Tayberry

Meestal ben ik met blote handen aan het werk in de tuin. Maar niet als ik bezig ben met de Japanse wijnbes, bramen, of de tayberry. Enorm veel stekeltjes hebben die. Ik heb jaren geleden een tayberry stek meegenomen van Jan en Yvonne Wieringa uit Eelde. Zij doen ook altijd mee met het Open Tuinen weekend. Naast een mooie rotstuin, dus ook veel (klein)fruit.
Vaag meen ik mij te herinneren dat Yvonne zei dat de tayberry best een wilde groeier is. Dat klopt.
Eigenlijk is de heester beter voor een moestuin of fruittuin, waar je de (meters) lange takken die in een seizoen gevormd wordt kunt aanbinden. Als je dat doet is de oogst formidabel. De tayberries zien er uit als frambozen , maar dan twee keer zo lang. vruchten in de zomer.
Ik had de struik aan de rand van een kweekbed gezet en de eerst jaren bleef die daar ook. Maar afgelopen twee jaar werd het wat woester in dat kweekbed, en is de tayberry zijn eigen gang gegaan. Heel wat vruchten geplukt, maar eigenlijk kon ik er niet meer goed bij. Net als bramen maakt de tayberry in het groeiseizoen lange nieuwe takken, die -als ze ergens de grond raken- makkelijk wortelschieten. Dan heb je een nieuwe struik.
Dit weekend besloten de tayberries te ruimen.

Voor liefhebbers met een moestuin of fruittuin, heb ik ongeveer 10 struikjes, met kale wortel, in een kuip staan. Diezelfde kuip die net was vrijgekomen door het verhuizen van de minivijver. Het is nu prima tijd om ze in de tuin te zetten.
Deze week ga ik ook ingrijpen in de herfstframbozen. Die groeien niet ‘bovenlangs’ zoals de tayberries, maar ‘onderlangs’ met worteluitlopers. Van de meeste struikjes heb ik de laatste frambozen geplukt vandaag. Zag wel dat een paar takken nog bloemen in wording hebben. Die heb ik binnenkort dus ook in de ‘aanbieding’.

Jan en Yvonne Wieringa
Een tuin van 1600 m2 met een soortenrijke aanplant van vaste planten in de eilandborders, die door het gebruik van kronkelpaadjes ontstaan zijn. Naast de vaste planten slingeren rotstuinen, opgebouwd uit zwerfstenen, tufsteen en met saxifraga’s, door een gedeelte van de tuin. Tevens zijn een tweetal turftuinen aangelegd. In de moestuin wordt op biologische wijze getuinierd. De 3 kassen worden vooral gebruikt voor tomaten. Behalve vruchtbomen zijn ook talrijke vruchtstruiken aanwezig. Het totale oppervlak van het perceel is 2600 m2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *