden.
   Groet Tineke

   1. Hallo Tineke
    Omdat ik gaas niet zo gezellig vind voor mijn oog,
    heb ik alle pijpjes vast gelijmd.
    Het lijkt dat de koolmeesjes begrijpen dat ze
    het bijenhotelletje niet meer kunnen mollen.
    Jammer voor hen, fijn voor mij.
    Mooie Wildewingerd Warme kleuren groet, Hetty-Hanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *