Winterstekken

Oktober is een mooie tijd voor de tuin, blad van de paden en grasvelden in de borders vegen, vaste planten delen. Het snoeiwerk aan struiken en bladverliezende bomen stel ik nog even uit tot het blad er af is. En stukje bij beetje delen van het pad onkruid/grasjes vrij maken en het overhangende groen afknippen. Verder niet veel weghalen. Winterklaar is bij ons gewoon zoals de planten zelf de herfst en winter in gaan. Alleen waar we iets willen veranderen of waar het in de weg zit knippen we voor de winter iets af.

Nu is ook een mooie tijd om winterstekken te nemen. Dat kan van verschillende heesters en in niet ingewikkeld. Je knipt stukken van een rechte twijg, met 3 of 4 ‘knopen’, verdikkingen op de tak. Je haalt alle blaadjes eraf en knipt de onderkant net onder het onderste oog schuin af, de bovenjkant net boven het 3e of 4e oog knip je recht af. Echt iets om consequent in te zijn. Op-z’n-kopse stekken groeien niet.

Bind de stekken in bundeltjes (pointy end down) en zet ze voor tweederde in een sleuf in de tuin. Sleufdicht gooien en voor twee maanden later in je agenda zetten : winterstekken afzonderlijk oppotten (en labellen). Dan is de snijwond mooie geheeld. Na het eerste groeiseizoen in pot – en indien nodig bewaterd- zet je de struikjes op hun eigen plek in de tuin (of je geeft ze kado). Werkt ook goed met bv. rozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *